Pegida-betoging Zeebrugge lokt 200 betogers, evenveel deelnemers in solidariteitsmars

De anti-islambeweging Pegida heeft zondagmiddag in Zeebrugge actie gevoerd tegen de vluchtelingenbeleid en de vluchtelingenstroom. Ongeveer 200 mensen daagden op. Hart boven Hard zette een tegenbetoging op, ook zij lokten 200 mensen naar de solidariteitsmars. Beide groepen werd ver uit elkaar gehouden. Alles verliep rustig.

© WK

De optocht van anti-islambeweging Pegida trok door de Strandwijk, de tegenbetoging of ‘solidariteitsmars’ van burgerbeweging Hart boven Hard vertrok aan het Marktplein in Zeebrugge-Dorp. De vredelievende boodschap van Hart boven Hard stond in schril contrast met de harde slogans van Pegida: ‘Wij zijn het moe, grenzen toe’, ‘geen Jihad in onze straat’, ‘hop hop hop, immigratiestop’. “Zeebrugge is voor Vlaanderen een symbolische plaats in de asielcrisis: van hieruit proberen elke dag tientallen illegalen de oversteek naar Engeland te maken”, zegt Reinhilde Castelein, die zich samen met haar zoon Remko Quidousse aansloot bij de Pegida-betoging. “De grenscontroles zijn slechts tijdelijk, maar we moeten volharden. Er staat immers een nieuwe stroom vluchtelingen klaar en als we niet snel optreden, loopt het straks helemaal uit de hand. In veel Vlaamse gemeenten staat de OCMW’s nu al het water aan de lippen.” Voor de Wevelgemse is de boodschap duidelijk: “Sluit onze grenzen, genoeg is genoeg!”

Massa-immigratie

Reinhildes zoon Remko Quidousse zegt bezorgd te zijn over zijn toekomst. “Ik doe dit om Vlaanderen te beschermen, maar ook voor mezelf”, zegt hij. “De massa-immigratie die momenteel aan de gang is, zet een grote druk op ons land, en de militante islam gaat ook helemaal niet samen met onze eigen westerse waarden.”

Steven Ellebaudt, Sara Landuyt en Tom Manhaeghe namen het op vóór de vluchtelingen.
Steven Ellebaudt, Sara Landuyt en Tom Manhaeghe namen het op vóór de vluchtelingen.© WK

In Zeebrugge-Dorp liet de linkse burgerbeweging Hart boven Hard van zich horen. “Er wordt vaak geroepen dat de illegalen in Zeebrugge economische vluchtelingen zijn, maar de slabakkende economie in Irak is ook het gevolg van de oorlog in het Midden-Oosten”, zegt Tom Manhaeghe uit Nieuwpoort. “De nieuwe vluchtelingengolf brengt trouwens vooral vrouwen en kinderen mee, en dus is het hoog tijd om een duidelijk signaal te geven aan Europa en de rest van de wereld: mensen in nood verdienen altijd onze hulp, zeker als het om kwetsbare groepen gaat. In de media komen de vluchtelingen almaar in een slecht daglicht, ze zouden zich niet willen aanpassen aan onze cultuur. Maar ik werk zelf ook met vluchtelingen, en het overgrote merendeel zou het liefst van al veilig naar hun families willen terugkeren.”

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.