Meer dan 17 jaar vormde VMS-directeur Luc Vanrobaeys een uitstekende tandem met directeur-eindverantwoordelijke Willy Phlypo. Willy Phlypo gaat op 1 september met pensioen en dat is ook het ogenblik dat Luc Vanrobaeys de VMS verlaat.
Luc Vanrobaeys begon 27 jaar geleden zijn carrière in de VMS. Hij was tien jaar leraar Informatica en zeventien jaar directeur van de eerste graad. Samen met directeur-eindverantwoordelijke Willy Phlypo bouwden ze de school uit tot wat ze vandaag is. Vanaf 1 september volgt Luc Vanrobaeys echter Petra Cobbaert op in Ic Dien.
De VMS bloeit als nooit voorheen en toch verlaat je de school?
Luc Vanrobaeys: “Ik begrijp dat dit voor veel mensen als een verrassing overkomt. Ik heb me immers van de eerste dag gejeund in de VMS en ik werd er zeer goed aanvaard als leerkracht en als directeur. Het is een ongelooflijk boeiende periode geweest en ik verlaat de school en de collega’s zeker niet in onvrede of met een wrang gevoel. Maar toch is mijn vertrek niet compleet onverwacht.”
De vraag om naar Ic Dien te komen was al eens gesteld?
“Inderdaad, enkele maanden geleden werd ik al eens gepolst of ik het niet zag zitten om een functie op directieniveau uit te oefenen in Ic Dien. Ik heb daar een tijdje over nagedacht maar in volle coronaperiode kon ik het niet maken om de VMS te verlaten. Het was voor iedere school alle hens aan dek en ook in de VMS was dat zo. Maar nu de vraag op het einde van het schooljaar opnieuw werd gesteld, ga ik de uitdaging aan.”
Wat moeten we ons voorstellen bij je nieuwe werkplek?
“Ic Dien is een hogeschool voor HBO Verpleegkunde in de Westlaan, waar men verpleegkundigen opleidt. Lang geleden noemde men dat de hogeschool voor ‘verpleegsters A2’ maar die term wordt al een tijdje niet meer gebruikt. Ic Dien telt tussen de 200 en 250 studenten en ongeveer 50 docenten en medewerkers. Een zeer belangrijke doelgroep voor ons is die van zij-instromers of die mensen die zich na een andere beroepservaring willen herscholen.”
Wat is het verschil met een bacheloropleiding verpleegkunde?
“Op het vlak van handelingen op de werkvloer is er weinig of geen verschil. Het grote verschil ligt op het organisatorische vlak. Bacheloropleidingen bieden meer doorgroeimogelijkheden naar leidinggevende functies.”
Maar je droomt er nu al van om te groeien met IC Dien?
“Sommige van onze studenten stromen al door naar de bacheloropleiding. Waarom zou het geen piste kunnen zijn om bepaalde vakken uit de bacheloropleiding te integreren in ons lespakket? Veel van onze docenten geven de theoretische vakken en begeleiden ook de stages. Dat is een uniek gegeven en samen met de kennis van de modernste technieken zorgt dit voor een grote leerwinst voor onze studenten.”
Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?
“Intern is Ic Dien een geoliede machine met enthousiaste en bekwame medewerkers die elkaar goed aansturen en motiveren. Ik wil proberen om Ic Dien nog meer visibiliteit te geven in Roeselare en in het zorglandschap. Wij leiden specialisten in de zorg op maar dat is volgens mij nog niet genoeg bekend voor de buitenwereld. Dat moet veranderen en daar wil ik mij voor inzetten.”
“Ic Dien moet nog meer bekendheid krijgen in het zorglandschap”
“Die visibiliteit moet er niet alleen op een fysieke manier komen aan ons opleidingscentrum maar ook in de hoofden van iedereen die ons pad kruist. Ik wil meer externe partnerships sluiten en de bestaande partners zoals CREO nog beter verzorgen. Wanneer men onze campus betreedt, moet men meteen doordrongen worden van ons motto: zorg begint hier. En dat motto moeten we overal uitdragen.”
Je wil daar zelfs al meteen een minister voor inschakelen?
“Vandaag vrijdag 28 augustus hebben we een laatste info-avond voor de lessen beginnen op 1 september. Ik heb minister Nathalie Muylle uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij ons. Het is belangrijk dat beleidsmakers weten hoe we werken, hoe onze organisatie in elkaar steekt. Zeker een zorgorganisatie die actief is in een zorgstad zoals burgemeester Kris Declercq onze stad graag betitelt.”
Was het nodig om zo plots te vertrekken in de VMS?
“Ja, want onze lessen beginnen ook op 1 september. Ik heb trouwens met Nele Goethals, de nieuwe directeur-eindverantwoordelijke van de VMS, de voorbereiding op het nieuwe schooljaar gedaan. Dagelijks overleg en vergaderingen in de VMS tot een week voor de start van het nieuwe schooljaar. Maar dan was het de hoogste tijd om naar Ic Dien te komen om mij zo snel en zo goed mogelijk in te werken.”
Men mag dus nog een bezoekje verwachten van jou in de VMS?
“Absoluut, maar niet in de eerste dagen. Ik zal hier werk genoeg hebben om iedereen te leren kennen. Ik wil niet emotioneel overkomen maar ik geloof toch dat ik het een beetje moeilijk zou hebben indien ik nu al zou teruggaan naar de VMS. Die school heeft toch 27 jaar deel uitgemaakt van mijn leven. Dat wis je niet zomaar uit.”
Maar er komt dus nog een traktaat in de Arme-Klarenstraat?
“Heel zeker! Bij een afscheid hoort een goed glas. Beloofd.”
Terug naar school in coronatijden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier