Lieven Coene werkt als vrijwilliger op Olympische Spelen: “Sport is een deel van mij”

Lieven Coene, hier volledig in tenue, is al enkele dagen actief als vrijwilliger op de Olympische Spelen in Parijs. © GJZ
Redactie KW

Met Lieven Coene (69) heeft Zwevegem dan toch iemand op de Olympische Spelen in Frankrijk. Een medaille zal hij er niet winnen, want Lieven is er aan de slag als vrijwilliger in de trainingshal van het ritmisch turnen en het trampolinespringen. Lieven vindt het leuk om zijn steentje te kunnen bijdragen aan de grootste organisatie ooit in Frankrijk.

Lieven Coene is een fervent sportliefhebber en dan nog liefst actief, al zal hij dit wel stilaan afbouwen. “Wekelijks ga ik nog drie keer joggen, maar de laatste maanden merk ik dat de leeftijd zich begint te manifesteren. Ik kan niet goed meer mee en denk dus dat ik daarmee zal stoppen.” Enkele jaren terug was dit nog anders en kon Lieven uitpakken met mooie medailles. Zo liep hij de zogenaamde ABBOTT-marathons in Londen, Berlijn, Tokio, Boston, New York en Chicago. “Dit zijn de zes grootste marathons ter wereld. Ik heb ze alle zes tot een goed einde gebracht. Ik mag wel zeggen dat sporten een beetje mijn leven is geworden.” Maar er gaat niet alleen veel tijd naar sport, ook voor cultuur maakt hij graag tijd vrij. “Cultuur in het algemeen interesseert mij wel, maar film in het bijzonder. Ik ben dan ook vrijwilliger in Budascoop, waar ik nu al 14 jaar op maandag help met koken. In ruil mag ik er alle films bekijken. Let wel, Budascoop is meer dan cinema, het is ook een cultuurhuis.”

WK turnen

Lieven schreef zich meer dan een jaar geleden in om als vrijwilliger te kunnen helpen op de Olympische Spelen. “Er waren in totaal zo’n 330.000 kandidaat-vrijwilligers voor de zowat 31.500 vacante plaatsen. Met de paralympische spelen erbij, heeft men zo’n 45.000 mensen nodig. Men rekruteert vooral uit drie categorieën. Vooreerst mensen die veel van sport afweten, maar ook medici en paramedici en mensen die veel talen kunnen spreken. Ik ben bij deze laatste groep, daar ik vlot Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans spreek.” Het vrijwilliger zijn op grote manifestaties is niet nieuw voor Lieven. Vorig jaar was hij aan het werk op het WK turnen in Antwerpen. “Daar kwam ik toevallig in contact met iemand betrokken bij de organisatie van de Spelen in Parijs. Toen ze hoorde dat ik vijf talen sprak, zei ze dat mijn selectie geen probleem mocht zijn. Toch diende ik nog uitgebreide selectieproeven te doen.”

Korte opleiding

Hoewel de Spelen pas vrijdagavond starten, zal Lieven op dat moment al ruim een week aan de slag zijn. Op 16 juli vertrok hij naar Frankrijk, waar hij eerst een korte opleiding kreeg. Op 20 juli kende hij zijn eerste werkdag. “Ik ben ingezet in de trainingshal van de gymnasten. Onze taak bestaat uit vier zaken. We moeten de badges controleren, kijken of de aanwezige mensen er op dat tijdstip mogen zijn, het materiaal onderhouden en mensen die zich moeilijker kunnen bewegen, helpen.” Lieven Coene is er actief tot en met 1 augustus. Men werkt in twee shiften. De vroege shift begint om 6.20 uur en na twee dagen werken is een dag rust voorzien. Ondanks zijn inzet zal Lieven er niet rijk van worden, integendeel, het kost hem nog geld. “Het enige wat we gekregen hebben, is ons uniform en we mogen gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in en om Parijs. Door de vroege of laten uren kan ik daar weinig of geen gebruik van maken. Daar ik in de trainingshal actief ben, zal ik ook geen competities kunnen volgen”, vertelt hij.

Plooibare fiets

Ook voor zijn verblijf moet hijzelf zorgen. “Gelukkig kan ik terecht in een caravan van een vriend, weliswaar zo’n 32 km van de plaats waar ik ingezet zal worden. Ik heb speciaal een plooibare elektrische fiets gekocht zodat ik de verplaatsing op die manier kan maken. Zo ben ik onafhankelijk van de treinen of de metro, want druk zal het sowieso zijn. Dus iets verdienen, nee, het kost mij nog geld. Maar dat geeft niet. Ik ben blij dat ik toch op die manier een steentje kan bijdragen aan de Olympische Spelen, de grootste organisatie ooit in Frankrijk”, besluit Lieven Coene. (GJZ)