Jolien Leenknegt (23) werd met haar scriptie ‘Overkill of onvoldoende’ uitgeroepen tot laureaat van de Inclu-Scriptieprijs, een prijs voor de beste en meest vernieuwende masterscriptie waarin de thematiek van genderdiversiteit en/of inclusie een centrale rol speelt.
Jolien Leenknegt (23) woont met haar ouders Ludwig en Griet de Tollenaere en haar zussen Laura (23), Hanne (17) en broer Stijn (16) in de Patine in Zonnebeke. “Ik startte in de kleuterklas in de gemeentelijke basisschool De Zonnebloem en volbracht hier ook mijn lagere school. Daarna ging ik naar het College in Ieper om daar af te studeren in de richting wetenschappen-wiskunde”, begint Jolien haar verhaal. “Ik koos na mijn middelbare school om een academische bachelor te volgen aan de Universiteit Gent, namelijk pedagogische wetenschappen, waar ik dan in het derde jaar bachelor koos voor de afstudeerrichting sociale agogiek. Na mijn academische bachelor volgde ik de Master of Science in het sociaal werk. Daar studeerde ik in juni 2023 af en het is ook voor die master dat ik de masterproef ‘Overkill of onvoldoende: een exploratief onderzoek naar het perspectief van leerkrachten op diversiteit in kinder- en prentenboeken’ schreef.”
Om na te gaan hoe leerkrachten diversiteit in kinder- en prentenboeken ervaren werden 14 interviews afgenomen in 12 verschillende scholen. De verkregen data werd geanalyseerd aan de hand van een thematische analyse die leidde tot zeven thema’s. “Ik koos voor dit onderwerp omdat het iedereen raakt. Iedereen komt in zijn leven wel in aanraking met kinder- en prentenboeken. Deze boeken hebben een grotere impact op de interne denkkaders van kinderen dan dat je op eerste zicht zou denken.”
“Ik vind het belangrijk om het bewustzijn te verhogen rond hoe kleine alledaagse dingen toch een grote impact hebben op welke waarden en normen doorgegeven worden.”
Volgens haar onderzoek geven leerkrachten aan dat ze het belangrijk vinden om diversiteit aan bod te laten komen in de klas zodat de kinderen zich gerepresenteerd voelen. Ze vinden het belangrijk dat de boeken een spiegel zijn naar de kinderen toe zodat ze zichzelf herkennen in de boeken. Ze geven ook aan dat ze voor heel diverse klassen staan. Het viel dan ook op dat hoewel elke deelnemer aangaf dat het belangrijk was dat ieder kind zich kan herkennen in de gebruikte kinder- en prentenboeken, diversiteit niet als voorwaarde gezien wordt bij de keuze van de boeken. Ze vonden het goed dat er diversiteit in het boek komt, maar dat tijdens de keuze van de boeken toch de vormvereisten zoals het formaat en niveau van het boek primeren.
Sociaal werk
“Sociaal werk is heel ruim. De master geeft verschillende visies weer rond hoe je naar de samenleving kijkt en dat was ook wat ik het interessantst vond. Voorlopig vind ik het belangrijk om ervaring op te doen in het werkveld, maar later zou ik graag meer beleidsgericht werk doen. Ook zou ik graag in het onderzoek verder gaan. Het onderzoek rond beeldvorming en hoe beelden een invloed hebben op de heersende maatschappij vind ik heel interessant.”
Jolien kreeg 500 euro als prijs en een publicatie in twee wetenschappelijke tijdschriften. “Het is vooral die wetenschappelijke publicatie die belangrijk is. Graag zou ik verder gaan in het onderzoek en dan kan een eerste publicatie een mooie opstap zijn. Ook de kennis en aandachtspunten doorgeven heeft voor mij een belangrijke waarde om er ook andere mensen bij stil te laten staan.” De prijs werd uitgereikt door de universiteit en de stad Gent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier