Kortemark: “Genieten van het enthousiasme van mijn zwemmertjes”

Krak Bieke Verhulst: "Je moet eens het enthousiasme van onze jonge zwemmers zien!". © Foto Kurt
Redactie KW

Bieke Verhulst is één van de drijvende krachten achter de bloeiende zwemclub Korf en draaide al mee in een paar Hoger Op-toneelproducties. Beroepshalve is ze kleuteronderwijzeres en momenteel woont ze nog bij haar ouders in de Handzamestraat, maar daar komt binnenkort verandering in. Haar nieuwe stek in de Lichterveldestraat is zo goed als af.

“Toen ik hoorde dat ik genomineerd was, dacht ik dat het om een grap ging”, vertelt Bieke. “Het is natuurlijk aangenaam om te weten dat je geapprecieerd wordt voor hetgeen je doet in het verenigingsleven. Mijn directeur en mijn collega’s, de zwemclub en de toneelvereniging hielpen me aan wat stemmen en ikzelf stuurde wat berichtjes naar familie en vrienden. Mijn ma zei me dat ik veel te weinig reclame maakte, maar bij deze heeft ze blijkbaar ongelijk (lacht).”

Enthousiasme

“De kneepjes van het zwemmen leerde ik ergens begin de jaren 90. Ik heb nooit aan competitiezwemmen gedaan, maar proefde wel van andere sporten: judo, tennis, turnen, atletiek… Mijn broer Bart zwom wel in competitieverband en gaf les aan beginnende zwemmertjes. Op een bepaald moment waren ze op zoek naar lesgevers en zo ben ik er 12 jaar geleden ingerold. Nu ben ik verantwoordelijk voor de zwemschool en de zweminitiatie. Ik klop er wekelijks een elftal uurtjes. Of ik het niet beu geraak? Je moet eens het enthousiasme van onze jonge zwemmers zien. Daarvan geniet je en dat houdt je bij de les. Aan stoppen denk ik nog niet, want de volgende jaren starten de kindjes van mijn broers. Dus als Tante Bieke hen wil leren zwemmen, blijft ze nog wel een paar jaar bezig. Begin februari starten de nieuwe zwemlessen en die zijn al helemaal volzet. Onze zwemclub telt 250 leden en we krijgen veel positieve reacties van zowel ouders als kinderen.”

Op hun eigen tempo alle talenten uit de kinderen halen

De Parel

“Naast zwemles geven bij Korf, sta ik ook wel graag op het toneel bij Toneelkring Hoger Op. Daar speelde ik al in een drietal producties mee, maar het leeuwendeel van alle uren tijdens de week gaan naar mijn job als kleuterleidster in De Parel in Roeselare. Ik koos destijds voor het Bijzonder Onderwijs, omdat je in die kleine klassen – ik heb zeven kleuters – de tijd kan nemen om die kinderen optimaal te begeleiden. Niks moet, maar je kan op hun eigen tempo alle talenten uit die kinderen halen.”

Trakteren

“Ik wil tot slot nog iedereen bedanken die voor mij stemde. Ook de andere genomineerden wil ik een pluim geven voor al het mooie werk dat zij doen. Alleen, ik vrees dat ik nu toch aan de één en de ander zal mogen trakteren.”

VRAGENRONDJE

Wat zou jij veranderen, mocht je burgemeester zijn?

“Als lesgeefster bij zwemclub Korf hoef ik daar niet lang over te twijfelen. Ik zou werk van maken van een 25-meterbad in onze gemeente. Nu ploeteren we al jaren in een zwembad van 16 meter en moeten onze eigen leden uitwijken naar Gits en Lichtervelde. ”

Stel, je wint een wereldreis en mag zelf de bestemming kiezen. Waar ga je naartoe en wie neem je mee als reisgezel?

“Ik reis niet graag, ik ben een echte huismus (lacht). Op het gemak thuis zijn, daar kan ik echt van genieten. Maar als het echt moet, stuur me dan maar naar een Afrikaans land, waar ik tussen de plaatselijke bevolking kan leven. Ik heb twee metekindjes, Nolle en Britt, dus zij mogen mee. Het zal nog eventjes duren, want Nolle is nog heel klein.”

Wat is je favoriete plek in de gemeente?

“Binnenkort hoop ik te verhuizen naar mijn nieuwe huis in de Lichterveldestraat. Een grote aanpassing wordt het niet , want ik blijf in Kortemark en mijn buur wordt mijn broer Stijn.”

Als je van één van je hobby’s je beroep mocht maken, welke zou dat dan zijn?

“Ik kook graag, dus ik zou overwegen om een restaurant te beginnen in Kortemark. Heel wat familie van mij heeft ervaring in de horeca, dus het zit me wel een beetje in het bloed. Alhoewel, ik denk dat het moeilijk is om te starten met een horecazaak en het is hard werken.”

Je bent leerkracht geworden. Wat is het allergrootste cliché dat jij als ‘schooljuffrouw’ uit de wereld wil helpen?

“Het klopt niet dat kleuteronderwijs, zowel bijzonder als gewoon onderwijs, alleen maar een soort van bezighouding is. Het is niet alleen spelen, maar ook leren. In de kleuterklas wordt de basis gelegd voor later en krijgen de allerjongsten heel wat fundamentele waarden mee.”

BIO

Privé

Bieke werd geboren op 26 september 1986 en woont bij haar ouders Johan Verhulst en Viviane Dekien in de Handzamestraat in Kortemark. Ze heeft nog twee broers: Bart en Stijn. Binnenkort verhuist ze naar haar eigen stekje in de Lichterveldestraat.

Opleiding

Ze studeerde in 2007 af als kleuterleidster in Tielt en volgde daarna een Banaba Buitengewoon Onderwijs.

Loopbaan

Ze werkt in de Parel in Roeselare, een school voor kinderen met een matige tot ernstige mentale beperking.

(Jeffrey Dael)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.