Onderzoek bewijst: in Lendelede zijn ze het gelukkigst
De schoolgaande jeugd krijgt er straks eentje, maar nu al werd een rapport uitgedeeld aan de steden en gemeenten. Uit cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt dat de overgrote meerderheid van de West-Vlamingen zich gelukkig voelt. Uitblinker is Lendelede, waar maar liefst 92 procent van de ondervraagde inwoners aangaf heel gelukkig te zijn.
“Ik ben ongelooflijk gelukkig hiermee”, klinkt het bij Carine Dewaele, CD&V-burgemeester van Lendelede. Ze is niet de enige, zo blijkt uit het driejaarlijks onderzoek dat het Agentschap Binnenlands Bestuur afnam voor de zogenaamde Gemeente- en Stadsmonitor. Uit de cijfers blijkt namelijk dat 92 procent van de Lendeledenaren heeft aangegeven dat ze gelukkig zijn. Op Vlaams niveau moet ze enkel Sint-Martens-Latem voorlaten.
Cohesie
Ook Essen (Antwerpen) en Overijse (Vlaams-Brabant) halen 92 procent, maar als je de algemene cijfers vergelijkt – van vertrouwen in het gemeentebestuur tot het sociaal weefsel – scoort Lendelede merkelijk beter. “En dat doet mij ongelooflijk veel plezier. Dit is waar we het voor doen. Want laat ons eerlijk zijn: er is maar één doel in ons leven en dat is gelukkig zijn. Dat zoveel mensen in Lendelede aangeven dat het goed zit, kan ik alleen maar fantastisch vinden. Ook de tevredenheid over hun buurt is bijzonder hoog
Toch is er nog ruimte voor verbetering, zeker inzake groen in de gemeente. “Daar werken we aan. Voor elke boom die verdwijnt op openbaar domein, komen er twee in de plaats. Dat is inderdaad nog een aandachtspuntje, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het cijfer de volgende keer beter zal zijn. Ik ben hoe dan ook bijzonder blij dat ons bestuur met een goed gevoel de vakantie kan instappen. Het is een heftig jaar geweest, maar we zijn op goede weg met de corona- en vaccinatiecijfers. Dan is dit rapport een extra opsteker.”
Geen slechte beurt
Wat geluksgevoel betreft, doet West-Vlaanderen het niet onaardig. Integendeel: in de top tien van meest gelukkige steden en gemeenten zien we naast Lendelede ook Jabbeke, Damme en Diksmuide opduiken. Oostende en Gistel scoren dan weer drie procent lager dan het Vlaams gemiddelde van 84 procent en zijn de slechtste leerlingen van de West-Vlaamse klas. Al is dat cijfer relatief want het is nog altijd hoog, weet ook Gauthier Defreyne, burgemeester van Gistel. “We zitten rond het Vlaamse gemiddelde, dus een slechte beurt zou ik dat niet durven noemen. De belangrijkste cijfers zijn die voor de komende drie jaar. Als je pas in de legislatuur zit sinds 2019 en de resultaten zijn afgenomen in 2020, dan is de tijd bijzonder kort voor het huidig bestuur.”
Ook in Oostende relativeren ze het cijfer. “Er zijn heel veel Oostendenaars tevreden over de stad”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Zo is meer dan tachtig procent gelukkig. Oostende neemt een unieke positie in. Eigenlijk kan je ons niet vergelijken met de rest van de centrumsteden. Wij zijn de enige stad aan de kust, hebben de oudste bevolking van alle centrumsteden. Dat merk je ook: er is veel tevredenheid over de voorzieningen voor ouderen. Ik ben dus optimistisch dat we van die laatste plaats weg kunnen .“
Dat we zo goed scoren op basis van geluk, is inderdaad een gevolg van de hoog scorende stelling van graag in de gemeente te wonen. Ook gezondheid speelt een rol. Op Vlaams niveau vindt drie kwart hun eigen gezondheid goed. De hoogste cijfers vinden we vooral in de regio tussen Brugge en Gent, al scoren ze in Kortrijk ook goed. Het is wellicht geen toeval dat Oostende daar net onder het Vlaams gemiddelde valt. Binnen West-Vlaanderen geeft slechts 38 procent van de Oostendenaren aan dat ze een sterk sociaal weefsel in de buurt ervaren. Zuienkerke, dat ook hoog scoort op de geluksbarometer, kan daar dan weer 67 procent voorleggen.
Benieuwd naar de resultaten van jouw gemeente? Surf naar
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier