Krak Karin Charlet : “Iedere persoon in zijn waarde laten is belangrijk”
“Leuk dat ik won”, lacht de kersverse Krak van Wervik. “Ik was eigenlijk wel verrast. Ik voerde campagne op Facebook en dat werd veel gedeeld. Tot zelfs in Limburg. We krijgen veel steun van verschillende serviceclubs en ik schreef hen aan met de vraag voor mij te stemmen.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Karin Charlet uit de Menensesteenweg is door de lezers verkozen tot ‘de Krak van Wervik’. Ze is al jarenlang voorzitter en bezieler van de vzw Love in Action en kinderclub De Regenboog. Er waren vijf genomineerden. Karin verzamelde dus de meeste stemmen.
“Cafébaas Timothy Volcke zag ik ook als een kanshebber. Hij is alombekend. Volgens mij maakte ook leerkracht Wim Pauwels kans. Hij kon rekenen op de steun van de school Futura in de Hellestraat. Heel lang geleden ( december 2010, red ) behoorde ik al eens tot de genomineerden. Na 27 jaar erkenning krijgen, is heerlijk. Iedere mens wordt graag eens in de bloemetjes gezet. Door veel mensen zal ik nog niet gekend zijn, voor een ander publiek dan weer zeer goed. Love in Action is mijn passie. Dit is ondertussen gegroeid naar een fulltime vrijwilligersjob, waar ik heel veel voldoening uit haal door de dankbaarheid van de kinderen en gezinnen. Voor mij is het leren kijken naar armoede door twaalf verschillende brillen.”
Meer gezinnen
Door de aanslepende coronacrisis stijgt ook de armoede. “De mensen moeten veel besparen, in het begin van de eerste lockdown merkten we dat niet”, vertelt Karin. “We hebben een erkenning om aan 125 mensen een voedselpakket te geven. Er komen er ondertussen 157 en dat is veel. Bovendien bereiken we niet iedereen want er zijn nog veel mensen die niet durven komen. Het OCMW gaf ons 40 gezinnen extra door. Op donderdag organiseren we de bedeling coronaproof en komt men één per één binnen. Via een projectoproep van de Koning Boudewijnstichting kon ik ook tien laptops aankopen voor mijn gezinnen. Ze krijgen ze in bruikleen en komen goed van pas bij het thuisonderwijs.”
Ik zou het nog heel graag tien jaar blijven verder doen
“We kunnen rekenen op de serviceclubs en onze medewerkers maar ook plaatselijke bedrijven. Zoals hier vlakbij Noyez Snacks en ‘t Vriesmanneke. Ze zijn ons genegen en geven ons heel mooie producten. Die solidariteit tijdens corona heb ik enorm gemerkt. De dochters van Noyez Snacks kwamen bij ons op stage, ze hadden het thuis over ons en zo ging de bal aan het rollen.”
De kinderclub was lang geleden gevestigd in de gebouwen van de christengemeente langs de Menensesteenweg, schuin tegenover café ’t Safferskruis. Karin Charlet haalt sterkte uit haar geloof. “Ik deel mijn hart met God”, benadrukt ze. “Dat bezorgt me elke dag die gedrevenheid en vitaliteit. We zijn een klein team maar vullen elkaar goed aan en durven dingen te vragen en te bespreken.”
Wederzijds respect
“Alle mensen zijn bij ons welkom. Wat hun situatie ook is, luisteren en helpen waar kan, is onze leuze. Een brief opstellen, wegwijs maken naar de instanties, dit hoort allemaal bij ons aanbod. Ieder persoon in zijn waarde laten is belangrijk wil je wederzijds respect krijgen. Niet oordelen, maar handelen.”
Het prille begin is dus ondertussen al heel lang geleden maar Karin herinnert het zich nog maar al te goed. “Ik had altijd een groot hart voor kinderen, de vreugde die ik zag toen we begonnen met die namiddagen”, blikt ze terug. “Behalve Blanche hebben we nu geen pleegkinderen meer. Het is ooit anders geweest. (lacht) “Het huis loopt leeg. Tijdens de lockdown hebben we gedurende acht maanden drie kinderen van 9, 10 en 11 jaar opgevangen.” (Erik De Block)
Gelukkig is er nu al een aantal jaren een vaste stek in de Scherpenheuvelstraat?
“Voor de bedeling van de voedselpakketten is dat een discrete plek. Niemand wordt daar door passanten op straat gezien. We willen de mensen in hun waarde laten. Ik vind dat belangrijk.”
Jouw engagement is een hele opgave. Hoe lang ga je daar nog mee door?
“Opvolgers zie ik niet direct. Mijn drie dochters zijn allemaal getrouwd en komen helpen met de tienerclub. Wat ik doe, is natuurlijk een grote verantwoordelijkheid. Het is veel meer dan de voedselbedeling. Bijvoorbeeld dossiers voor de gezinnen in orde brengen. Er komt heel wat werk bij te pas. Ik zou het nog zeer graag tien jaar doen.”
De cijfers van de kinderarmoede in Wervik zijn verre van goed?
“We scoren slecht, dat is jammer. De stad gaat een coördinator kinderarmoede aanwerven. Het is belangrijk dat we kunnen samenwerken. We kunnen mensen aanreiken. Die coördinator gaat niet vanop nul moeten beginnen. We hebben ook een goede samenwerking met brugfiguur Steffi, ze begeleidt en ondersteunt ouders.”
Karin Charlet
Karin Charlet (52) groeide op in Ieper en is gehuwd met Koen Biesbrouck, kok in de gevangenis van Oudenaarde. Er zijn vijf kinderen: Celia, Teunia, Naomi, Wannes en Brecht. Er is ook een meerderjarige pleegdochter, Blanche. Er zijn daarnaast twee kleinkinderen en een derde is op komst.
LOOPBAAN
Karin is van opleiding etalagiste maar oefende die job nooit uit.
VRIJE TIJD
Kinderclub De Regenboog is er elke zaterdag, met sport, spel, knutselen, verhaal, kooksessie, luisteren, zingen, buiten ravotten. Daarnaast is er de tienerclub met het project ‘Be pretty, Be precious, Be loved’.
Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat
Proficiat aan alle Kraks 2020
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier