Kom Kortrijkse groene erfgoedparels ontdekken op Open Monumentendag

Eén van de wandelingen leidt langs de Groeningeabdij - die er hier vrij winters bij ligt. © Flickr
Redactie KW

Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zondag 10 september en staat volledig in het teken van ‘Erfgoed en natuur’. Niet alleen de uitgestrekte landschappen en natuurdomeinen hebben heel wat te bieden, ook in de stad is het thema terug te vinden. In Kortrijk krijgen bezoekers de kans om prachtige erfgoedparels in het groen te ontdekken.

Er worden zeven monumenten opengesteld. Ontdek de tuin van de Stichting Interieur, een gewezen instituut voor hydrotherapie uit 1846, een privé-bunker in de kelder van een herenhuis in de Gentsestraat, een koetshuis in de Overleiestraat of het mooie interieur van Kunstwerkstede De Coene in Café Costume in de Leiestraat en nog meer.

Twee wandelingen

Op elk van die locaties kan men doorlopend rondleidingen meevolgen van de de Gidsenkring, Gidsenplus, Natuurpunt Kortrijk of de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring Kortrijk. De Gidsenkring organiseert ook twee wandelingen. Een eerste wandeling gaat langs de diverse parken, tuinen en groene pleinen in de stad en kleinere, soms verborgen groene plekjes. Er wordt gestart aan de Groeningeabdij om dan via onder meer het Plein, de tuin van Messeyne, en het Oud Hospitaal een nieuwe groene corridor door Kortrijk te ontdekken.

Een tweede wandeling verkent de groene Graaf de Smet de Naeyerlaan. Je maakt kennis met het militaire verleden met sporen van oude vestingen en bastions, de negentiende-eeuwse stadsrenovatie en de huidige toekomstplannen.

Met niet minder dan 269 officieel beschermde monumenten koestert Kortrijk haar erfgoed”, zegt schepen Wout Maddens. “Open Monumentendag is een ideale gelegenheid om opnieuw een aantal erfgoedparels te ontdekken.”

Alle locaties zijn gratis toegankelijk van 10 tot 18 uur, tenzij anders vermeld. Meer info op www.openmonumentendag.be of via Toerisme Kortrijk, 056 27 78 40