Onvoorstelbaar: dakloze man bouwt oorlogsbunker om tot woning

De oorlogsbunker vlak tegen de Polderstraat wordt momenteel verbouwd. © PDV
Redactie KW

In de Polderstraat tussen Sint-Kruis en Damme verbouwt een werkloze schrijnwerker momenteel een bunker uit de Eerste Wereldoorlog. Met recuperatiematerialen wil hij tot een zo comfortabel mogelijke woning komen. Hij overweegt ook zonnepanelen…

Kris Provoost groeide op in Kortemark, als zoon van een zelfstandige. In het VTI van Torhout volgde hij de opleiding tot schrijnwerker en werkte bij verschillende bedrijven in de streek. Hij gaf ook les aan timmermannen in spe bij het VTI van Torhout en Izegem. Maar in 2000 raakte hij zijn werk kwijt. Hij trok naar Nederland, waar hij vijf jaar in Den Haag woonde en werkte. Hij woonde en werkte ook nog in Hongarije en Duitsland, maar een rugletsel noodzaakte hem om naar België terug te keren. Hij stootte hier op een oorlogsbunker in een akker vlak tegen de smalle Polderstraat, die hij nu aan het verbouwen is.

Bovenverdieping met drie kamers

Zo is hij volop bezig met de voorbereidingen voor een verdieping bovenop de bunker, waar drie kamers zouden moeten komen. De ramen daarvoor heeft hij al klaar staan. “Die bunker is altijd een schuilhuis geweest en is niemands eigendom”, haalt hij de schouders op. “Ik geef er nu zelfs een meerwaarde aan. Voor de militarywedstrijden, die hier vanuit een manege in de buurt worden georganiseerd, wil ik het platform, dat toegankelijk is via de buitentrap, zelfs ter beschikking stellen van de jury en de pers om zo de wedstrijden beter te volgen”, vertelt hij.

Bunkerbewoner Kris Provoost. (Foto PDV)
Bunkerbewoner Kris Provoost. (Foto PDV)

Kris komt in niets overeen met het clichébeeld van de ranzige, weinig hygiënische clochard. De man kreeg duidelijk heel wat tegenslagen te verwerken, maar behoudt ook in penibele omstandigheden zoveel mogelijk zijn waardigheid. “Ik ga één keer in de week douchen in inloophuis ‘t Sas van het OCMW aan het Minnewater. Voor de rest maak ik gebruik van bronwater, dat ik hier in de buurt kan vinden. U mag gerust weten dat ik leef van 2 euro per dag. Ik voorzie liever zelf in mijn onderhoud dan op kosten van het OCMW te leven“, stelt de man. “Weet je, ik denk er zelfs aan om hier zonnepanelen te installeren, want elektriciteit heb ik hier voorlopig nog niet.”

Zonnepanelen

De eigenaars én de pachter van de grond kunnen minder lachen met het project van Kris Provoost. Eigenaar Jan-Baptist Huys en echtgenote Ann Van Den Bon verpachten het stuk grond, met daarop ook de bewuste bunker, aan Stephaan Defreyne, uitbater van de vlakbij gelegen manège. “Aanvankelijk was er weinig te merken, maar op den duur startte de man met échte verbouwingen”, vertelt Ann. “Hij installeerde een trap aan de buitenzijde, was in de weer met een wc en is nu met de voorbereiding bezig om een volledig verdieping bovenop die bunker te bouwen. En dat allemaal zonder gelijk welke aanvraag of goedkeuring dan ook. De politie liet ons intussen verstaan dat de man ‘niet gek genoeg is om hem te laten colloqueren’, dus dat is ook geen oplossing.”

Voor wie het eens met eigen ogen wil gaan bekijken: daar moet je zijn...
Voor wie het eens met eigen ogen wil gaan bekijken: daar moet je zijn…© GF

“Juridisch is het een delicate kwestie. Het probleem is dat er geen domicilie kan zijn in die bunker en het dus geen echte huisvredebreuk is. Het staat wel vast dat de bunker behoort tot het eigendom van mijn man, want die is opgenomen in de akte. Die bunker is erfgoed en er mogen geen wijzigingen aangebracht worden. Dus op dat vlak zouden de bevoegde diensten toch moeten optreden?”

(PDV – Foto’s PDV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad