Laura Lynn eert haar overleden vaste technicus Freddy Hoornaert: “Hij was er eentje uit de duizend”

Freddy Hoornaert en Laura Lynn konden het meteen goed vinden: “Hij was mijn knuffelbeer.”
Wouter Vander Stricht

Op haar fanbal in Oudenaarde droeg zangeres Laura Lynn een lied op aan haar vaste muziektechnicus Freddy Hoornaert. De man overleed op 7 augustus en wordt hard gemist. “Voor Allerheiligen ga ik straks zeker een bloemetje bij zijn gedenksteen plaatsen.”

Afgelopen weekend stond Laura Lynn, in het dagelijkse leven Sabrina Tack, drie avonden op het podium op het Schlagerfestival in Hasselt. “Daar wordt de techniek verzorgd door de organisatie, maar normaal kwam Freddy wel eens kijken. Uiteraard zijn mijn gedachten ook weer vaak naar hem gegaan.”

Het moet zowat 29 jaar geleden zijn dat Sabrina (45) Freddy Hoornaert uit Gits leerde kennen. “Ik zong toen nog onder mijn eigen naam Sabrina. Er was meteen een klik met Freddy. Hij was ook gewoon een aangenaam persoon. En daarnaast was hij ook een fantastisch technicus. Hij heeft veel feestjes en fuiven verzorgd, van heel wat artiesten. Hij heeft zowat bij iedere Vlaamse artiest wel eens aan de knoppen gedraaid.”

Op elkaar ingespeeld

Na verloop van tijd werd Freddy ook de vaste technicus van Laura Lynn. “We bouwden al snel een goede band op. Hij was een super goede kameraad en een lieve mens. Hij wou ook voor iedereen goed doen, niets was hem te veel. Je mag hem gerust eentje uit de duizend noemen. En mocht er al eens iets verkeerd lopen, je kon nooit kwaad op hem zijn. In al die jaren hebben we ook nooit woorden gehad.”

Een goede technicus speelt ook een cruciale rol bij de optredens. “Hij zorgde dat het geluid goed zit. Via de oortjes kon ik dan horen hoe het in de zaal klinkt en konden we nog wat afstellen waar nodig. Meer dan een simpel woord hadden we niet nodig, we waren perfect op elkaar in gespeeld.”

Als ik ga optreden dan is Freddy er nog altijd bij; in mijn gedachten en die van mijn fans – Laura Lynn

Freddy runde Studio Crocodile waarmee hij onder meer tal van optredens en artiesten van de juiste technieken voorzag. Tot plots het noodlot toesloeg. “We wisten dat hij zich wat minder voelde en dat hij een onderzoek moest ondergaan. Het was op de begrafenis van mijn ex-schoonpa dat hij ons vertelde dat hij kanker had. Diezelfde vreselijke ziekte waaraan mijn papa in 2014 is overleden. En de kanker bleek ook uitgezaaid te zijn. De dokters gaven hem niet veel tijd meer, uiteindelijk heeft hij nog twee jaar gevochten. Hij moest ook een operatie, bestralingen en een chemokuur ondergaan. Hij hoopte stilletjes om zijn werk nog te kunnen hervatten, maar dat is nooit meer gelukt.”

Freddy Hoornaert achter de knoppen.
Freddy Hoornaert achter de knoppen. © gf

Ook tijdens die ziekteperiode bleven Freddy, Laura en en haar mama Kristine zes handen op één buik. “We gingen vaak bij hem op bezoek, maar toen kwam er ook corona. Op die momenten hielden we telefonisch contact. Hoewel hij zelf ziek was, zat hij ook altijd met een ander in. Hij wilde ook weten hoe jij je voelde, typisch Freddy.”

Uiteindelijk stierf Freddy op 7 augustus 2021. “We wisten dat het zou gebeuren, maar het was niettemin een enorm klap. De zondag ervoor waren we nog afscheid gaan nemen. Toen ik het slechte nieuws vernam, zat ik net op een verjaardagsdrink van een vriendin. Mijn wereld stortte natuurlijk in. Freddy was ook een vaderfiguur voor mij. Zijn foto staat nu nog bij mij thuis en als ik ga optreden, is hij er altijd ook nog bij. Er zijn ook veel zaken die me aan hem herinneren, zoals zijn lievelingsliedjes.”

De Roos van Ann Christy

De uitvaart vond plaats op donderdag 12 augustus bij rouwcentrum Commeyne in Roeselare. “Op de begrafenis werd mij ook gevraagd een lied te zingen. Ik wou dat uiteraard doen om mijn dankbaarheid naar Freddy toe te tonen, maar het liefst bij het begin van de uitvaart. Het is al zo’n emotionele aangelegenheid, ik kan het op zulke momenten moeilijk droog houden. Maar het is me toch gelukt.”

Laura Lynn zong er De Roos van Ann Christy. Hetzelfde lied bracht ze ook ter ere van Freddy op haar fanbal in Salons Mantovani in Oudenaarde. “Op de begrafenis was ik er in geslaagd mijn verstand op nul te zetten. Op het fanbal lag dat moeilijker. De zus van Freddy was er ook aanwezig. Ik ben haar een roos gaan brengen, zij had het emotioneel heel moeilijk. Zijn zus zat daar te snikken, ik kon mezelf ook moeilijk inhouden. Maar ik denk wel dat ze het geapprecieerd heeft.”

Freddy had ook een zoon Kristof. “Ik heb zijn zoon en zijn zus pas beter leren kennen toen hij ziek was. Ze hebben veel voor hem gedaan, echt mijn hoedje af. In zijn zus zie ik ook helemaal Freddy. Dat zijn twee dezelfde brave menen. Haar broer was ook de god van Viviane. Het is verschrikkelijk dat hij al op zijn 66ste ons moest verlaten. We zijn onze knuffelbeer kwijt.”

Bloemetje op het kerkhof

Komende maandag is het 1 november. “Uiteraard ga ik een bloemetje zetten op het graf van mijn papa en op dat van Freddy. Maar ik doe dat meestal op voorhand, ik vermijd 1 november zelf. Dan is het me te druk op het kerkhof voor zulke persoonlijke momenten. Wij missen hem niet alleen natuurlijk, ook zijn familie. Maar ook mijn fans hadden hem uiteraard al goed leren kennen. Ook zij zijn in gedachten nog vaak bij hem.”

En ondertussen reist Freddy verder mee in de gedachten van Laura als ze overal te lande gaat optreden. “Vorig weekend waren drie optredens van het Schlagerfestival in Hasselt, komend weekend staan er weer twee op het programma. Hij ging daar graag bij geweest zijn, hij kon er echt van genieten. Maar het heeft jammer genoeg niet mogen zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.