Vrije basisschool Brielen dicht door leerlingentekort

“De teleurstelling aan beide zijden van de schoolpoort is groot”, stelt het schoolbestuur. © TP
Redactie KW

De klassen waren klaar en de leerkrachten paraat op de eerste schooldag, maar de speelplaats bleef leeg. Het schoolbestuur moet nu overgaan tot de sluiting van de school in Brielen door het te lage leerlingaantal. Het gaat om de eerste Ieperse deelgemeente, die volledig zonder schoolaanbod valt.

“We waren ervan overtuigd dat we dit schooljaar konden opstarten, maar afgelopen woensdag bleken er niet genoeg leerlingen te zijn”, zegt Christine Verbeerst, voorzitter bestuursorgaan VBS Elverdinge-Brielen.

Grote teleurstelling

“Brielen kampt al jaren met een dalend leerlingenaantal en er waren al graadklassen ingevoerd, maar er was nog heel wat enthousiasme om op te starten en in juni was nog sprake van 18 leerlingen.”

“De ouders waren het project genegen, maar het feit dat kinderen geen volledig lager meer konden doen in Brielen, zorgde voor dilemma’s. Ondanks het afhaken van een aantal ouders, bleef de eerste schooldag op de planning”, legt Verbeerst uit.

“Maar uiteindelijk moesten we de ouders dan toch verwittigen dat de klassen te klein zouden zijn. Met pijn in het hart, want het was hier klein maar fijn. De teleurstelling aan beide zijden van de schoolpoort is groot.”

Naar Elverdinge

Het schoolbestuur heeft enkele drukke dagen achter de rug. “De leerkrachten werden ingezet in de hoofdvestiging in het naburige dorp Elverdinge en ook heel wat Brielense kinderen vonden hun weg naar de hoofdschool. De contracten van het ondersteunend personeel werden herschikt. We hadden nog niet genoeg tijd om na te denken over wat er met de schoolgebouwen moet gebeuren. Zeker is dat de crèche wél blijft.”

In Brielen wordt al 120 jaar onderwijs ingericht, zelfs twee wereldoorlogen konden daar niks aan veranderen. Nu is dit de eerste deelgemeente van Ieper, waar helemaal geen onderwijs meer aangeboden wordt.

“De verhoopte instroom is er niet gekomen”, aldus Verbeerst. “Er is een tekort aan bouwgrond voor nieuwe gezinnen en er is de nabijheid van scholen in Ieper en andere deelgemeenten.”

Na bakker en café

Ook de N8 voor de schoolpoort blijkt een rol te spelen. “Ik was hier 13 jaar gemachtigd opzichter”, vertelt Geert Degraeve (52), die vlakbij woont. “Dat was zeker nodig, want er wordt te snel gereden. Het was vrijwilligerswerk met grote risico’s, maar ik deed het om kinderen veilig op school te krijgen.”

Ongelukken gebeurden gelukkig nooit. “Wel akkefietjes: een ouder die op het nippertje kon achteruitspringen, en een bestuurder die mij niet zag en rakelings passeerde. De school heeft zeker leerlingen verloren door die weg, omdat ouders het te onveilig vonden. Na het café en de bakker stopt nu de school, het sociaal leven zwakt af in Brielen.” (TP)