Marc Vanmaele is nieuwe ceo van profclub KMSK Deinze: “Droomjob waar mijn diploma’s samenkomen”
De Vanmaeles uit Tielt en omgeving zullen dit seizoen aandachtig de prestaties van voetbalclub KMSK Deinze in 1B volgen. Na passages bij Lokeren en Cercle Brugge aanvaardde Marc Vanmaele een paar weken geleden de opdracht om ceo van de razend ambitieuze Oost-Vlaamse club te worden.
Denijs Van De Weghe, de voorzitter aan wie de club zijn hernieuwde, steile ambities inclusief de bouw van een nieuw stadion te danken heeft, had het bij de aanstelling van Marc Vanmaele over ‘een bewuste keuze’. “Ik heb gekozen voor een persoon met veel ervaring en dossierkennis in het Belgische professionele voetbal. Marc is een goede peoplemanager met uitgebreide ervaring…”
Geboren Tieltenaar Marc Vanmaele gaat al te lang mee in het voetbal om nog te blozen als hij zoiets hoort, maar hij kan enige trots niet verbergen als we in de loge van de president, met uitstekend zicht op een prachtig groene grasmat, aanschuiven voor een interview. “Meneer Denijs is een erg bezige bij met een fantastisch netwerk. Desondanks besefte hij dat een 1B-club in de complexe wereld van het profvoetbal nood heeft aan een ceo. Zo adviseer ik club en voorzitter voor alle niet-sportieve aangelegenheden.
Toch ben je betrokken bij de opmaak van spelerscontracten.
Marc Vanmaele: “Ja, omdat daar het juridische aspect bij komt kijken. Ook inzake de commerciële en financiële uitbouw van de club, marketing, communicatie en exploitatie verleen ik advies.”
Hoe sta je tegenover de grenzeloze ambitie van de voorzitter?
“Ik heb enorm veel respect voor de uitdaging die hij hier is aangegaan om KMSK Deinze op termijn naar 1A te brengen. Als een club als deze goed geleid wordt, kan je financieel een mooi verhaal schrijven met een nieuw stadion als hefboom.”
“Ik merk dat de voorzitter weinig risico’s neemt. Het spreekt in zijn voordeel dat hij zich door de juiste mensen wil laten omringen. Veel Deinse voetbalsupporters zitten in de tribunes bij Club Brugge, Zulte Waregem en AA Gent. Met goed voetbal en mooie resultaten moeten we hen kunnen overtuigen om voor Deinze te kiezen. Aan onze huidige prijzen – abonnementen vanaf 120 euro en losse tickets vanaf 10 euro – zal het alleszins niet liggen.”
Na je gedwongen afscheid in februari bij Cercle Brugge zei je ‘ontgoocheld, maar niet kwaad te zijn’. Nochtans had je daar na een intense periode van vier jaar veel reden toe.
“Ik had echt gedacht dat ik er de rest van mijn loopbaan aan de slag zou blijven, maar het is wat het is. Voor mij is die bladzijde omgeslagen. Het is niet gemakkelijk werken als het beslissingscentrum van je club in het buitenland gevestigd is (AS Monaco, red.) , wat me niet belette om heel goed samen te werken met onder andere voorzitter Vincent Goemaere en andere collega’s , zoals ik dat in Lokeren ook deed met Roger Lambrecht.”
De voorbije maanden niet overwogen om uit het voetbal te stappen?
“Ik snuffelde ook even aan andere sectoren, maar voor mij is dit de droomjob waar mijn diploma’s licentiaat lichamelijke opvoeding en een postgraduaat in de bedrijfskunde samenkomen. Dit is een passie, anders houd je het geen tien jaar en langer vol.”
“Dit is een passie, anders houd je het geen tien jaar en langer vol”
“Wel voelde ik tussen februari en juni de nood om er eens helemaal uit te zijn. Ik ging dagelijks wandelen in de groene omgeving van de Wingense bossen en ging twee keer per week golfen. Daar is inmiddels geen tijd meer voor. Het is niet omdat de competitie pas over anderhalve maand herneemt dat dit een rustige periode is. De voorbereiding op het seizoen is traditioneel heel druk.
Je zoon Sebastiaan voetbalde hier in zijn jeugdjaren. Is het in die periode dat je KMSK Deinze als club bent gaan waarderen?
“Zeker, omdat hij hier door een prima opleiding enorme stappen voorwaarts heeft gezet tussen zijn 13 en 18 jaar.”
Voetbalt hij nog?
“Neen, dat kan niet meer in combinatie met zijn job. Deze week gaat Sebastiaan als piloot voor Ryanair aan de slag. Over een maand of zes vliegt hij jou en mij misschien naar onze vakantiebestemming.”
Of Deinze op Europese verplaatsing?
“Laat ons vooral geen stappen overslaan. We zijn nu de fundamenten aan het leggen om over enkele jaren de promotie naar 1A te ambiëren. Mocht het er ooit van komen, zou het na de twee bekerwinsten met Lokeren, het Europees voetbal met de Waaslanders en de promotie met Cercle van 1B naar 1A alleszins de kers op mijn carrièretaart zijn. In zulke succesperiodes voelt het alleszins minder zwaar aan om twaalf tot veertien uur per dag te werken.” (lacht)
Kom je nog soms in Tielt?
“Bijna nooit meer. Mijn thuisstad lag niet op mijn traject naar Lokeren of Brugge en winkelen doen we zo veel mogelijk lokaal in Wingene. Maar voor Tieltenaren kan het misschien een idee zijn om eens van het voetbal in Deinze te komen proeven? (glimlacht) Via Aarsele en Wontergem zijn ze hier snel, hoor.” (TVW)
Marc Vanmaele
Privé: Marc Vanmaele (60) en zijn Nederlandse vrouw Caroline van der Kooi verhuisden redelijk recent naar Wingene, nadat ze 30 jaar met hun gezin in Ruiselede woonden. Het koppel bracht twee kinderen groot: Willemijn (27) en Sebastiaan (20).
Loopbaan: Startte zijn carrière in het Spaanse hotelwezen, werd daarna districtmanager bij Konvert Interim en zou tussen 1994 en 2011 leidinggevende functies bekleden bij achtereenvolgens de West- en Oost-Vlaamse regionale televisiezenders. In 2011 dook Vanmaele op in het topvoetbal: eerst als ceo van Lokeren, in 2017 als algemeen coördinator van Cercle Brugge. Sinds een paar weken adviseert hij als ceo KMSK Deinze uit eerste klasse B, de op een na hoogste voetbalafdeling.
Vrije tijd: De weinige vrije momenten brengt hij graag in familiekring door. Ook wandelen of een partijtje golf spelen staan dan hoog op de agenda.
Belfortbabbel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier