Niko Deleu en Trui Gythiel verkiezen de rust in Voormezele: “Ik weet niet waar we beter zouden wonen”

Niko Deleu en Trui Gythiel met hun dochtertje Bo.© EG
Niko Deleu en Trui Gythiel met hun dochtertje Bo.© EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Nog geen duizend inwoners, maar toch een dorp uit de duizend. Dat is Voormezele voor Niko Deleu (48) en Trui Gythiel (49) die met hun dochtertje Bo (8,5 jaar) in de rustige Kalleputstraat in Voormezele wonen.

Niko werd geboren in Roeselare en groeide op in Staden. Na zijn middelbare studies trok hij naar de KU Leuven waar hij het diploma licentiaat informatica behaalde. “Ik werk al een drietal jaar bij vzw Vondels en ben verantwoordelijk voor ICT en multimedia, alles wat met de computer te maken heeft. Het is een gevarieerde job die ik graag doe”, vertelt Niko. Trui is een rasechte Ieperling. “Na mijn studies secretariaat-moderne talen werkte ik onder andere bij Lernout & Hauspie, maar de laatste jaren in een immobiliënkantoor. Sinds september ben ik aan de slag bij Dienstencentrum De Kersecorf waar ik insta voor de communicatie en hulp bij onthaal en administratie.”

Woning verbouwd

Niko en Trui leerden elkaar kennen toen ze beiden in een softwarebedrijf in Ieper werkten, Niko als programmeur en Trui als secretaresse. “Sinds 2003 wonen we samen en drie jaar later hebben we ons huis gekocht in de Kalleputstraat”, vervolgt Niko. “Kort daarop hebben we het aanpalend huis gekocht en laten verbouwen tot één geheel. In Voormezele wonen we in een heel rustige omgeving. Er passeren regelmatig fietsers en wandelaars. Eigenlijk wonen we ‘op den buiten’, al zitten we heel dicht bij Ieper-centrum. Trui rijdt zelfs met de fiets naar haar werk in de Rijkeklarenstraat. Er is hier een uitstekende slagerij maar geen bakkerij, dus bakken we zelf ons brood. Moeten we grotere boodschappen doen, dan is Ieper dichtbij. Voormezele is een klein en rustig dorp waar de mensen elkaar kennen. Toch is het een dorp met veel dynamiek. De kermis, dorpsfeesten en de Heilig Bloedprocessie brengen de mensen dichter bij elkaar. Ik weet niet waar we beter zouden wonen.”

Tijd voor hobby’s

Zowel Niko als Trui hebben een druk leven, maar er is wel voldoende tijd voor hun hobby’s. “Ik hou ervan om kamerplanten te kweken en te tuinieren”, vertelt Trui. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Verder hou ik van wandelen en fietsen in de streek en lezen.” Niko is een heel verdienstelijk amateurfotograaf. “Ik hou van het landschap en de natuur in onze streek. Mijn mooiste foto’s komen uit onze regio. Ik fotografeerde vroeger veel op reis, maar daar heb je minder tijd dan hier. Als het weer of licht tegenzit, zorgt dat voor matige foto’s. IJsland en Canada zijn uitzonderingen, daar kan je dag en nacht prachtige foto’s maken in de ongerepte natuur. Verder doe ik af en toe studiowerk. Mijn foto’s zie ik als een promotie voor de streek. Favoriete plekjes zijn de Verdronken Weiden, Zillebekevijver, Dikkebusvijver, de Palingbeek, maar ook het Heuvelland. Het mooiste plekje vind ik de Broeken in Diksmuide en Woumen. Misschien zal ik ooit een zelfstandig bijberoep starten als fotograaf. Voor de rest zou ik het verre reizen willen hernemen als onze dochter wat ouder is. Vroeger speelde ik muziek, gitaar en basgitaar. Ook die draad zou ik ooit opnieuw willen opnemen.”

Gezinsvakantie

Dochter Bo zit in het derde leerjaar in de vrije basisschool Het Wijland in Voormezele. “Voor Bo is het ook interessant om in Voormezele te wonen”, vertelt Trui. “De lagere school is dichtbij en Bo kan haar hobby’s beoefenen. Ze gaat naar de tekenacademie in Ieper en is op zondagen te vinden bij de chiro-afdeling in Voormezele. Ze kijkt er ook naar uit om met haar papa te gaan zwemmen en thuis speelt ze graag of knutselt ze. Met het gezin houden we ervan om een jaarlijkse vakantie te maken. Vorig jaar was dat naar Oostenrijk. Dit jaar zien we dan wel, rekening houdend met de coronacrisis.”