Leerlingen SBSO Ter Zee geven ‘zeesterren’ een onderhoudsbeurt

De leerlingen van Ter Zee werken samen met hun begeleider de ‘zeesterren’ op de Albert I Promenade bij. (foto Peter Maenhoudt)
Redactie KW

De meer dan honderd sterren op de Walk of Fame van het Filmfestival Oostende worden onderhouden door leerlingen van de school SBSO Ter Zee. Daar spreken ze resoluut over ‘zeesterren’. “Ons werk wordt door het Filmfestival erg gewaardeerd”, zegt vakleerkracht Yuri Temmerman.

“De sterren op de Zeedijk worden elke dag gezandstraald. Logisch dus dat de verf in de groeven na verloop van tijd verdwijnt. Ze moeten dus af en toe bijgewerkt worden”, zegt vakleerkracht Yuri Temmerman. Voor de opleiding decoratie- en schildertechniek van SBSO Ter Zee van het Gemeenschapsonderwijs in de Maurits Sabbestraat is dit een ideaal moment om hun skills te oefenen. “We proberen elk jaar een 15-tal stenen te doen. Toen het festival in de warme herfst plaatsvond, konden we nog vlak voor het festival stenen bijwerken. In het putje van de winter gaan we die gasten niet op de Zeedijk sturen, maar we zorgen er wel voor dat de sterren onderhouden worden.” In SBSO spreken ze over de zeesterren.

Precisiewerkje

“We kuisen eerst de ster op, verwijderen de verf en plakken de steen af. Daarna schilderen we met de vrije hand de letters weer in. Het is niet zomaar een klusje, maar een precisiewerkje. De technieken van het aflijnen en letterzetten zullen de leerlingen later nog van pas komen als ze bijvoorbeeld een tekst moeten schilderen. We gebruiken een speciale verf met verharder die de duurtijd verlengt”, legt Yuri uit.

“De reacties van de mensen zijn erg positief en in het verleden kwam het wel eens voor dat een acteur of bekende Vlaming ons aan het werk zag en zijn of haar waardering uitsprak. Ons werk wordt ook door Filmfestival gewaardeerd”, vervolgt Yuri Temmerman.

Evelien Bosmans

De sterren van volgende acteurs of regisseurs moeten een nieuwe schilderbeurt krijgen: Geert Van Rampelberg, Wim Willaert, Jaco Van Dormael, Sam Louwyck, Raoul Servais, Sofie Gråbøl en Matteo Simoni.

“Matteo Simoni kennen we van de film Zillion”, zeggen de vijfdejaars. Jason Ployaert: “We werkten eerder al graven van oud-strijders bij maar dit is de eerste keer dat ik op de Zeedijk zal schilderen.” Ook Thibeau Martein bevestigt: “Ik schilderde eerder al een ster aan De Drie Gapers bij en het is best wel een toffe opdracht.”

Voor Keano Vossen is het eenvoudig: “Kuisen, afplakken en schilderen. Maar ik kijk er wel naar uit om hier op de Zeedijk weer aan de slag te gaan.” Seppe Vanden Berghe: “Ik vind dit een leuke kant van de opleiding. De mensen stoppen en vragen of het lukt. En vorig jaar was ik trots dat ik de ster van actrice Evelien Bosmans mocht bijwerken.” Ook Edge Roose heeft ervaring: “Ik werkte al twee sterren bij en toen ik over de Zeedijk wandelde met familie kon ik trots mijn werk tonen.” (EFO)