Vrijdag 23 oktober, 2020

Nieuws uit Gent

Hij speelde net geen 200 wedstrijden in de Jupiler Pro League voor KAA Gent. Hij was een sterkhouder in het kampioenenjaar onder Hein Vanhaezebrouck. Maar de voorbije maanden werd hij op een weinig galante manier richting uitgang begeleid, via de Gentse B-kern zelfs. Brecht Dejaegere doet zijn verhaal over de voorbije maanden in de Ghelamco Arena, maar vooral over zijn eerste buitenlandse avontuur. "Ik ben blij dat ik weer aan voetballen toekom."

De zaalpodia heeft hij ingeruild voor bouwwerven. Zijn microfoon voor een steenboor. Stand-upcomedian Steven Mahieu (42) schoof de resterende vijftig shows van zijn 'Full Contact Tour' integraal door naar het najaar van 2021. In de lente wil hij er weer helemaal staan. Met nieuwe try-outs. Met vernieuwde moed. "Ik wil de mensen kunnen zien. Een publiek vol mondmaskers marcheert niet. Dan moet het nu maar even niet."

Het Gentse studentenleven is op zijn zachtst gezegd turbulent van start gegaan. Maandagavond werd de Overpoort - al decennia dé uitgaansbuurt van de stad - overspoeld door een tsunami aan feestende jongeren, maar na strikte maatregelen van de stad viel alles er alsnog in zijn plooi. Toch zien Luc 'Potti' D'haens en Rita Van Rijsselberghe van café Salamander de huidige situatie met lede ogen aan. "Door corona is het studentikoze helemaal verdwenen", zuchten ze. "Studenten moeten nu 'klinisch' uitgaan."

Wie dacht dat de acteur in Sebastien Dewaele enkel 'lichtere' rollen voor zijn rekening nam, is er aan voor de moeite. In het tweede seizoen van 'Undercover' speelt hij momenteel de pannen van het dak als de kille wapenhandelaar JP Berger. In drie afleveringen zagen we de in het echte leven übersympathieke Oostendenaar zelfs nog geen enkele keer glimlachen. "Dat is ook voor mij even wennen", geeft hij toe. "Maar tegelijk doet het deugd om eens een échte bad guy te kunnen spelen."

De commotie rond de chaos op de eerste uitgaansavond in de Gentse Overpoortstraat levert ook creatieve ideeën op. Zo lanceert Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck een actie waarbij studenten hun eigen geliefde straat met blikken kunnen nabouwen. De opbrengst gaat integraal naar de betrokken horecazaken.

In Gent zijn er in de Overpoortstraat geen incidenten en geen massale corona-inbreuken meer geweest nadat burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) maandag een maximumcapaciteit had ingevoerd. "Door de gedane inspanningen was de situatie beheersbaar. Er werd één persoon opgesloten voor openbare dronkenschap, maar alles is rustig verlopen", zegt de Gentse lokale politie.

De campus Kulak in Kortrijk en de Stad Kortrijk willen vermijden dat studenten gaan samenscholen in de uitgaansbuurt. Dat hebben rector Luc Sels en burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) bij de officiële start van het academiejaar gezegd. Die maatregelen lijken nodig want ook in Kortrijk bracht de eerste dag van het academiejaar veel studentenvolk op de been.

Hoe corona? Waar corona? Maandagavond, tijdens de eerste uitgaansavond van dit academiejaar in de Gentse Overpoortstraat, leek het wel alsof de wereld nooit met een pandemie geconfronteerd is geweest. "We genieten nu het kan", klonk het haast unaniem bij de studenten. Vanaf vandaag geldt een maximumcapaciteit van 2.000 feestvierders en wordt er ook strenger opgetreden. Als het nogmaals uit de hand loopt, gaat de straat op slot.

Vorig seizoen wist Jesse Vandenbulcke (24) zich onverwacht tot Belgisch kampioene bij de dames elite te kronen. Kan de naar Gent uitgeweken Geluwse haar titel dinsdag verlengen? "De koers is moeilijk te voorspellen, maar als het BK op een massasprint uitdraait, zetten we alles op Lotte Kopecky", aldus Jesse, die ook geselecteerd is voor het WK.

Brent Vanneste ken je als frontman van de bands STAKE en Raveyards, maar hij doet ook solo zijn ding. Op zijn eerste ep 'Templation Islands' was verrassend genoeg atmosferische techno te horen. Met zijn tweede ep 'Purple Venom' schuift de uitgeweken Wevelgemnaar nog meer op richting elektronische (dans)muziek. Brent is dus niet in één hokje te duwen: "Ik doe niets liever dan totaal uiteenlopende vormen van muziek maken."

Het bedenken van concepten zit Steven Desmet in het bloed. Begin 2016 kreeg hij op de uitreiking van de 'Best of Brugge'-awards een trofee voor zijn succesvolle fuifreeks One Night Stand als Beste Party. Na als projectmanager proefgedraaid te hebben bij het Brugse evenementenbureau MeetMarcel stampte hij zijn eigen eventkantoor Chapter Seven uit de grond.

Als sidekick in een grappig actualiteitsprogramma weet Sarah Vandeursen als geen ander hoe al dan niet te lachen met coronanieuws. Een gemakkelijke oefening is dat niet altijd. "We beginnen het zelf onder collega's wat zwaar te krijgen. Hoe lang kunnen wij en de kijkers er nog mee lachen? Dat houdt ons bezig", zegt de geboren Brugse.

Is Brugge de plek waar het cordon sanitaire sneuvelt? Als het van Stefaan Sintobin afhangt, wel. De 60-jarige kopman van Vlaams Belang wil in kartel met N-VA naar de volgende lokale verkiezingen trekken. Sintobin, met zestien parlementaire jaren op de teller een ervaren rot in het vak, vindt dat Vlaams Belang een échte beleids-partij moet worden. Hij pleit ook voor vrije stemkeuze in gevoelige ethische dossiers zoals holebirechten.

Ward Devriese is dan toch kandidaat om tijdens het EK voetbal een fandorp op poten te zetten op 't Zand. Eerder liet zijn gewezen kompaan Philippe Leloup nochtans verstaan dat het duo verstek liet gaan voor de organisatie. Ward Devriese wil straks het grootste en origineelste fandorp van het land realiseren. Hij dient een dossier in samen met Hannes Dewit, de Gentenaar achter onder meer 'Radio Modern'.