Middelkerke huldigt nieuw kunstwerk ‘Olnetop’ in

© LC
Redactie KW

Het kunstwerk Olnetop van kunstenaar Nick Ervinck werd op zaterdag 7 november ingehuldigd.

Olnetop werd gerealiseerd in Bredene in het kader van Beaufort04 en werd door de gemeente aangekocht in 2015. Het polyester kunstwerk kreeg een vaste stek boven op een duin in Westende in de nabije omgeving van het Grand Hotel Bellevue.

Op de grens tussen zee en land staan tussen Westende en Middelkerke een aantal kunstwerken die deel uitmaakten van het kunstproject Beaufort. De Caterpillar5bis (in de volksmond de Kraan) van Wim Delvoye en I can hear it (beter bekend als de hoornen) van Ivars Drulle staan nabij Grand Hotel Bellevue. Wat verder, in de wijk Krokodil staat Salacia, de kunstverlichting boven in de watertoren. “We willen op termijn het eerste echt beeldenpark van de kust aanleggen”, zegt Cultuurschepen Michel Landuyt. “De kust werkt immers, dankzij de aanwezigheid van zee, strand en duinen, inspirerend. Deze natuurelementen plaatsen veel dingen in een ander perspectief. Ook al zijn de wolken donker en de zee grijs, toch kan alles mooi in contrast staan”, gaat schepen Michel Landuyt lyrisch verder. “Ons doel is om onze prachtige site, een stuk ongerepte natuur, een extra dimensie te geven met moderne en tastbare kunst”, zegt de schepen. Beeldenpark Middelkerke Westende – zo luidt de naam van het project – heeft alvast een flinke boost gekregen met het kunstwerk Olnetop, een werk van Nick Ervinck dat in het kader van Beaufort04 werd gemaakt. Olnetop stond enkele jaren in Bredene, werd in 2015 aangekocht door Middelkerke en heeft zijn definitieve stek gevonden op een duinenrug ter hoogte van Grand Hotel Bellevue en het Octave Van Rysselbergheplein. “We hebben uiteraard niet over een nacht ijs gegaan om dit kunstwerk aan te kopen”, zegt schepen Landuyt. “Het advies van een werkgroep van de cultuurraad was gunstig. We brachten bovendien een aantal bezoeken en lieten ons leiden door kunstkenner en intendant van Kunst vzw Jan Moeyaert.”

Een gele fiets

Kunstenaar Nick Ervinck houdt van grote kunstwerken. “Als natuurliefhebber wou ik voor de opdracht Beaufort04 een gevecht aangaan met de grootschaligheid van het strand en de zee. Als beeldhouwer kun je echter niet wedijveren met dergelijke grootschaligheden maar ik vond inspiratie – en dat was het kantelmoment – toen ik in Shangai de door het water uitgeholde rotsen bewonderde. Ik werd onmiddellijk getriggerd door het opspattende water van de golven. Dagenlang heb ik dat water gefotografeerd, deze beelden digitaal nagebouwd en volledig gemodelleerd in een abstract buitensculptuur van polyester en staal. Het heeft iets monsterlijks”, legt de kunstenaar zijn werk uit. Olnetop heeft een reikwijdte van zeven op zeven meter en een hoogte van acht meter. De felgele kleur van het kunstwerk staat in schril contrast met de kleur van het opspattende water. “Dit was een bewuste keuze. Als kleine jongen had ik al een consequente voorkeur voor geel. Zowat alles wat ik kon dragen – schoenen, sokken, hemd, trui, jas… – waren geel. Later, toen in kunstacademie in Gent studeerde, rebelleerde ik met een gele gsm, zelfs een gele fiets”, lacht Nick Ervinck.

In tweeën gezaagd

Het had nogal wat voeten in de aarde – in dit geval in het zand – om Olnetop te verkassen van Bredene naar Westende. De steunpoten werden losgemaakt en het kunstwerk werd in tweeën gezaagd. “Maar alles werd opnieuw gaaf hersteld, geschilderd en beschermd tegen de gure en zilte zeewind”, zegt schepen Landuyt geruststellend. Het kunstig gewrocht zit vastgeankerd met drie blokken gewapend beton van 1.500 kg, verbonden met massief ijzeren buizen. Olnetop staat op een duinentop pal naast de Zeedijk en is zelfs onmiskenbaar te genieten vanaf de Koninklijke baan. “Het is mijn vaste wil om met Beeldenpark door te gaan. Ik zie in de toekomst uiteraard geen openluchtmuseum zoals Middelheim in Antwerpen maar er moeten toch nog wat kunstwerken bij komen. Deze site is er geschikt voor. Het is bovendien een toeristische trekpleister in een gepast stukje natuur”, rondt Michel Landuyt hoopval af.

(LC)