Heropstart in Diksmuidse scholen: “Extra waterkranen op speelplaats”

Charlot Van D'huynslager, directrice basisschool W'IJzer bij de nadar voor de ingang van de basisschool
Redactie KW

In Diksmuide waren de verschillende scholen deze week druk in de weer om de heropstart veilig en reglementair te laten verlopen. Wij gingen kijken hoe het in ‘t Saam campus Cardijn, de grootste school, ‘t Saam campus Aloysius en in de lagere school GO! W’ijzer wordt georganiseerd.

Bij W’ijzer mogen het zesde leerjaar, het eerste leerjaar en het tweede leerjaar naar school komen. “Het zesde leerjaar mag op twee volle dagen naar school komen, het eerste leerjaar een volle dag en een halve dag, het tweede leerjaar een volle dag”, vertelt directrice Charlot Van D’huynslager. “We hebben een grote campus en ook lokalen van het secundair onderwijs kunnen we gebruiken. Bij de leerlingen van het eerste zijn er vier groepen, voor het tweede leerjaar twee groepen en voor het zesde leerjaar heb ik drie groepen. Op het domein zijn negen afzonderlijke speelplaatsen gemaakt die nooit op hetzelfde moment worden gebruikt. Er zijn vier verschillende ingangen. Om de handen te kunnen wassen kregen we wastafels van de basis in Lombardsijde. De scholengroep heeft extra waterkranen op de speelplaats geïnstalleerd.”

Mondmasker verplicht

Hier worden geen examens gegeven, maar ingezet op permanente evaluatie. Alle leerkrachten kregen van de school twee stoffen mondmaskers. Voor de leerlingen van het eerste, tweede en zesde leerjaar hebben drie mama’s de handen in elkaar geslagen. Leerlingen kunnen enkel hun lunchpakket eten. Ook in ‘t Saam campus Aloysius is alles zo goed als klaar om de lessen in alle veiligheid te hervatten.

Isabelle De Keyser, directrice 't Saam campus Aloysius. (foto ACK)
Isabelle De Keyser, directrice ‘t Saam campus Aloysius. (foto ACK)

“Op vrijdag komen alle zesdes naar school en die zijn opgedeeld in vier aparte groepen die ieder hun eigen toegang hebben met eigen speelplaats, eigen sanitair, wastafels en ieder moet in zijn eigen bubbel blijven”, vertelt directrice Isabelle De Keyser. “We hebben het zo georganiseerd dat ieder groep de hele voormiddag les krijgt van dezelfde leerkracht, en de namiddag dan van een andere. Iedereen blijft in zijn zelfde lokaal op dezelfde plaats, die vooraf aangeduid werd, zitten.”

“Bijna iedereen was het ermee eens om het schooljaar te verlengen” directrice Isabelle De Keyser

“Een mondmasker is verplicht. Leerlingen die geen mondmasker hebben, krijgen er een op school. Er is ook in iedere bubbel een ziekenboeg georganiseerd voor het geval er onverhoopt iemand onwel wordt. De leerlingen mogen over de middag de school niet verlaten en eten hun eigen meegebracht lunchpakket, als het goed weer is buiten, bij slecht weer op de hun toegewezen plaats in de klas.”

Schooljaar verlengen

Ook het wassen van de handen bij binnenkomen en bij iedere verplaatsing wordt strikt gecontroleerd. “Bijna de voltallige groep van leerkrachten was het ermee eens om het schooljaar te verlengen tot 2 juli in plaats van op 23 juni te stoppen, zo is er ruimte om samen met de leerkrachten het jaar te beëindigen, een proclamatie te organiseren en oudercontacten te houden”, besluit directrice De Keyser.

In ‘t Saam campus Cardijn, de grootste middelbare school in Diksmuide lopen de regels vrijwel gelijk, maar daar is bijkomend het probleem van de praktijklessen. “We hebben een plan opgesteld waarbij het zeker voor de zesdes en zevendes BSO zal mogelijk zijn om hun praktijklessen te voltooien , dat is nodig vooral omdat ze een eindwerk moeten maken”, legt directeur Bart Laleman uit. “Ook hier loopt het schooljaar door tot 2 juli met op 2 juli de proclamatie en het oudercontact. Leerkrachten worden erop gewezen op te letten met papieren evaluaties die gevaar op besmetting met zich brengen. Veiligheid staat hier centraal en we zijn zeker klaar om veilig opnieuw te starten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten