Sem Vanhessche neemt over van Mia Cattebeke als directeur de Hoge Kouter: “Was een zegen om hier te mogen werken”

Mia Cattebeke (links) geeft de fakkel door aan Sem Vanhessche. © Els Deleu
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

De Kortrijkse CD&V-co-voorzitter Mia Cattebeke (66) nam op 31 augustus afscheid als directeur van het MultiFunctioneel Centrum (MFC) De Hoge Kouter in Kortrijk. Ze wordt opgevolgd door Sem Vanhessche (32), die er al enkele maanden aan het inlopen was.

Mia laat het MFC achter met een gerust hart. “Ik was niet betrokken in de zoektocht naar een vervanger. Dit gebeurde door de Raad van Bestuur. Ik kende Sem niet, en ben blij dat hij enkele maanden kon meedraaien zodat ik hem ook kon leren kennen. Hij is rustig, luistert, denkt na en beslist”, zegt ze. “Dat is heel belangrijk in de job.”

Mia Cattebeke woont met haar man Rudi Bijnens in Heule. Ze is de mama van Stijn (getrouwd met Lynn Callewaert) en Steven (getrouwd met Stefan Vervaecke) en de Mima van Warre. In januari wordt haar tweede kleinkindje verwacht.

Mia is een rasechte Heulse. Ze komt uit een gezin van acht kinderen. Vader Michel was een bekend figuur in Heule en is er schepen geweest. Mia heeft er ook al een hele carrière opzitten. Ze startte als studiemeesteres/opvoedster in het Sint-Joris in Menen. Daar werkte ze twee jaar. Dan werd ze opvoedster in MPI De Watermolen in Heule. Ze deed dan 20 jaar verzekeringen bij haar vader en combineerde dit jaren met deeltijds onderwijs en met werk als thuisbegeleidster.” In 2003 is Mia dan voltijds als directeur van – toen nog MPI – De Hoge Kouter gestart.

Evolutie

In die 20 jaar als directeur ondervond Mia een enorme evolutie, vooral in de werking. Ze kon ook heel wat verwezenlijken zoals de ambulante dienst Kabas, de dienst BVT (Beeldvorming Vraagverduidelijking en Trajectbegeleiding), het beschermcomité dat structurele projecten steunt, en de website Smartatelier die mensen wegwijs maakt op vlak van wonen, leven, vrije tijd, relaties…

Waar Mia jarenlang moest voor ‘vechten’ was voor het verblijf (internaat in de volksmond) dat drie jaar geleden uiteindelijk geopend werd.

Mia zal nu zelf in het beschermcomité komen. Van uit haar functie zette Mia zich ook in voor andere organisaties en enkele daarvan zal ze blijven doen, vb. de raad van bestuur van de Special Olympics.

Mia is naast al deze functies ook Gemeenteraadslid en covoorzitter van CD&V Kortrijk. Ze zetelt ook in de OC-raad van OC De Vonke in Heule.

Genieten zal Mia natuurlijk ook doen. “We zullen er met ‘Den Trimard’, onze Mobilhome op uit trekken. Ze is ook een echt familiemens. Haar zus Christine, die het syndroom van Down heeft, komt veel op bezoek en ook Mia’s kleinzoon en het kleinkindje dat erbij zal komen zullen de nodige aandacht krijgen. Ook kalligrafie weer oppikken en een taalcursus staan nog op haar verlanglijstje. “Misschien zoek ik ook nog een flexi-job!”

Sem Vanhessche woont al heel zijn leven in Zwevegem en is getrouwd met Kimberly Adam. Het koppel heeft met Briek en Ode twee kinderen. 10 jaar geleden startte hij als HR-medewerker bij de Groep Ubuntu. Hij nam er ook communicatie bij. In 2016 trok Sem naar het OCMW in Harelbeke om er als HR-verantwoordelijke te werken. De laatste jaren draaide hij mee in het directieteam van het Zorgbedrijf Harelbeke. Op 1 juni startte hij in De Hoge Kouter om er zich voor te bereiden op zijn nieuwe directiefunctie.

Sem had de ambitie om een bredere kijk op HR te hebben, maar had niet gedacht dat dit zo snel op zijn weg zou komen. “De vacature sprak me hier aan”, stelt hij.

Ook Sem is net als Mia heel actief in zijn vrije tijd. Hij is al meer dan 20 jaar amateurmuzikant bij Calypso in Zwevegem. Hij speelt saxofoon, tuba, bariton,… de zwaardere koperblazers dus. Hij is bij Calypso nu vooral bestuurslid en coördinerend voor lesgevers. Hij speelt ook saxofoon bij de coverband Am’Brass, is in de buurtraad van zijn wijk en is lid van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst in Zwevegem.

Mooiste job

Doordat de gang van de leefgroepen aan verbetering toe is wordt samen met de Raad van Bestuur een masterplan voor een nieuwbouw uitgewerkt, waar ook aan vergroening zal gedacht worden. De tweede grote uitdaging voor Sem is de verdere uitbouw van het verblijf. Sem zal er ook een aantal mandaten gekoppeld aan De Hoge Kouter bij krijgen.

Mia vindt dat ze als directeur van De Hoge Kouter de mooiste job van de wereld had. Ook Sem voelde van de eerste dag dat hij in De Hoge Kouter kwam onmiddellijk de hartelijkheid en de positieve ingesteldheid.

“Het was voor mij echt een zegen om hier te mogen werken”, besluit Mia.