https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gewezen Cerclespeler Jackie De Caluwé overleden

Jackie De Caluwé tijdens een reünie op Cercle in 2014. © (Foto ACR)
Redactie KW

Jacques ‘Jackie’ De Caluwé overleed maandag in Brugge op 87-jarige leeftijd. Hij speelde van 1951 tot en met 1966 in totaal 354 officiële wedstrijden en scoorde ongeveer dertig keer voor groen-zwart. Hij was er later ook een seizoen hulptrainer aan de zijde van Han Grijzenhout.

Jackie De Caluwé ging net als zijn jongere broer Robert De Caluwé in zijn jeugdjaren na de Tweede Wereldoorlog bij Cercle Brugge voetballen. In 1951/52 speelde hij voor het eerst een paar wedstrijden voor het eerste elftal, dat toen in de tweede klasse uitkwam, maar na dat seizoen degradeerde. Pas in 1953/54 werd De Caluwé in derde klasse een vaste waarde in de ploeg. Hij was vooral een polyvalente voetballer, een hardwerkende ploegspeler die op bijna alle posities uit de voeten kon. De Bruggeling ontpopte zich tot een absolute sterkhouder en werd enkele keren geselecteerd voor de nationale militaire ploeg.

Hij combineerde voetbal met een job als informaticus bij International Business Machines (IBM). Een kwaliteitsinjectie met Antwerpse spelers Guy Thys, Frans Loos, Victor Derboven en Richard Van Gassen bracht Cercle in 1957 in de tweede klasse en De Caluwé maakt op die manier geleidelijk de heropstanding van een herboren Cercle mee. “Ik herinner mij vooral de derby’s”, vertelde Jackie in 2014 tijdens reünie van gewezen Cerclespelers. “Zo gingen we eens met 1-3 winnen op Club. Een unicum. Ik scoorde met mijn hoofd op hoekschop. Opvallend was dat ze bij Cercle niet wilden dat we ons gingen omkleden in de vestiaire van Club. We bereiden die wedstrijd voor op het Cerleterrein iets verderop langs de Torhoutse Steenweg en stapten in volledige voetbaluitrusting de bus op om voor één kilometer naar de Klokke te rijden en zo gingen we meteen het terrein op.”

In 1964 werd de Bruggeling uit Sint-Jozef gelauwerd voor zijn tien jaar lange inzet in het fanionelftal. In 1966 degradeerde groen-zwart door een omkoopschandaal naar de derde klasse en De Caluwé verliet Cercle dat jaar. Hij werd nadien trainer van KFC Eeklo, KSC Blankenberge, Excelsior Zedelgem, Stormvogels Loppem en Stormvogels Koekelare. Tussendoor (1973-1974) was hij bij Cercle een seizoen de assistent van Han Grijzenhout. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.