De Kleine Wereld start op vrijdag 1 september aan zijn tiende schooljaar. De freinetschool is een succesverhaal in Waregem. “We bieden hier degelijk onderwijs aan, zij het niet op de klassieke manier. Zelfs als kinderen spelen, koppelen we daar vaak een leerdoelstelling aan”, zegt coördinator Mien Desmet.
De Waregemse Mien Desmet (43) is niet de eerste de beste. Vooraleer ze met steun van een groepje gelijkgezinden op 1 september 2014 van start ging met een freinetschool in de stad van het paard deed ze als leerkracht ervaring op in Nederland en in Afrika. Dat kwam haar goed van pas bij het Waregemse schoolavontuur. Op de allereerste dag kwam er een vijftigtal leerlingen opdagen en daarna is dat aantal gestaag blijven groeien tot een 150-tal nu. Daarmee zit de school aan de Nokerseweg 105 wel aan zijn limiet. Plannen om voort te groeien, zijn er niet. Een bewuste keuze, zo klinkt het.
“We kennen hier elke leerling bij de voornaam en dat willen we zo houden. We willen geen grote anonieme school worden”, zegt Mien, die we te spreken krijgen in haar kantoor dat – heel opvallend – in een kleine weide staat. Veel scholen zijn nu volop aan het ontharden en vergroenen, maar bij De Kleine Wereld is dat niet nodig. Aan natuur is er geen gebrek op de zesduizend vierkante meter grote schoolsite.”
Tevreden met dit terrein, neem ik aan.
“We zijn zeker blij met onze stek in een bosrijke omgeving. Dat biedt ons zelfs de mogelijkheid om ook twee varkens en een kolonie honingbijen in onder te brengen. We zochten indertijd ook echt naar een groen terrein omdat milieueducatie en outdoor teaching (buitenshuis lesgeven, red.) heel belangrijk zijn voor ons.”
Toch is er ook nog werk aan de winkel. Door de snelle groei moeten jullie ook in vier containerklassen lesgeven. Wanneer verandert dat?
“Tja, we zijn nog een zeer jonge school en hebben pas het voorbije schooljaar het terrein hier definitief kunnen verwerven met behulp van subsidies. Voordien huurden we dit. We zijn dus heel gelukkig dat we dat hebben kunnen doen omdat dit ons de zekerheid biedt om hier verder te gaan. Nu nemen we de tijd om ideeën te verzamelen, want we willen de huidige containerklassen op een duurzame manier vervangen door bijkomende klaslokalen. We gaan stap per stap vooruit. Op termijn moet elke klas uitzicht hebben op de natuur zoals dat nu ook het geval is met mijn kantoor.”
Jullie werken ervaringsgericht, vanuit de talenten van kinderen. Er is soms twijfel of jullie zo eindtermen en leerplandoelstellingen bereiken?
“We werken inderdaad op een andere manier maar dat neemt niet weg dat we het leerplan wel degelijk kunnen realiseren. De onderwijsinspectie is hier de voorbije jaren op bezoek geweest en we hebben goede punten gescoord. Ik vermeld dat graag, omdat dit ook bewijst dat we hier degelijk onderwijs aanbieden, zij het niet op de klassieke manier. Zelfs als kinderen spelen, koppelen we daar vaak een leerdoelstelling aan. Ik stel vast dat onze leerlingen door die aanpak zeer gemotiveerd blijven en de verkregen inzichten langer vasthouden.”
Freinetscholen steunen op financiële bijdragen van ouders en bereiken daardoor vooral een welgesteld publiek, zo klinkt het. Hoe is dat hier?
“Bij ons is dat niet anders. Maar doordat we werken met vrijwillige bijdragen stoten we niemand af. We zien dat de ouders die hun kinderen bij ons naar school sturen, ook uit alle lagen van de bevolking komen. We bereiken dus zeker geen exclusief welgesteld publiek. Wat we wel merken is dat veel mensen die hun kind hier les laten volgen, meestal bewust voor freinetonderwijs kiezen. De kleine helft komt van buiten Waregem. Sommigen rijden tot 15 kilometer ver om hun kind bij ons te laten komen.”
In het lokale onderwijslandschap zijn jullie de vreemde eend in de bijt die niet in een scholengroep is ondergebracht. Het is eenzaam voor jou…
“Neen, dat is het zeker niet. We behoren regionaal inderdaad niet tot een van de scholengroepen van het gemeenschapsonderwijs, het stedelijk of het vrij onderwijs maar in Vlaanderen behoren we wel tot de koepel van de SOM, de scholengemeenschap van onafhankelijke methodescholen. Al staan we ook in Waregem niet geïsoleerd. Voor de inschrijvingen werken we goed samen met het online aanmeldsysteem van de stad.”
Slotvraag. Waar ben je wel eens te vinden in Waregem als je hier niet in de school aan het werk bent?
“Natuurdomein de Slekkeput is een van mijn favoriete plekken. Ik ga er graag wandelen met mijn honden. Het is ook de plek waar nieuwe ideeën rijpen. Ik wil ook café Den Hemel in de Stationsstraat vermelden. Dat is van bij de start van De Kleine Wereld het stamcafé van het hele schoolteam. Op vrijdagavond gaan we er graag met zijn allen iets drinken om wat bij te praten. We voelen ons daar goed.”
Mien Desmet
Privé
Mien Desmet (43) woont samen met Jimmy Thys (48) en haar dochter Sien (16) in de Olmstraat in Waregem.
Studies/loopbaan
Mien heeft de lerarenopleiding in Tielt gevolgd vooraleer ze aan de slag ging in het onderwijs. Eerst heeft ze acht jaar in de omgeving van het Nederlandse Breda gewerkt waarna ze een aantal jaren een zelfstandige praktijk had waarin ze onder meer jonge leerkrachten opleidde. Op 1 september 2014 begon ze als coördinator van De Kleine Wereld in Waregem.
De Kleine Wereld
Is de enige freinetschool in Waregem met een 150-tal leerlingen en een 20-tal leerkrachten en zorgondersteuners. Ook kinderopvang De Kleine Wij is op de site gevestigd. (vfb)
Waregemse Wolven
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier