Louwis Legon (18) is jongste molenaar van het land: “Oma bakt brood met mijn meel”

Louwis Legon is de jongste molenaar van ons land. Met het meel dat hij gemalen heeft, bakt zijn oma Ingrid Corvelijn het lekkerste brood. © LC
Paul Bruneel

Achttien jaar is hij en bezeten van alles wat met molens te maken heeft. Voor Louwis Legon uit Westende zal het altijd wel een passionele hobby blijven, want deze jongeman studeert in Gent en hoopt na zijn diploma van molenaar ook zijn diploma als industrieel ingenieur chemie te behalen.

De liefde voor de molens bezielt hem al jaren en na het werken in de molen rept hij zich naar zijn oma Ingrid Corveleyn (77), want zij bakt brood met de bloem die haar kleinzoon haar bezorgt.

“Wees maar zeker dat niemand haar evenaart als het om het lekkerste brood gaat”, zegt Louwis. En ondertussen blijft de molen verder draaien en blijft Louwis zijn hobby met veel passie beoefenen.

De molenaar wordt nogal dikwijls afgebeeld als een oude grijsaard met dito kledij en een pet op het hoofd. Sedert Louwis Legon zijn diploma van molenaar behaalde, is daar verandering in gekomen, want deze Westendenaar toont dat je niet per se oud of ouderwets hoeft te zijn om molenaar te worden.

“Ik ben al jaren bezeten van molens en bij uitbreiding van alles wat een draaiende beweging maakt”, lacht Louwis. “Ik denk dat ik op mijn twaalfde al wist dat ik molenaar wilde worden. Ik durfde het niemand te vertellen want welke jongen van 12 jaar wil nu molenaar worden.”

Molenforum Vlaanderen

“En eerlijk, de passie voor molens had ik al veel vroeger. Ik herinner me nog dat ik op jonge leeftijd, ik denk dat ik een jaar of vijf was, met mijn ouders naar de gerestaureerde molen in Gistel ging kijken. Ik had dit nog nooit van dichtbij gezien, laat staan dat ik wist wat er zich binnenin die romp afspeelde. Ik was vooral gefascineerd door die draaiende wieken. Dat bezoekje is me altijd bijgebleven en voila nu sta ik hier als echte molenaar. Ik ben er wel fier op dat ik dit heb kunnen realiseren.”

Om molenaar te worden, moet je een opleiding volgen bij Molenforum Vlaanderen en dat is niet van de poes, er komt heel wat bij kijken, je moet niet enkel alles over de molen zelf kennen, je moet er ook mee kunnen werken. Tien zaterdagen lang moest Louwis naar Antwerpen om de opleiding te volgen en daarna was er nog een intense stage. Hij trok zelfs naar Nederland om zich te bekwamen en heeft er meer dan 300 uren stage opzitten. Deze maand was het dan zo ver en kreeg hij zijn diploma als volleerd molenaar. Hij is meteen ook de jongste molenaar van ons land.

Als de fysiek meewil, wil ik molenaar blijven tot mijn 90ste

“Ik hou van tennis en mijn vrije dagen vulde ik met het tennissen en molens gaan bekijken. Dat ik graag tennis speelde, wist iedereen, maar dat van die molen hield ik een beetje verborgen. Op vandaag pak ik graag uit met wat ik heb bereikt. Ik nodig soms wel eens vrienden uit om een kijkje te komen nemen en zij vinden het meestal ook wel heel interessant om de molen in werking te zien” geeft Louwis mee.

Hij ziet ook wel enige gelijkenis tussen wat hij beoefent als hobby en zijn studies in Gent. “Een labo trekt me enorm aan, net als in de molen begin je met een product en eindig je met een ander product. Als molenaar start je met graan en zaden en je maakt er meel of olie van”, legt hij uit. En dan is er natuurlijk ook het eindproduct, het brood.

“Het geeft wel voldoening om brood te eten dat gebakken is met bloem die je zelf hebt gemalen en de beste bakker, of liever bakkerin, hiervoor is mijn oma Ingrid Corveleyn. Zij mag dan al 77 jaar zijn, ze is goed mee met haar tijd en bakt het lekkerste brood dat er is”, zegt Louwis zelfverzekerd.

Fier op haar kleinzoon

Ingrid Corveleyn woont in Oostende en is maar al te fier op haar kleinzoon: “Natuurlijk is het leuk om te weten, als je brood bakt, dat de bloem gemalen werd door je kleinzoon. Ik bak graag en ik wist wel dat Louwis bezeten was van molens, maar ik had nooit gedacht dat hij molenaar zou worden. Ik ben heel fier op wat hij heeft bereikt en wees maar zeker dat dit brood lekkerder is dan brood dat gebakken is met industriële bloem.”

Louwis is meestal te vinden in de molens van Gistel, Klemskerke en Ardooie. “Dit is echt wel een hobby die je kunt blijven beoefenen”, lacht Louwis, “als de fysiek meewil, wil ik molenaar blijven tot mijn 90ste.”