Sint-Jozefscollege toont zich gul

Tijdens het Vastival had er een amusante estafetteloop plaats. (foto JS)
Johan Sabbe

Twee grote acties van het Sint-Jozefscollege hebben in totaal bijna 25.000 euro voor het goede doel opgeleverd. Het initiatief Vastival van het derde en vierde jaar bracht 17.000 euro in het laatje en het project 9-one-one van het vijfde en zesde jaar nog eens 7.700 euro. Een pluim voor leerlingen en leraren.

“De jeugd wordt weleens weggezet als ongeïnteresseerd en onverschillig”, zeggen collegedirecteur Martine De Zutter en adjunct-directeur Rik Cloet. “Maar onze leerlingen hebben overduidelijk het tegendeel bewezen.”

In de tweede graad is Vastival een beproefd concept van de werkgroep Medium. Met een viering, een quiz, een veiling, het maken van een kunstwerk, een tearoom met eigen baksels en een gesponsorde estafetteloop. De opbrengst, liefst 17.000 euro, ging dit jaar naar het christelijke, Palestijnse vluchtelingenkamp Dbayeh in Libanon. Een plaats waar de Torhoutse collegeleerkracht Sigrid Hoste al jaren haar hart verloor en waar ze de Kleine Zusters van Nazaret leerde kennen, een orde uit Gent. Elke dag trekken de zusters het vluchtelingenkamp in en ondersteunen de aanwezigen op medisch, psychisch en sociaal vlak. Er is een schrijnend tekort aan melk, ondergoed, schoenen, medicatie, enzovoort.

Voor school in Nepal

Werkgroep Negen van de derde graad heeft jarenlang de actieweek Music For Life georganiseerd, maar besloot het dit jaar over een andere boeg te gooien. Zo ontstond het initiatief 9-one-one. Een nieuwe formule, maar met hetzelfde uitgangspunt: veel sfeer en heel wat engagement vanwege de leerlingen. “Ook wij hebben een goed doel gesteund”, zegt Joke Lefevere van Werkgroep Negen. “Een project van de vzw KetaKeti in het dorpje Melamchi Ghyang in Nepal. De plaatselijke school van de dynamische directeur Purna Gautam kan er alle hulp gebruiken. De 7.700 euro opbrengst van onze actie 9-one-one is er meer dan welkom. Het geld zal gebruikt worden om er de maaltijden voor de jongeren ruimer en gezonder te maken.”

Tijdens 9-one-one pakten de leerlingen en leerkrachten van de derde graad van het college met een grote variatie aan activiteiten uit. Van een Italiaanse casinoavond tot een lange estafette met de fiets, een schaaktornooi, een pastaverkoop en een schijt-je-rijkwedstrijd met schapen. Je kon het zo gek niet bedenken of het gebeurde. En tussendoor zorgden de huisdj’s voor de muziek. (JS)