Pascal Bogaert in euhm, Afrika: “Drie dagen terug in België en ik verveel me al”
KW.be maakt de komende maanden een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij Pascal Bogaert, die tegenwoordig in Oeganda leeft.
Pascal Bogaert (42) houdt van de vrijheid in Afrika. Na Zanzibar, Kenia en Tanzania, woont hij nu in Oeganda. Daar ontmoette de kunstliefhebber zijn echtgenote. Dat Wingene Pascal Bogaert niet meer zal terugzien, mag duidelijk zijn uit dit interview.
Hoe ben je in Oeganda beland?
“In totaal woon ik al 15 jaar in het oosten van Afrika. Ik reisde naar Zanzibar, Kenia, Tanzania… De laatste 10 jaar ben ik gestrand in Oeganda. Voor safaribedrijven in Kenia begeleidde ik groepen en in Tanzania ontwikkelde ik een project rond eco-toerisme. In Zanzibar gooide ik mijn leven over een andere boeg. Ik startte er een kunstgalerij en geef nu les aan de internationale school van Oeganda. Ik kon kunst niet loslaten en heb wat land aangekocht om er een kunstencentrum op te starten. Daar run ik ook een eco-lodge, een soort hotel waar mensen heel dicht bij de natuur kunnen overnachten.”
Welke verschillen zijn er met België?
“Een paar miljoen, om eerlijk te zijn… Oeganda is zo anders, dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Hier kun je erg veel doen zonder rekening te moeten houden met wetjes en regeltjes die je bij elke stap moet volgen. Dat resulteert enerzijds in meer chaos, bijvoorbeeld in het verkeer, maar anderzijds in meer vrijheid. Dat houdt mij hier.”
Wat mis je uit België?
“Bitter weinig, om niet te zeggen ‘niets’. Als ik al eens naar België terugkeer, verveel ik mij al na een dag of drie. Dan wil ik zo snel mogelijk terug naar Oeganda. Ik mail met mijn moeder, zus en een paar vrienden. Veel contact met thuis heb ik niet meer. Bovendien ben ik hier getrouwd. Mijn vrouw is een Oegandese. Van terugkeren naar België is dan ook helemaal geen sprake.”
Bij een land als Oeganda denken we vaak aan armoede. Klopt dat beeld?
“Het is wel zo dat het land armoede kent, maar veel mensen weten niet dat de economie het steeds beter doet. Het land gaat er zienderogen op vooruit. Men trekt nieuwe gebouwen op, legt wegen aan, bouwt industrieterreinen… Zo worden nieuwe kansen gecreëerd.”
Wat is de mooiste streek, volgens jou?
“Zonder twijfel Fort Portal. Naast het bekende Kyaninga Lodge heb ik er land gekocht. Fort Portal ligt in het westen van het land, te midden van het Ruwenzori-gebergte en twee natuurparken. De kratermeren zijn prachtig. Naast mijn hobby’s – schilderen, boksen en motorcross – hou ik ervan om mijn honden uit te laten aan het Victoriameer.”
In Oeganda leven zowel christenen als moslims. Zorgt dat voor spanningen?
“Spanningen heb ik nog nooit gemerkt. Ik denk ook niet dat dat bestaat, aangezien de moslims hier fel in de minderheid zijn. Ook zijn de Oegandezen enorm verdraagzaam. Veel meer dan wij! Ze zijn oprecht geïnteresseerd wat er in andere landen en in het Westen gebeurt. De laatste films, mode, muziek… Het spreekt hen allemaal aan. En ze zijn enorm gastvrij.”
Waarschijnlijk geen frietjes in Oeganda. Wat eet je er wel?
“Ik ben vegetariër en heb hier alles wat mijn hartje verlangt. Mango’s, papaja’s, passievruchten, avocado’s, ananas, bananen… Noem maar op. Het beste vers fruit heb je hier in overvloed. Hetzelfde verhaal voor groenten. De aardappel kennen ze hier wel niet. Zij eten de kookbanaan in de plaats. Maar dat ligt als een baksteen op de maag.”
Ontmoet je vaak West-Vlamingen in het land?
“Hier wonen een paar West-Vlamingen en sommigen reken ik tot mijn vriendenkring. Met één van hen, een fotograaf, heb ik een boek geschreven, African Books Collective: David Mzuguno: The Last Days of The Master. Het gaat over Mzuguno, een kunstenaar uit Tanzania.”
(Sofie Pauwels – Foto’s Pascal Bogaert)
Reis rond de wereld - 2015
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier