Duizenden jeugdboeken gaan even op vakantie

Schepen Johan Bossuyt en burgemeester Francis Benoit staken mee de handen uit de mouwen. © OV
Olaf Verhaeghe

Met behulp van een ellenlange ketting van leerlingen en leerkrachten verhuisden donderdagnamiddag dozen vol jeugdboeken naar de Kuurnse Centrumschool. De jeugdafdeling van de bibliotheek is nu zo goed als leeg, klaar voor de grootschalige uitbreidingswerken.

De voorbereidingen zijn getroffen, de rekken zijn leeg. Na een periode vol gesjouw, gesleur en verhuizen is de Kuurnse gemeentelijke bibliotheek klaar voor de renovatie- en uitbreidingswerken. De jeugdafdeling, die al langer te krap was, wordt fors groter. “Ongeveer de helft van onze jeugdboeken zit hierachter in ‘De Boekendoos’ (een container aan de bib, red.) en leeszaal, de andere helft – toch een kleine 6.000 kinder- en jeugdboeken – is tijdelijk de deur uit“, vertelt bibliothecaris Katrien Bonte. “Alle Kuurnse scholen bieden de komende weken en maanden onderdak aan onze boeken en ook de buurtwerkingen krijgen zolang de werken duren extra boekenboxen ter beschikking.”

Donderdagmiddag staken tientallen leerlingen van de Centrumschool mee de handen uit de mouwen om de laatste dozen naar hun ‘vakantiebestemming’ te brengen. De menselijke ketting vertrok aan de jeugdafdeling van de bib en liep helemaal tot in het schoolgebouw. Ook schepen van Onderwijs Johan Bossuyt (N-VA) en burgemeester Francis Benoit (CD&V) gaven lustig boeken door.

Een kleine 6.000 boeken gaat eventjes op vakantie naar de Kuurnse scholen.
Een kleine 6.000 boeken gaat eventjes op vakantie naar de Kuurnse scholen.© OV

De effectieve werken aan de bib starten in de loop van volgende week, tegen begin 2019 moet alles achter de rug zijn. Van woensdag 10 oktober tot en met zondag 4 november moet de bibliotheek noodgedwongen tijdelijk sluiten. -18-jarigen kunnen dan terecht in omliggende gemeentes, voor de volwassenen zoekt de bib naar een oplossing. De renovatie van de bib en de uitbreiding van de jeugdafdeling wordt geraamd op zo’n 408.000 euro, exclusief BTW.