Basisschool W’IJzer start als eerste met openluchtklassen

Directrice Charlot Van d'huynslager toont een van de buitenklassen. © ACK
Redactie KW

In basischool W’IJzer in Diksmuide zullen komend schooljaar ook lessen in de buitenlucht gegeven worden.

Een aantal jaar geleden plantte de school een bos aan. Dat bos is nu volgroeid. “Wij hebben ons bos de naam Drie Mussenbos gegeven. We hebben al een groene campus en willen dat groen nog verder uitbouwen. Zo zullen er in het Drie Mussenbos openluchtklassen plaatsvinden”, vertelt directrice Charlot Van d’huynslager.

“Er zijn knusse klasjes gemaakt waar kinderen les zullen krijgen in de schaduw van de bomen.”

Geestelijk welzijn

De openluchtklassen die hier worden georganiseerd zijn uniek voor onze streek en komen er mede door de vraag van vele ouders. “Het is belangrijk dat kinderen van de buitenlucht kunnen genieten, niet alleen hun lichamelijke gezondheid gaat er daardoor op vooruit maar ook het geestelijke welzijn. Kinderen zijn veel vrolijker als ze dingen buiten kunnen doen. Het is de bedoeling dat het tweede en derde kleuterklas en het eerste en tweede leerjaar wekelijks in de buitenklasjes les krijgen. De hogere jaren zullen ook in de buitenklasjes terecht kunnen, maar niet op wekelijkse basis.”

Maar daar houdt het niet op. Ook buiten het bos worden openlucht klasjes georganiseerd. “Vlak bij de speelplaats van de kleutertjes is een openluchtklasje gemaakt met daarin een keukentje waar men ook met wiskunde zal bezig zijn en waar ook heel gezellige bankjes staan die uitnodigen om de les te volgen.”

Kampen bouwen

De school wil de komende jaren graag verder uitbreiden. “We kijken ook al naar de toekomst waarbij we hopen via het traject met MOS (milieu op school) ons al groene domein nog verder aan te pakken. We willen reliëf brengen in het landschap met ook een pool en zandpartijen”, besluit de directrice.

(ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.