Nieuwbouw van 12.2 miljoen euro voor LTI Oedelem

Lieselot Christiaen, Kimara Goethals en Miek Kemel. (foto AVH)
Redactie KW

In juli van dit jaar zette de Vlaamse regering het licht op groen voor een investering in nieuwe schoolgebouwen. Onder meer het LTI in Oedelem kan daar de vruchten van plukken. “We willen een voorbeeld vormen en mikken op een energieneutraal gebouw”, vertelt bouwcoördinator Lieselot Christiaen van scholengroep SKOBO.

Het schoolbestuur van het LTI in Oedelem bereidt zich al langer voor op de bouw van een compleet nieuw schoolgebouw. “Aanvankelijk ontvingen we daarvoor al een huursubsidie. Door de gestegen bouwprijzen en rente viel de investeringskost voor onszelf te hoog uit, waardoor we een nieuw dossier indienden”, legt algemeen directeur van SKOBO Miek Kemel uit.

Concreet wil het LTI een nieuw gebouw, serres en loodsen bouwen. “In totaal gaat het om 3.000 vierkante meter schoolgebouw en 1.500 vierkante meter loodsen en technische ruimtes”, gaat directeur van het LTI Kimara Goethals verder. “Belangrijk is dat we nu aan de kant van de straat zullen bouwen, waardoor onze visibiliteit veel groter wordt. Daarnaast willen we een energieneutraal gebouw.”

Buurt betrekken

Via de DBFM-formule werkt de school een eigen invulling van de plannen uit, waarna een private partner voor financiering zorgt en alles in de markt zet. “In de komende maanden gaan we in gesprek met de gemeente en buurtbewoners. We willen luisteren naar hoe zij onze school in de toekomst zien en onze plannen daar op afstemmen. Daarnaast willen we dat het gebouw opnieuw 40 jaar stand houdt, net zoals het huidige gebouw”, vult Kemel aan.

Professionals

Het drietal hoopt over acht jaar te verhuizen. “Er kruipt heel wat administratie en voorbereiding in, maar dankzij deze steun kunnen we de investering van 12,2 miljoen draaglijker maken. Hier studeren dit jaar 357 leerlingen in een school waar wetenschap, land- en tuinbouw gecombineerd worden. We worden jaar na jaar relevanter en met deze investering tonen we onze ambitie om de jeugd op te leiden tot de professionals van morgen”, besluit Lieselot Christiaen. (AVH)