Archeologen treffen vermoedelijke resten van oude en nieuwe proosdij aan op Vroonhofsite

Archeologen troffen bij onderzoek op de Vroonhofsite in Poperinge resten aan van muren in baksteen en in ijzerzandsteen. © CO7
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Archeologen troffen bij onderzoek op de Vroonhofsite in Poperinge resten aan van muren in baksteen en in ijzerzandsteen. Dat meldt het archeologiebedrijf Ruben Willaert NV op haar sociale media. “Het is duidelijk dat dit terrein sporen herbergt die kunnen bijdragen tot een beter begrip van de rijke geschiedenis van de stad.”

Eind januari voerden archeologen van het bedrijf Ruben Willaert uit Brugge een proefsleuvenonderzoek uit over 1,2 ha op de Vroonhofsite in Poperinge. Dat gebeurde in samenwerking met de stad Poperinge én met ondersteuning van CO7. “De verwachtingen waren op basis van eerder uitgevoerd historisch onderzoek alvast hoog”, schrijft het bedrijf op haar Facebookpagina. “Dit onderzoek toont aan dat de Vroonhofsite de plaats was waar zich de voormalige proosdij van Poperinge situeerde (en dit tot aan de Franse revolutie, red.). De site van de proosdij vormt vermoedelijk de kern waaruit de stad Poperinge gegroeid is. De oudste fase van de proosdij dateert mogelijk al uit de vroege middeleeuwen. Later werd aan de westzijde van deze proosdij een nieuwe proosdij aangebouwd.”

Muurresten aangetroffen

De archeologen troffen in het noordelijk terreindeel verschillende muurresten aan, dat zowel in baksteen als in ijzerzandsteen. “Vermoedelijk werden hier dus resten van de oude én de nieuwe proosdij aangetroffen”, klinkt het. “In het zuidelijk deel werd de aanwezigheid verwacht van de Singel, een brede gracht waarvan gedacht werd dat deze in de 14de eeuw werd aangelegd om schepen te laten draaien. Uit het proefsleuvenonderzoek en een aantal gerichte boringen bleek dat de Singel een eerder ovale gesloten vorm had en dat deze geen aansluiting had met de Vleterbeek.”

Verder onderzoek nodig

“Het is alvast duidelijk dat dit terrein sporen herbergt die kunnen bijdragen tot een beter begrip van de rijke geschiedenis van de stad. Verder onderzoek zal nodig zijn om de aard en datering van de sporen te verfijnen. We zijn benieuwd naar de resultaten van het vervolgonderzoek”, aldus nog Ruben Willaert NV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier