Oerorganisator Stijn Breda over jaar zonder Waregem Koerse: “Op 1 september ga ik op reis”

Stijn Breda: "2021 zal spetteren." © MVW
Redactie KW

Het klokje op de website van Waregem Koerse telt niet langer af naar 1 september 2020, maar wel naar 31 augustus 2021. Nog meer dan 490 dagen dus voor hét grootste evenement van de stad opnieuw plaatsvindt. Waregem Koerse verplaatsen naar later op het jaar bleek verre van ideaal, en paardenkoers zonder publiek was helemaal geen optie. “Een domper, maar geen drama”, zegt Stijn Breda, organisator van Vip Anna’s Place. “Al denk ik toch dat ik eind augustus en op 1 september op reis zal zijn.”

Dat ook Waregem Koerse en de bijhorende Koerse Feesten zouden sneuvelen na het verbod op massa-evenementen tot en met 31 augustus van de Nationale Veiligheidsraad vorige week, kwam niet echt als een verrassing. Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) zag niet in hoe je een dergelijk evenement kon verantwoorden en de Koninklijke Waregemse Koersvereniging trok dan maar zelf de stekker uit de editie van 2020. “Het gaat om de gezondheid van mensen, hét belangrijkste dat er is”, stelt ceo Bram Vandewalle. “We hebben verschillende scenario’s overlopen, maar annuleren bleek de enige juiste optie. Een Koerse zonder publiek is geen echte Koerse, en opschuiven naar later op het jaar biedt vandaag geen enkele garantie dat het dan wel zou kunnen.”

Relativeren

De organisatie kan naar eigen zeggen rekenen op begrip bij de profs, de stalhouders en al wie bij de paardenwedrennen betrokken is. “We hebben heel veel reacties gekregen, maar uitsluitend positieve. Iedereen kijkt nu al uit naar 2021. We hebben dan enkele nieuwigheden in petto, maar die houden we nog even voor onszelf.”

Veel mensen zouden gewoon niet happig zijn om zich in grote massa’s te begeven – Stijn Breda

“Het is inderdaad geen verrassing”, zegt Stijn Breda, oerorganisator in Waregem en trekker van het populaire Vip Anna’s Place in Waregem Expo. “Eerlijk? Wij zagen de bui al midden maart hangen, toen de eerste maatregelen in België werden aangekondigd. Ik vreesde toen al dat grote evenementen voor de rest van het jaar moeilijk zouden worden. Zowel budgettair als voor de bezoekers. Ik denk dat weinig mensen happig zullen zijn om zich snel in grote massa’s te begeven.”

Geen Waregem Koerse dit jaar. De organisatie heeft het evenement na het verbod op massa-evenementen tot 31 augustus verplaatst naar 2021.
Geen Waregem Koerse dit jaar. De organisatie heeft het evenement na het verbod op massa-evenementen tot 31 augustus verplaatst naar 2021.© Piet Eggermont

“Het is een domper, dat is zeker, maar een jaartje zonder Waregem Koerse is geen drama. Je moet het relativeren als je kijkt wat er hier en overal ter wereld gaande is. Hoe zou je binnen een paar weken of maanden al kunnen feesten als je weet dat er in De Meers tientallen mensen zijn overleden door het virus?”

Tweedaagse?

Maar het is wel historisch. Dat moet ook Stijn erkennen. “Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog wordt er niet gekoerst. 2020 zal dus altijd een bijzonder jaar in de geschiedenis van onze stad blijven. Over een paar jaar zullen we daar ook zo op terugkijken, denk ik. En laat ons nu al met zekerheid stellen: 2021 zal spetteren. Ik hoorde al dat men nadenkt over een tweedaagse hoogdag. De accommodatie is er zeker en mocht het kunnen, denk ik dat veel organisatoren in de rand van de Koerse maar al te graag zouden meewerken.”

Vraag is wat Stijn op 1 september 2020 zal doen. “Normaal neem ik voor de Koerse Feesten vakantie van de donderdag tot en met de woensdag. Nu denk ik dat ik gewoon doorwerk. Of neen, ik denk dat ik op reis ga, als het tegen dan tenminste weer kan. In Waregem blijven zou te veel steken.”

(OV/DJW)