“Kortrijk mag niet dezelfde fouten maken als Gent”
West-Vlamingen die naar Gent trekken om te studeren en daar blijven ‘plakken’, iedereen kent er wel een aantal. Maar wat met Gentenaars die bewust naar hier komen wonen? Schaapsherder Sara Hamels is zo iemand. “De liefde deed me verhuizen”, vertelt ze.
Sara Hamels (31) werd in Gent geboren en groeide daar ook op. Ze is vooral bekend als de Kortrijkse schaapsherder die een aantal maanden per jaar met haar kudde langs onder meer aan de Leie en in het groene lint rond Kortrijk te vinden is. “Ik heb in totaal zowat 25 jaar in Gent gewoond”, legt ze uit. “En altijd met veel plezier. Toch had ik een goede reden om naar West-Vlaanderen te verhuizen: de liefde. (lacht) Ik heb een van die weinige West-Vlaamse mannen aan de haak geslagen die het niet zag zitten om naar Gent te verhuizen. Dus ben ik maar verhuisd.”
Zo kwam Sara in Kortrijk terecht. “Het was een logische keuze omdat je vanuit Kortrijk gemakkelijk Gent, maar ook de rest van West-Vlaanderen kan bereiken. Recent zijn we wel verhuisd naar de Westhoek, maar die enkele jaren Kortrijk zijn me toch wel bevallen.”
Ze somt meteen enkele voordelen van leven in Kortrijk op. “Kortrijk is een kleine, maar wel aantrekkelijke stad. Je vindt hier nog veel groen. Denk maar aan de bossen die er hier nog zijn, en ook worden aangeplant. Wat architectuur betreft heeft deze stad ook een en ander te bieden. Positief is bovendien dat Kortrijk in vele opzichten het potentieel heeft om te groeien. Al mag de stad niet dezelfde fouten maken als Gent.”
Weinig publieke ruimte
“In mijn vroegere thuisstad zijn er de voorbije tientallen jaren namelijk enorm veel inwoners bijgekomen, met als gevolg dat een heel groot deel van Gent volgebouwd is. Daardoor is er nog maar weinig mooie publieke ruimte en groen te vinden in de binnenstad. Dat is heel jammer.”
Ook al heeft Gent een aantal mindere kantjes, toch blijft Sara van Gent houden. “Ik ben een Gentse en zal me altijd een Gentse voelen“, benadrukt de schaapsherder. “Gent is dan ook een grote en hippe stad, groter en hipper dan bijvoorbeeld Kortrijk. Gent leeft ook veel meer. In Kortrijk valt dat overdag goed mee, maar ‘s nachts is dat niet het geval. Een andere groot verschil is de multiculturaliteit. Ik heb het gevoel dat Gent veel multicultureler is ingesteld. Al zie je de laatste jaren Kortrijk ook wel evolueren in die zin.”
De sterke band met Gent zorgt er alvast voor dat Sara zich zowel in Oost- als in West-Vlaanderen thuis voelt. “Ik combineer het beste van twee werelden. Ik woonde in Kortrijk al in een rustige omgeving en in Elverdinge is het nog een pak rustiger. In mijn vrije tijd trekken we dan regelmatig naar Gent en is het de omgekeerde wereld.”
West-Vlaamse klanken
Een aantal jaar in onze provincie wonen heeft voor de 31-jarige schaapsherder wel gevolgen wat taal betreft. “Blijkbaar heb ik bepaalde klanken uit het West-Vlaams overgenomen“, zegt ze met een lachje. “Mijn vrienden uit Gent lachen daar wel eens mee. Hier is het dan net het omgekeerde: ik spreek geen West-Vlaams dialect en daardoor word ik soms raar aangekeken. Maar erg is dat allemaal niet natuurlijk”, besluit Sara die een drukke periode doormaakt. “De schapen staan momenteel op de Pauvre Leute (in de Keizerstraat in Marke, red.) en er zijn intussen al een aantal lammetjes geboren. Geïnteresseerden kunnen er altijd een kijkje gaan nemen.”
KW Kaapt Gent
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier