Juf Alanis (21) start in De Biesweide in Beselare: “Als leerkracht kan je bij kleuters het verschil maken”

“Ik voelde al dat ik hier ook in een warm team terecht zal komen”, vertelt Alanis Vanlerberghe. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Alanis Vanlerberghe (21) is een nieuw gezicht in de vrije basisschool De Biesweide in Beselare. De Passendaalse gaat er vrijdag aan de slag als ambulante kleuterjuf. Daarnaast werkt ze ook nog in de vrije basisschool in Langemark.

Alanis Vanlerberghe uit de Kleine Roeselarestraat in Passendale studeerde in juni af aan de hogeschool Vives Kortrijk, waar ze educatie bachelor kleuteronderwijs volgde.

Stimulerende factor

Als ambulante kleuterjuf zal ze in Beselare de klasvrije uren van de klasleerkrachten in de kleuterklassen overnemen. Daarnaast is ze in Langemark ook zorgjuf in de eerste en derde kleuterklas. “Ik droomde er al van jongs af aan van om kleuterjuf te worden”, vertelt Alanis.

“Ik kan me niet herinneren dat ik ooit iets anders wou doen. Ik ga heel graag om met jonge kinderen. Ik vind het geweldig om te zien hoe deze jonge kleuters zich in een korte tijd zo sterk ontwikkelen op verschillende gebieden en daar ben ik graag een stimulerende factor bij.”

Goede begeleiding

“Een goede begeleiding in deze ontwikkeling is heel belangrijk. Het laatste jaar twijfelde ik enorm om nog een jaar verder te studeren en zo de opleiding lager onderwijs er nog bij te nemen. Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan, omdat ik me zo goed voel in de kleuterklas. Ik kijk er echt naar uit om aan de slag te gaan.”

“Wat mij vooral motiveert, is de liefde die je terugkrijgt van de kleuters. Maar ook het zien groeien van de kleuters en te merken dat je als leerkracht het verschil kan maken. Ik denk dat het werken in het onderwijs niet voor iedereen weggelegd is. Velen beginnen er aan met goede moed, maar haken na een tijdje af.”

Geen 9-to-5-job

“Het is geen 9-to-5-job. Er wordt veel meer van je verwacht. Er komt naast het lesgeven nog heel wat papierwerk en voorbereidingswerk aan te pas. Omdat veel studenten afhaken, begrijp ik wel dat het personeelstekort blijft”, aldus Alanis, die al een stage in de vrije basisschool in Langemark achter de rug heeft.

“Ik voelde me daar heel goed. Net als De Biesweide is ook de Langemarkse school deel van scholengemeenschap De Kollebloem. De school in Beselare kende ik nog niet echt, maar dat maakt het extra spannend. Maar ik voelde al dat ik hier ook in een warm team terecht zal komen.”

Lees meer over: