Leerkracht en coach Marieke Soenen uit Roeselare: “Mensen helpen, het is een passie voor mij”

Marieke Soenen bij haar opvalland publiciteitsbord aan het Polenplein. © stefaan beel
Peter Soete

De kans is groot dat je haar publiciteitsbord al hebt gezien in het Roeselaarse straatbeeld. Vooral de marktgangers op dinsdag kunnen niet rond Marieke Soenen kijken. Wat heeft deze leerkracht en coach dan wel te vertellen? Heel wat, zo blijkt uit ons gesprek met Marieke.

Je bent actief als coach waarbij je ook mensen begeleidt die een burn out hebben of hebben gehad of signalen voorafgaand aan een burn-out. Ben je zelf ervaringsdeskundige?

Marieke Soenen: “Inderdaad, in 2020 kreeg ik zelf te maken met een burn-out en mijn coach toen stelde voor om mijn herstelproces te versnellen door zelf een opleiding als coach te volgen. En haar raad klopte: ik leer zelf graag bij en doordat ik iedere dag begeleiding kreeg, kwam ik mijn eigen burn-out sneller te boven.”

Welke coachopleiding volgde je dan?

“Dat was een algemene coachopleiding, coachen in essentials bij Your Coach in Gent, een zeer breed spectrum eigenlijk. Na die eerste opleiding heb ik nog coachopleidingen in organisaties en een loopbaan-coachopleiding gevolgd.”

Marieke Soenen

Privé

Geboren in Roeselare op 11 februari 1988, mama van Isolde (8) en Jelinde (6). Zij wonen in de Hoogleedsesteenweg.

Opleiding en jobs

Lager onderwijs op de Kapelhoek in Beveren, middelbaar in Roeselare. Hoger onderwijs in Mechelen (binnenhuisarchitectuur), hogeschool Gent (retailmanagement) en coachopleidingen. Nu een opleiding ‘leerkracht in opleiding’ (LIO) aan het afwerken. Marieke is onder meer loopbaancoach en leerkracht duaal leren.

Vrije tijd

Volksdansen bij Choronde (Balkandansen).

“Waarom heb ik dat gedaan? Omdat ik zeer graag mensen help, het zit in mij, het is een passie. Ik heb ook een opleiding ‘HR op het werk’ gevolgd, waar het ook gaat over energiestromen: wat geeft energie en wat slorpt energie op. Dat was een jaartraject dat ik bij Barbele Kindt uit Marke heb gevolgd.”

“Na mijn eerste coachopleiding, die ik eigenlijk enkel voor mezelf heb gevolgd, was het zaadje eigenlijk geplant. Ik wist meteen dat ik als coach de mensen wilde en kon helpen.”

Van jongs af zat dat helpen er al in bij jou?

“Toen ik 17 was, werd ik al actief bij verschillende organisaties als vrijwilliger.”

Op relatief jonge leeftijd kreeg je dus zelf een burn-out. Hoe heeft zich dat geuit?

“Het was echt een burn-out uit de boekjes. Ik was vertegenwoordiger en op een bepaald ogenblik kreeg ik black-outs, wist ik soms niet waar ik was, zat ik thuis gewoon op de grond en kon niets meer. In augustus had ik reeds hulp gezocht bij een psychologe en die raadde mij onmiddellijk aan om het rustiger aan te doen. In de bouwstop van de kerstvakantie heb ik iedere dag geslapen! Maar ik wilde niet stoppen, ah neen, ik was een alleenstaande moeder met twee kinderen en stoppen met werken was niet aan de orde.”

Ik zat thuis op de grond en kon echt niets meer doen

“Een week na de kerstvakantie ben ik dan volledig gecrasht, ik mocht zelfs niet meer met de wagen rijden. En dan was het zaak om mijn energieniveau opnieuw op niveau te krijgen en mijn kracht terug te vinden. Mijn werkgever heeft me toen niet laten vallen: in juni kon ik progressief herstarten.”

Je hebt ondertussen al een tijdje een carrièreswitch ondernomen?

“Ik ben nu al voor het derde jaar leerkracht, op dit moment werk ik bij duaal leren in de afdeling verkoop. Het is mooi om bij duaal leren te mogen werken, omdat we daar jongeren begeleiden naar een stageplek of een werkplek, en zo de jongeren motiveren die misschien zouden dreigen af te haken in het regulier voltijds onderwijs”

“ Ik geef praktijk Verkoop bij het 4de middelbaar en in geef theorie bij het 3de middelbaar. Dat is een deeltijdse job die me helemaal ligt. De rest vul ik aan met coachingopdrachten. De hoofdreden om in het onderwijs te werken is omdat ik graag mijn kennis deel, en jongeren begeleid in hun schoolcarière.”

Alweer een druk programma?

“Ik heb variatie nodig in mijn job. Ik ben er wel zeer bewust mee bezig en ik overdrijf niet. Ik bewaak mijn grenzen goed: zo lang mijn bezigheden mij energie geven, is het oké. Als ze te veel energie opslorpen, moet ik aanpassen.”

Je hebt een publiciteitsbord in het stadscentrum waar je niet kunt naast kijken: aan de zijgevel van Bistro Botanique op het Polenplein.

“Dat publibord hangt er van 2022 en ik krijg er soms commentaar op (lacht). Ik heb eerst publiciteit gemaakt via Facebook maar voor mensen met een burn-out is het zeer belangrijk dat ze kunnen zien en lezen wie ze moeten contacteren. Met deze publiciteit wil ik specifiek mensen bereiken en hen helpen rond burn out en het herstellen van hun energieniveau.”

Waar zien we Marieke binnen tien jaar?

“Dan ben ik er 46. Tegen dan wil ik een stevige basis hebben, een goede modus vivendi gevonden hebben in mijn privé- en beroepsleven. Maar eigenlijk ben ik daar nog niet te veel mee bezig. Ik heb geleerd om te genieten van het moment en gelukkig te zijn met wat ik heb.”

In Roeselare?

“Ja, dit is mijn stad. Ik woon en werk hier graag en mijn sociale leven speelt zich hier af. Op dit moment is dit mijn stad, maar ik zie wel waar de toekomst me brengt.”

(PS)