Met of zonder Beau Séjour, de marine is hot bij de jeugd

Danté Lysen (20) uit Bredene: “Ik kreeg de smaak voor de Marine via mijn stiefvader te pakken.”©Kurt Desplenter Foto Kurt
Danté Lysen (20) uit Bredene: “Ik kreeg de smaak voor de Marine via mijn stiefvader te pakken.”©Kurt Desplenter Foto Kurt
Hannes Hosten

Jongeren kiezen massaal voor een job bij de marine. Elk jaar kunnen maximum 200 nieuwe rekruten worden opgeleid en die plaatsen raken probleemloos ingevuld. “De komende vijf jaar krijgen wij dus 1.000 nieuwe medewerkers”, zegt admiraal Jan De Beurme, stafchef van de Belgische marine. “Dat succes bij jonge mensen is geen toeval. Onze hoogtechnologische aanpak, met drones boven, op en in het water, spreekt de Playstation-generatie aan.”

De navy is hot, en dat komt niet alleen door de Eén-serie Beau Séjour , die zondagavond van start ging, of door de viering van de 75ste verjaardag met een waaier aan activiteiten doorheen het hele jaar. “De marine spreekt aan bij jongeren”, weet De Beurme. “Wij kunnen elk jaar 150 tot 200 nieuwe mensen opleiden, maar we hebben de laatste tijd geen moeite om dat maximum van 200 rekruten te halen. Dat betekent dat wij tussen nu en 2025 1.000 nieuwe medewerkers krijgen. Er gaan ook wel mensen met pensioen, maar we willen verder groeien. Wij hebben vandaag 1.400 mensen, maar dat zal toenemen tot 2.400 medewerkers, waarvan 1.650 in de marinekazernes van Zeebrugge, Oostende, Brugge en binnenkort ook Antwerpen.”

Nieuwe vloot

De marine staat voor een grote omwenteling. De zeven huidige schepen worden vanaf 2024 vervangen door een volledig nieuwe vloot. Vanaf dan worden zes nieuwe mijnenvegers in gebruik genomen. In 2026-2027 volgen twee nieuwe fregatten. De vernieuwing van de vloot gaat gepaard met een meer en meer hoogtechnologische aanpak van onder meer de mijnenbestrijding, met drones en alles wat daarbij hoort.

Admiraal De Beurme ziet daar de verklaring voor het succes: “Dit is de generatie van de e-sports, e-gaming en drones. Het gebruik van nieuwe technologieën spreekt hen aan. Onze opleiding heeft wel te lijden onder de coronacrisis. Het raderwerk draait trager en dat weegt nog meer door nu we meer rekruten hebben. Maar we zoeken oplossingen: onze rekruten kunnen al terecht op Nederlandse schepen en ik vroeg ook aan de Franse marine of ze plaatsen hebben.”

Virtual reality

Danté Lysen (20) uit Bredene is een van de jongeren die koos voor de marine. “In het middelbaar volgde ik een opleiding sport, maar ik wist niet goed wat daarna te doen. Maar mijn stiefvader werkt bij de marine en vertelde me al veel over zijn job. Hij toonde foto’s en filmpjes van buitenlandse missies en zo kreeg ik de smaak te pakken. Wat je hier kan doen, kan je nergens anders. Digitalisering en virtual reality zit sterk in de opleiding en ook dat spreekt aan.”

Rekruut Danté Lysen: “Ik wil de wereld ontdekken. Weinig jobs kunnen je dat bieden”

Danté raakte probleemloos door zijn medische, fysieke en psychologische testen. In september 2019 startte hij zijn basisopleiding in Sint-Kruis: een nautische vorming, damage control , brandbestrijding… “Momenteel ben ik op werkvloerstage in Zeebrugge. Ik specialiseer me in transmissie, alles wat met radioverbinding te maken heeft. Daarvoor moet ik twee keer enkele maanden naar het Nederlandse Den Helder. In maart vertrek ik voor acht weken naar Den Helder voor het tweede deel van de opleiding. Daarna kom ik aan boord en na een evaluatieperiode van drie jaar kan ik definitief benoemd worden”, schetst Danté de rest van het parcours. “Ik zou graag veel in het buitenland vertoeven. Ik wil de rest van de wereld ontdekken. Dat is ook iets wat veel andere jobs je niet kunnen bieden.”

Zoals een spelletje

Zoë D’hont (20) uit Lochristi startte ook in september 2019 bij Defensie. In januari 2020 koos ze voor de marine. “Ik heb altijd iets positiefs willen doen voor de wereld, behulpzaam zijn waar ik kan”, legt Zoë haar keuze uit. “Daarnaast wil ik nieuwe ervaringen opdoen en de wereld zien. Na een gesprek met mijn vader kwam ik bij de marine uit. Veel meisjes zijn er nog altijd niet, de bemanning van een schip zal voor 80 tot 85 procent uit mannen bestaan. Maar dat vind ik niet erg. Ik zal me in Nederland specialiseren tot detector , waarbij ik insta voor het vormen van zee-, onderwater- en luchtbeelden. Niet om mijnen te bestrijden, want ik zal op een fregat zitten, wel om bijvoorbeeld naar onderzeeërs te zoeken. Ik ben een gamer”, lacht Zoë. “Wat ik hier zal doen, lijkt op een spel, maar dan met echte middelen.”

De Belgische marine viert dit jaar zijn 75ste verjaardag met twee boeken, een virtuele terugblik in de geschiedenis, een virtuele tentoonstelling en tal van evenementen, ook in West-Vlaanderen. Lees daarover meer hier .