Kim Deplancke: “Amper twintig jaar geleden zat ik hier zelf op de schoolbanken”

Redactie KW

Amper 32 is Kim Deplancke maar vandaag start ze wel voor het eerst als directrice van de vrije basisschool in Desselgem. Het is een functie die ze deelt met Joost Kerkhove, die nu al vele jaren zijn halftijdse functie als directeur combineert met een schepenambt in Waregem. “En zeggen dat het amper 20 jaar geleden is dat ik hier zelf op de schoolbanken zat”, zegt ze.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Weer naar school.

Het is een warme vakantiedag als we afspreken. In de school is het nog rustig, te rustig voor de kersverse directrice. “Ik ga blij zijn als het 1 september is en de kinderen hier joelend over de speelplaats rennen”, vertelt ze.

Directrice worden van een basisschool, is dat een soort kinderdroom van je?

“Een kinderdroom is misschien veel gezegd, maar ik speel toch al lang met het idee, eigenlijk al van toen ik tien jaar geleden startte als leerkracht Frans en geschiedenis in het Heilig Hartcollege in Waregem. Al zou ik deze opdracht enkele jaren geleden nog niet aanvaard hebben. Dat ik het nu wel doe is omdat ik nu helemaal op mijn plooi gekomen ben. Die eerste jaren nadat je getrouwd bent, zijn toch hectisch. Je koopt een huis, krijgt kinderen en zeker in het begin heb je daar de handen mee vol.”

Je gaf tot voor kort les aan pubers en komt nu tussen de schoolkinderen te staan in een dorpsschool. Dat wordt toch wennen, neen?

“Het zal inderdaad een hele verandering zijn maar ik kijk er naar uit. In een basisschool is er nog meer ruimte voor speelse dingen en dat spreekt me aan. Ik vind het zelf ook plezant om nog eens zot te doen. Bovendien wordt er eerder naar de totale ontwikkeling van het kind gekeken, dan enkel naar de prestaties voor één welbepaald vak.”

“Voorts spreekt het kleinschalige en familiale van een kleinere school me aan. Vergeet ook niet dat ik in Desselgem ben opgegroeid en hier op de schoolbanken gezeten heb. Ik ken de school dus, ook als ouder want onze kinderen zitten hier op school.”

“Enkele jaren geleden zou ik deze job nog niet aanvaard hebben”

Straks word jij dus de baas van leerkrachten bij wie je nog in de klas hebt gezeten. Dat lijkt me toch ook niet zo gemakkelijk.

“Ik zie niet in waarom dat moeilijk zou zijn. Ik ga proberen op een respectvolle manier om te gaan met iedereen. Ik ben ook niet het type dat hier op een bazige manier zijn stempel wil drukken. Bovendien denk ik te weten hoe ik mensen warm moet maken voor het project van de school dat ik mee wil sturen. Omgekeerd kan ik ook al mijn oud-leerkrachten recht in de ogen kijken. Ik was een voorbeeldige leerling (lacht). Ik was soms ook wel een haantje-de-voorste maar ik vermoed dat dit eigen is aan leidersfiguren.”

Je bent met je 32 vrij jong. Sommigen gaan zeggen: te jong voor deze functie.

“Misschien, maar het heeft ook voordelen als je op jonge leeftijd mee een school gaat leiden. Zo ben ik goed mee in het digitale verhaal omdat ik er voor een stuk mee opgegroeid ben. Ik heb ook dezelfde leeftijd van een deel van de ouders, dus weet ik goed wat er leeft.”

Er is een groot personeelsverloop bij directies van het basisonderwijs, bleek onlangs nog uit onderzoek. Maakt dat je niet bang?

“Ik heb daar geen schrik van omdat ik altijd al verantwoordelijkheid heb willen opnemen. Ook in het Heilig Hartcollege zat ik de vakgroep Frans voor. Het zit in mij om het voortouw te nemen en te proberen een groep in beweging te brengen. Ik kom uit een gezin van zelfstandigen en dus heb ik het al van jongs af gezien hoe het is om leiding te geven.”

Jullie gaan de school leiden met twee halftijdse directeurs. Dat vraagt ongetwijfeld extra afspraken?

“Dat klopt en die zijn al gemaakt. Joost werkt in principe ‘s morgens, ik na de middag. Er zal ook heel regelmatig overleg zijn. Bovendien zal ik de eerste maanden voor een belangrijk stuk ‘meelopen’ met Joost met de ambitie om over enkele jaren alleen verder te gaan. In ieder geval klikt het tussen ons.”

Je contract start per 1 september. Toch al eens binnengesprongen de voorbije weken?

“Ik loop hier al van in juli heel vaak rond om alles beter te leren kennen. Vooral de uitgebreide administratie, eigen aan een basisschool, is toch heel wat. Ik heb me daar de voorbije weken toch flink in verdiept. Al kijk ik nu stilaan toch wel uit naar de start, want in de vakantieperiode is het me hier toch iets te rustig.”

Weten jouw kinderen al hoe ze jou in de school moeten aanspreken?

“Ze gaan mevrouw Kim moeten zeggen, zoals de andere kinderen. Marie-Joëlle, die nog maar 4 is, zei dat ze me Mevrouw Kim mama zal noemen.” (lacht)

(Freddy Vermoere)