Prijsuitreiking provinciale wedstrijd Junior Journalist volgend jaar in Kortrijk

Op de foto zie je Dirk Debuysere (Davidsfonds), schepen van Cultuur in Kortrijk Axel Ronse, Stijn Van Dierdonck (stad Kortrijk), Ann Bogaert (Davidsfonds), Vincent Coomans (bibliotheek Kortrijk), Aäron Blomme (regiocoördinator Davidsfonds), Filip Buyck (Davidsfonds), Catherine Boury (Davidsfonds) en Annelien Vanessche (bibliotheek Kortrijk). © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Kortrijk verwelkomt in 2020 de prijsuitreiking van de Davidsfonds Junior Journalistwedstrijd West-Vlaanderen. Jeugdauteur Patrick Lagrou wordt peter van deze editie.

Op zondag 26 april vindt de provinciale prijsuitreiking van Junior Journalist, de schrijfwedstrijd van het Davidsfonds, plaats. “Na De Panne, Blankenberge en het Zwin in Knokke-Heist werd het hoog tijd om die prijsuitreiking ook eens naar het zuiden van onze provincie te brengen”, oordeelt provinciaal contactpersoon Catherine Boury.

Ruim vijfduizend leerlingen nemen binnenkort deel aan de grootste schrijfwedstrijd van Vlaanderen. “De focus van de wedstrijd blijft het creatief omgaan met taal én tegelijkertijds het Nederlands correct gebruiken”, stelt Catherine. Regiocoördinator Aäron Blomme vult aan dat de wedstrijd ook jonge schrijvers uitdaagt om kritisch over situaties in de maatschappij te denken. “Elk jaar wordt er een actueel thema gekozen om over te schrijven“, zegt hij. Dit jaar is het thema ‘buren’.

Jong schrijverschap

Voor de Kortrijkse schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) is dit thema zeker actueel. “Dit weekend namen zo’n 125 Kortrijkse kunstenaars deel aan ‘Buren bij Kunstenaars’. Nu gaan we schrijftalent puren met buren.” Voor de provinciale prijsuitreiking voor de laureaten van Junior Journalist worden 300 à 400 mensen verwacht. “Het is de ideale gelegenheid voor hen om Kortrijk te leren kennen”, zegt de schepen. “Met het Letterzetter-project zetten wij al in op jong schrijverschap door jonge woordkunstenaars tussen 16 en 30 jaar langdurig te begeleiden richting professionalisering. Alice Boudry, een van de jongeren van Letterzetter, is trouwens een laureate van Junior Journalist.”

Taaltrofee Nederlands

Tijdens de prijsuitreiking van Junior Journalist op 26 april vindt ook nog een andere prijsuitreiking plaats. Taaltrofee Nederlands is een initiatief van Davidsfonds Ieper en de Stichting Aliverde waar leerlingen uit het vierde jaar secundair onderwijs uitgedaagd worden om hun taalgevoel en -kennis te testen. Dirk Debuysere licht toe dat de eerste ronde in de klas gebeurt gedurende twee lesuren. Het is een provinciale wedstrijd en alle scholen uit de provincie kunnen deelnemen. “Er zijn 65 meerkeuzevragen die gekoppeld worden aan vier verschillende tekstsoorten. Op basis van de resultaten van deze online proef worden de 50 sterkste kandidaten geselecteerd om op 26 april in Kortrijk de finale te spelen.” De prijsuitreiking van Taaltrofee Nederlands vindt aansluitend plaats bij deze van Junior Journalist.

Op diezelfde 26 april vindt in Kortrijk ook een jeugdboekenfeest plaats. “Het is het slotfeest van de Kinder en Jeugdjury”, vertelt Annelien Vanessche van de Kortrijkse bibliotheek. “Er zal onder meer ook een jeugdboekenwandeling georganiseerd worden in samenwerking met de 13 gemeentes van Zuid-West.” 26 april 2020 zal dus een leuke schrijf- en leesdag worden in Kortrijk!