Valeer Deschacht (96) overleden: oud-deken van Kortrijk en stichter Syntra West

Valeer Deschacht was op zijn 95ste verjaardag nog heel vitaal.© (Foto NOM)
Valeer Deschacht was op zijn 95ste verjaardag nog heel vitaal.© (Foto NOM)
Redactie KW

In het zorghotel H. Hart is de Kortrijkse oud-deken Valeer Deschacht op woensdag 16 juni vrij onverwacht op 96-jarige leeftijd overleden. De priester was vooral ook bekend door zijn jarenlange inzet voor middenstandorganisaties en vorig jaar was het 60 jaar geleden dat hij de Vormingsinstituten voor KMO – nu Syntra West – uit de grond stampte. Hij heeft tientallen publicaties met bezinningsteksten gepubliceerd. Ook bekend was dat hij een studiegenoot was van de Poolse paus Johannes Paulus II.

Valeer Deschacht is op 13 februari 1925 in Veurne geboren. Vader Gustave was er slager in Veurne. Hij had nog twee zussen die intussen overleden zijn. Zijn vader opvolgen als slager zag hij niet zitten, omdat hij te graag studeerde. Hij werd gewestleider bij de KSA en besloot dan om priester te worden. Na zijn humaniora aan het college van Veurne trok hij in 1944 naar het Kleinseminarie in Roeselare en werd toen als knap student aangeduid om theologie te studeren aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana in Rome. Hij studeerde er in 1950 af als licentiaat in de theologie.

Vriendschap met paus Johannes Paulus II

In Rome verbleef hij in het Belgisch College en daar kwam eind 1946 ene Karol Wojtyla aan, de latere paus Johannes Paulus II. Hij was wel trots op zijn vriendschap met de latere paus die tijdens vakanties enkele keren bij de familie Deschacht in Veurne overnacht heeft. Ook toen de Pool in 1978 tot paus werd verkozen, vergat deze zijn oud-medestudenten niet en het jaar erop nodigde hij hen al uit. Nadien heeft Valeer Deschacht de paus, die goed Frans sprak, nog vijf keer ontmoet.

De Kortrijkse eredeken Valeer Deschacht was een tijdlang studiegenoot van Karol Wojtyla en had het voorrecht hem nadien als paus menigmaal te ontmoeten. (repro HOL)© (Foto PHK)
De Kortrijkse eredeken Valeer Deschacht was een tijdlang studiegenoot van Karol Wojtyla en had het voorrecht hem nadien als paus menigmaal te ontmoeten. (repro HOL)© (Foto PHK)

Op 23 juli 1950 werd Valeer Deschacht tot priester gewijd. Na zijn legerdienst werd hij onderpastoor in Torhout. Tot hem in 1955 gevraagd werd om proost of geestelijk begeleider te worden van de christelijke middenstands- en werkgeversorganisaties NCMV, VKW en het Vlasverbond. Van dat laatste was hij tot voor kort nog altijd proost. “Ik zie dat volk zo geiren”, zei hij altijd over de vlassers. Voor zijn verdiensten voor de middenstand werd hij in 1999 werd hij laureaat van de Prijs Albert De Clerck.

Aan de wieg van Vormingsinstituten

Op studiereis in de VS in 1958 maakte Valeer Deschacht kennis met de beroepsopleidingen en bijscholingen voor zelfstandigen. Zo kreeg hij het idee om dat ook in West-Vlaanderen te ontwikkelen. Hij kreeg steun en in januari 1960 gingen in Kortrijk en Brugge de eerste Vormingsinstituten van start. De latere Torhoutse senator en burgemeester Roger Windels werd directeur, Valeer Deschacht werd gedelegeerd bestuurder. Sinds 2002 heten de opleidingen Syntra West. Als middenstandsproost ging hij ook overal in de provincie seniorenverenigingen oprichten die nu als Neos actief zijn.

Toen hij 65 was, ging Valeer Deschacht met pensioen, maar niet om stil te zitten. Hij werd nog tien jaar – van 1991 tot eind 2000 – deken van Kortrijk. Hij bekleedde in Kortrijk ook bestuursfuncties in de katholieke scholen. Ook was hij schrijver en dichter en bleef hij nog lang, telkens rond Nieuwjaar zijn bekende boekjes verspreiden met eigen poëzie en inspirerende teksten.

Hij woonde meer dan 50 jaar op een flat in de Minister Vanden Peereboomlaan in Kortrijk. Tot voor kort was hij nog geestelijk erg vitaal. “Gebruik je tijd nuttig”, was zijn leuze. “Elk uur onmetelijk rijk”, staat op zijn rouwbrief vermeld.

Enkele maanden geleden moest de bejaarde priester na een val in het ziekenhuis opgenomen worden. Sinds begin april verbleef hij in het zorghotel H. Hart waar hij overleden is. De uitvaartdienst heeft op woensdag 23 juni voor familie en genodigden plaats in de Sint-Maartenskerk in Kortrijk. Iedereen kan de dienst via streaming volgen op condoleances.be/valeerdeschacht. (NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.