Lieven Desmet neemt na boeiende loopbaan afscheid van het onderwijs

Lieven Desmet zal dit jaar voor het eerst de schoolstart op 1 september moeten missen. © GJZ
Redactie KW

De start van het nieuwe schooljaar betekent voor Lieven Desmet het einde van zijn loopbaan in het onderwijs. Maandagmiddag gaat hij als coördinerend directeur van het gemeenteonderwijs met pensioen.

Lieven Desmet (61) startte zijn onderwijsloopbaan in september 1979 als onderwijzer aan de toenmalige school voor buitengewoon onderwijs in Avelgem. Op 1 september 1982 werd hij vast benoemd aan deze school. Vier jaar later muteerde hij naar de Vrije Basisschool in Avelgem (het huidige Sint-Jan Berchmanscollege).

Met de start van het schooljaar in 1991 werd hij daar aangesteld als directeur ‘ad interim’ om er drie jaar later vast benoemd te worden als directeur. Op 1 september 1999 werd hij directeur van de gemeenteschool in Heestert en in januari 2017 nam Lieven de functie van CODI (coördinerend directeur) voor de gemeentescholen van Zwevegem op zich.

Met gedrevenheid

“Bijna 45 jaar geleden koos ik ervoor om mijn dromen waar te maken in het onderwijs. Met gedrevenheid, enthousiasme, geduld en nog zo veel meer in de klas staan, kinderen begeleiden, ze het gevoel geven dat ze vleugels hebben en zó veel meer kunnen bereiken. Ik heb het zéér graag gedaan. Maandag begint de grootste vakantie“, begint Lieven.

Lieven had nooit de ambitie om directeur te worden maar na iets meer dan negen jaar kreeg hij de kans om leerkrachten bij te staan als pedagogisch begeleider en later als directeur. “Ik heb het met plezier gedaan en kan oprecht zeggen dat ik weinig of geen dagen ‘s morgens met tegenzin naar school, naar het werk ben vertrokken.”

“Ik kan oprecht zeggen dat ik weinig tot nooit met tegenzin naar mijn werk ben vertrokken”

De mooiste herinneringen heeft hij als directeur in Heestert. “Heestert zal altijd een bijzonder plekje hebben in mijn hart. Ik heb er mogen samenwerken in een heel goed team, een toffe sfeer en vooral met heel waardevolle mensen. Ik heb mijn hele carrière mogen meebouwen aan een heel fijn verhaal. In Heestert hebben we zelfs letterlijk een nieuwe school gebouwd.”

Het onderwijs veranderde voortdurend, ook in Zwevegem. Er werd gewerkt aan een nieuwe structuur zodat ook het deeltijds kunstonderwijs deel uitmaakte van de scholengemeenschap. Lieven mocht als eerste coördinerend directeur starten om de weg van het Zwevegems onderwijs uit te stippelen voor de komende decennia.

Coronatoestanden

“Vooral de jongste maanden zullen mij bijblijven. De coronatoestanden bezorgden ons handenvol werk, tot in de weekends toe. We hebben veel vergaderd en plannen gemaakt. De veranderende richtlijnen uit Brussel zorgden ervoor dat we die plannen geregeld mochten bijsturen. Het waren wellicht de drukste weken van mijn loopbaan.”

Wanneer wij hem vragen wat hij nu gaat doen tijdens zijn pensioen, werd het meteen duidelijk dat hij nog vol plannen zit. We kregen een hele waslijst aan dingen te horen die hij nog wil realiseren en ‘vervelen’ zat er niet tussen. Lieven wordt in zijn functie opgevolgd door Delphine Wante.