Kustburgemeesters ongelukkig met beslissing terrassen: “Compromis dat niemand blij maakt”

In Middelkerke liet burgemeester Jean-Marie Dedecker tafels en stoelen plaatsen als alternatiev voor de horecaterrassen.©Luc Cassiman
In Middelkerke liet burgemeester Jean-Marie Dedecker tafels en stoelen plaatsen als alternatiev voor de horecaterrassen.©Luc Cassiman
Hannes Hosten

Ook al hopen veel mensen allicht op mooi weer om op 8 mei een eerste terrasje te kunnen doen, bij de kustburgemeesters en in de horecasector worden de beslissingen van het overlegcomité op gemengde gevoelend onthaald. “Ontgoocheld dat het niet op 1 mei is”, reageert Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Wie gelooft die mensen nog?”, foetert zijn Middelkerkse buurman Jean-Marie Dedecker (LDD).

De kustburgemeesters dringen al van voor de paasvakantie aan om de horecaterrassen te mogen openen en ook uit het binnenland klonk steeds luider de roep om op 1 mei het terrasmeubilair te mogen buiten zetten. Zij krijgen nu een klein lichtpuntje: V-dag voor de horeca in open lucht zal op 8 mei vallen, tenminste op voorwaarde dat 70 procent van de 65-plussers gevaccineerd is en de toestand op intensieve zorgen ‘duurzaam is verbeterd’.

Burgemeester Bart Tommelein van Oostende, die dinsdag nog pleitte om ook de horeca binnen op 1 mei gecontroleerd te openen, is ontgoocheld. “Ik had toch verwacht dat de terrassen op 1 mei open zouden mogen”, zegt hij. “Gezien de slechte cijfers begrijp ik wel dat de horeca niet volledig open kan. Maar zou dat weekje eerder voor de terrassen nu een wereld van verschil hebben gemaakt? Zeker omdat de buitenbubbels eind april al worden opgetrokken van vier naar tien mensen.”

Gemiste kans

“Als kustburgemeester blijf ik erbij: terrassen kunnen helpen om de openbare orde en de veiligheid te verzekeren. Als het mooi weer is, zakken mensen massaal af naar de kust. Zij kunnen komen met tien samen, brengen zelf hun drank mee of kopen iets aan het raam en zetten zich op de zeedijk, het strand, op pleinen of in parken. Is het ons dat allemaal waard? Het is nu toch nog drie weken wachten op de heropening van de terrassen. Ik vind dit een gemiste kans.”

“Ik begrijp dat het een moeilijke oefening is, maar hier zit niet genoeg lijn in”, aldus Tommelein. “De avondklok wordt afgeschaft, maar in de plaats komt een samenscholingsverbod vanaf drie personen. Maar inbreuken op de avondklok zijn nu ook al meestal met niet meer dan drie mensen. Wie heeft nu iets te zoeken op straat? Tenzij je terugkomt van een privédineetje. Nee, dit is een compromis à la Belge . Als de cijfers zo slecht zijn, had men beter alles nog eens duidelijk gesteld. Maar dit is een beetje hier, een beetje daar… en het maakt niemand echt gelukkig.”

Politiek compromis

Jean-Marie Dedecker heeft zijn vertrouwen in het overlegcomité intussen helemaal verloren. “Ik ben het beu. Veel beloven en weinig geven, doet de zotten in vreugde leven. Maar ik behoor niet bij die zotten. Je mag wel op je gat op de zeedijk zitten, maar een horecaterras mag niet. En wie zegt dat ze op 8 mei zullen mogen starten? Ik geloof het niet meer. Dit is gewoon een politiek compromis, zodat iedereen zwijgt. Ik streef ernaar om de terrassen in Middelkerke op 1 mei te openen, maar dat zal ook van de horeca-uitbaters afhangen. Onze tafeltjes op de zeedijk zitten stampvol. Buiten aan zee is er toch geen gezondheidsrisico?”

Nog een ontgoochelde kustburgemeester is Piet De Groote (Gemeentebelangen) van Knokke-Heist. “De horecamensen werden voorgelogen. Zij werden beloofd dat ze op 1 mei mochten openen. Daar komt nu niets van in huis. We trappelen nu al zes maanden ter plaatse. De besmettingscijfers stijgen eens en dalen eens, maar dat mag je niet op de horeca steken. Die zijn al zes maanden dicht. En het resultaat? Mensen nodigen elkaar thuis uit, ze eten en drinken, en je hebt er geen controle meer over.”

Wet

“Ik zie het ook in Knokke-Heist: rond 23.45 uur is het plots heel druk op straat. Is het niet beter om die mensen gecontroleerd te laten samen zijn in een café of restaurant? De horeca had nu de kans om zich te bewijzen. Ik hoop dat ik fout ben, maar ik vrees dat het aantal besmettingen niet zal dalen tegen 8 mei. Als ik in onze Kustlaan hele gezinnen op de grond zie zitten, omdat ze geen zitplaatsje vinden, heb ik het daar erg moeilijk mee. Ik had de terrassen graag nu al open gezien”, zegt Piet De Groote.

Overweegt de burgemeester ook om de terrassen al voor 8 mei toe te laten in Knokke-Heist? “Ik zal dat bespreken met mijn gemeentebestuur en met de horeca-uitbaters. Als zij zich erbij neerleggen, zal ik daar niet tegen in gaan. Maar ik ben jurist. Je moet je houden aan de wetten, maar een wet is ook voor interpretatie vatbaar. Als je niet meer veilig kan stoppen, mag je door het oranje rijden. Ik weet niet of we op 1 mei veilig zullen kunnen stoppen, om het zo te zeggen.”

Luc Deklerck (Bistro Mathilda): “Klein lichtpuntje, geen blauwe hemel”

“Een klein lichtpuntje, maar nog absoluut geen blauwe hemel.” Zo beoordeelt Luc Deklerck van Bistro Mathilda in Oostende de heropening van de terrassen vanaf 8 mei. Met zijn broer runt hij ook nog restaurant-brasserie Océan op de Oostendse zeedijk en gastrobar Frenchette. “Voor een café of brasserie is het best haalbaar om buiten iets te serveren, ook bij middelmatig weer. Maar voor een restaurant is dat moeilijker. Het wordt dag na dag bekijken of het haalbaar is. Ik behou in elk geval mijn takeaway en zie ons terras als takeaway bij mooi weer.”

“Ik zie de discussie al losbarsten: wat is een terras? Wat met de weerbestendige, behoorlijk afgedekte constructies. Daar zullen we de komende dagen toch uitsluitsel over moeten krijgen”, vervolgt Luc Deklerck. “Het is vlug gezegd, de terrassen open, maar er zal toch nog wat meer duidelijkheid nodig zijn om dat werkbaar te maken.”

Halfslachtige beslissing

“Eigenlijk had ik liever nog twee weken gewacht en dan alles ineens geopend, binnen en buiten. Nu zullen we binnen pas in juni of misschien later mogen openen. Deze halfslachtige beslissing is moeilijk werkbaar. Veel collega’s zijn razend enthousiast, maar voor een restaurant is het niet makkelijk te organiseren”, vindt Luc. “Ik ben wel heel tevreden dat de steunmaatregelen blijven. En op mooie dagen zal ons personeel misschien aan het werk kunnen, dat is ook belangrijk. Maar als je nuchter nadenkt, is het toch maar een klein lichtpuntje. Nee, ik start mijn reservatiesysteem voor buiten nog niet op. En ik concentreer me voorlopig nog op mijn meeneemmaaltijden.”

Kevin Caes (strandbar Lichttorenstrand): “We kunnen eindelijk weer vrij ondernemen”

Kevin Caes. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Kevin Caes. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe

Kevin Caes, uitbater van strandbar Lichttorenstrand in Knokke-Heist, is heel blij met de aangekondigde heropening van de terrassen op 8 mei. “We kunnen eindelijk weer vrij ondernemen”, zegt hij. “En zo kunnen we toch nog ièts van ons voorjaar maken.”

In een open brief begin deze week vroegen de stranduitbaters van Knokke-Heist om de terrassen dringend weer te mogen openen. Ze zagen zowaar de frigoboxtoeristen terugkeren, met zelf meebracht lekkers. De strandbars krijgen nu hun zin, zij het wel pas vanaf 8 mei.

“Ik vind het een mooie datum”, zegt Kevin. “Zo hebben we toch nog iets van ons voorjaar. De verlengde weekends van Hemelvaart en Pinksteren zullen we kunnen meepikken, al verliezen we wel het weekend van 1 mei. Ik ben blij dat we weer op volle capaciteit zullen kunnen werken. Want het is vijf over twaalf voor ons. Wij zijn seizoenwerkers, die in een korte periode onze inkomsten moeten halen.”

“Liever hadden we nu al op een gecontroleerde manier kunnen werken, maar dat was ons niet gegund. Op vandaag is het toch wel moeilijk voor ons”, zucht Kevin. “Wat ons het meest pijn doet, is dat we geen alcohol mogen verkopen. Mensen kopen dus elders alcoholische danken en drinken dat op strand of dijk of op een bij ons gehuurd ligbed. Het is net alsof je met een zelf meegebracht stuk vlees op restaurant gaat.”

Politieman

“Vorige week draaide ik met verlies, deze week gaat het iets beter. Nu komt er wat binnen, ik kan mijn personeel betalen en enkele kosten dekken. Maar echt goed is het nog niet. Anders draaien wij tussen 16 en 19 uur nog heel goed, nu stopt het om 16 uur. Mensen kunnen wel nog iets kopen om te drinken, maar mogen niet in de concessie blijven, tenzij ze een ligbed huren. Het is ook vervelend dat we daarbij constant politieman moeten spelen. Mensen vragen zich af wat het verschil is of ze nu hun drankje op de dijk of bij mij opdrinken. En eerlijk, ik krijg dat ook niet uitgelegd”, aldus Kevin. “Ik ben dus blij dat de terrassen weer open mogen vanaf 8 mei.”

Elkaar helpen

“Ik leef mee met de horeca, maar als iets veilig kan buiten, moet je het niet tegenhouden. Alles sluiten om solidair te zijn, daar heb ik het moeilijk mee. Ik heb een goeie band met de restauranthouder tegenover mijn strandbar en wil hem best een stuk van mijn concessie ter beschikking stellen als hij zo meer ruimte heeft om rendabel te openen. We moeten elkaar iets gunnen”, besluit Kevin Caes.