Op Werelddag Suïcidepreventie wordt Kevin (15) niet vergeten, mama slaakt noodkreet: “Luister naar jongeren met zwarte gedachten”
Op 10 september Werelddag Suïcidepreventie staat men elk jaar wereldwijd stil bij preventie van zelfdoding. Zelfmoordlijn 1813 organiseert tal van acties in Vlaanderen om meer meer aandacht te vragen voor dit thema. Voor Kevin (15) is het te laat, zijn stoel op school in Kortrijk zal leeg blijven. Voor altijd, want de jongen stapte tijdens de vakantie uit het leven. Zijn mama Sylvia wil haar verhaal doen, zodat haar zoon niet vergeten wordt. Ondertussen is ook een steunactie gestart voor het gezin.
In 2022 overleden in Vlaanderen 1.024 personen door suïcide. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Zelfmoordlijn. De 15-jarige Kevin uit Kortrijk zag zelf geen andere uitweg en stapte halfweg augustus uit het leven. Op de campus Pottelberg van GO! Athena in Kortrijk begon de eerste schooldag met een minuut stilte. Later werd een boom geplant ter nagedachtenis van de jongen. “Zijn naam mag niet vergeten worden”, zegt mama Sylvia Delaere, wanneer we haar spreken bij haar thuis in Kortrijk.
Op tafel staan een kaars en twee foto’s van een vrolijke Kevin. Niets aan die foto’s doet vermoeden dat hij doodongelukkig was. “Voor de buitenwereld was hij zijn vrolijke zelf, ook op school. Maar hij was echt helemaal op. In april zag hij het nog zitten om zijn schooljaar af te maken, maar het lukte gewoon niet. Toen ik hem ‘s morgens wilde wekken, wilde hij vaak niet opstaan en moest ik weer eens de school bellen. Straks zou hij zijn jaar moeten overdoen…”
Politie aan de deur
Begin augustus brak er iets bij Kevin. “Hij zou toen met zijn zus voor enkele dagen op vakantie gaan naar Rhodos”, vertelt Sylvia. “Ze waren net naar de luchthaven vertrokken toen de politie hier aan de deur stond om hem mee te nemen. Een jeugdrechter en psychiater hadden beslist dat Kevin opnieuw moest opgenomen worden. Toen ze hoorden dat hij op reis ging, waren ze zelfs van plan om een internationaal opsporingsbevel uit te vaardigen! Dat hebben we nipt kunnen voorkomen. Maar ook tijdens die vakantie had Kevin het moeilijk, zei zijn zus achteraf. Bijna elke dag moest ze alleen ontbijten, hij kwam amper uit zijn bed… Het is duidelijk dat de donkere gedachten toen al overheersten.”
Rechter: “Politie aan de deur is niet ongebruikelijk”
Dat de politie aan de deur stond om hem aan te houden, kwam bij Kevin en zijn moeder heel hard aan. Toch is die aanpak niet ongebruikelijk, weet vrederechter Jorn Dangreau. “Als een rechter beslist dat iemand gedwongen moet opgenomen worden in een psychiatrische instelling, dan wordt er een beschikking uitgevaardigd aan het parket. Zij moeten die dan uitvoeren, en dat doen ze door de politie de persoon in kwestie te laten aanhouden. Zo’n gedwongen opname dient om mensen te helpen, maar het gaat desalniettemin over een beroving van de vrijheid. Een effectieve aanhouding is nodig om te voorkomen dat de persoon in kwestie gaat vluchten en nog verder een gevaar vormt voor zichzelf of anderen. Een gedwongen opname is doorgaans echt wel een spoedeisende situatie.”
Op dinsdag 13 augustus keerden Kevin en zijn zus terug, een dag later gebeurde het ondenkbare. “Mijn dochter en ik wilden graag naar een avondmarkt gaan en vroege Kevin of hij mee wilde. Hij bleef liever thuis, bij zijn broer. ’s Avonds zei Kevin tegen zijn broer dat hij een toertje wilde doen met zijn step. Alleen…”
Sylvia toont op haar smartphone het berichtje dat Kevin tien minuten voor het fatale moment stuurde. Ik hou van je, mama, en van jullie. Zorg goed voor Simba (zijn kat, red.). “Dat was schrikken natuurlijk en ik heb meteen gereageerd. Maar het was te laat. En ja, hij had enkele maanden geleden al wel eens gezegd dat hij niet meer wilde leven, maar we konden niet geloven dat hij zoiets écht zou doen…”
“Ik heb vaak aan de alarmbel getrokken, maar nergens kreeg Kevin de hulp die hij écht nodig had” – mama Sylvia Delaere
Kevin leed volgens zijn mama zwaar onder de moeilijke jeugdjaren die hij en zijn oudere broer en zus achter de rug hadden. Jaren met een autoritaire en dominante vader die een opvoeding met – vaak letterlijk – harde hand voorstond. Vier jaar geleden trok Sylvia de stekker uit haar huwelijk. “Alle drie mijn kinderen hadden het moeilijk met die situatie, maar Kevin zag er het meest van af. Het was een moeilijke scheiding, waardoor de jeugdrechter destijds besliste om Kevin tijdelijk te laten opnemen in een instelling voor bijzondere jeugdzorg. Toen hij weer bij ons was, bleef het lastig. Ik heb sindsdien meerdere keren aan de alarmbel getrokken, maar nergens kreeg Kevin écht de hulp die hij nodig had.”
Populair op Tiktok
Het is daarom dat Sylvia haar verhaal wil doen. Opdat de dood van haar zoon niet helemaal zinloos zou zijn. “Ik doe een luide oproep, vooral naar de zorgverlening”, klinkt het. “Luister naar jongeren die het moeilijk hebben. Neem hen ernstig, negeer hen niet, doe er iets aan. Voor jongeren als Kevin is er onvoldoende aandacht. Ook de jeugdpsychiatrie schiet tekort. Stel je voor, zo’n jongen laten oppakken door de politie. Hij was bang dat ze zijn smartphone zouden afpakken. Zijn wereld stortte in: honderden jongeren volgden zijn filmpjes op TikTok…”
Ondertussen startte Sylvia ook een steunactie, om de kosten verbonden aan het overlijden van Kevin te helpen dragen. Wie de familie wil steunen, kan terecht op deze link.
Heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier