Kinderen uit buitengewoon onderwijs tot 5 uur op de schoolbus: “Impact is groot”
Vanaf vandaag maken heel wat kindjes gebruik van de schoolbus. Voor de kinderen van het buitengewoon onderwijs in Torhout wordt het dit schooljaar een heuse uitdaging. Mondmaskers, andere begeleiders én extra lang op de schoolbus. “We hopen dat dit niet te lang duurt”, klinkt het.
Al twaalf jaar is Tanja Verstraete busbegeleidster van De Torretjes en Tordale, respectievelijk de lagere en secundaire school van het buitengewoon onderwijs in Torhout. Een job die ze met veel liefde uitvoert. Dit schooljaar wordt het extra uitdagend, want door de coronacrisis moeten de kinderen van de twee leeftijdsgroepen opgesplitst worden. Alle busritten moesten dus herbekeken worden.
“Concreet stoppen we daardoor aan bepaalde plaatsen twee keer, als kinderen van verschillende leeftijdsgroepen in dezelfde buurt wonen, moeten die apart worden opgepikt”, aldus Tanja. “Dat betekent ook dat we veel langer onderweg zijn. Zo is er iemand die vorig jaar om 7.15 uur werd opgepikt. Vandaag moet die om 6.15 uur afgehaald worden. Dat is heel vroeg. Je moet dan ook hopen dat ze uitgeslapen zijn.”
Geen emoties aflezen door mondmasker
Want de huidige maatregelen hebben al een impact op de kinderen met een beperking. “Zo moeten ze mondmaskers dragen en krijgen sommige nu andere busbegeleiders. Omgekeerd is dat ook niet simpel, want we zijn met veel kinderen vertrouwd, weten hoe ze kunnen reageren… maar nu kan je het zelfs niet aflezen op hun gezicht, door dat mondmasker. Het zorgt ervoor dat je moeilijker een vertrouwensband kan opbouwen.”
De eerste schooldag viel goed mee, klinkt het bij Tanja. “Voor veel kinderen is het wat wennen, dus de kans is groot dat ze binnen een paar dagen pas hun ware aard en frustraties tonen. Als er bovendien nog wat warme dagen aankomen, dan is het al zeker niet simpel met die mondmaskers.”
Vijf uur onderweg
Het grootste struikelblok: de tijd dat ze op de bussen zitten. “Vroeger was dat maximum twee uur, nu is dat verlengd tot tweeënhalf uur. Reken zelf maar eens uit. 2,5 uur op de bus ‘s morgens, dan 7 uur stil zitten en daarna opnieuw 2,5 uur op de bus, en al die tijd met een mondmasker op… Dat is heftig.”
Van de ouders krijgen de busbegeleiders begrip, maar ook zij hopen dat er snel versoepelingen komen. “Meer bussen zijn ook een alternatief. Alleen moet je dan ook weer busbegeleiders zoeken, wat ook al niet eenvoudig is. Vanuit de overheid werden die beloofd, maar dan werd de maximumduur verlengd. Maar door dat maximum te verlengen, kan je het ook oplossen met het huidig aantal bussen.” Lees: hoef je geen extra kosten te maken.
“We hopen in elk geval dat deze hele situatie zo snel mogelijk beter wordt.”
Apart op de bus?
Eenzelfde geluid horen we ook bij Ine Vanruymbeke, directrice van Tordale. “Het is goed dat dit even aandacht krijgt, want dit een heel schooljaar volhouden, is allesbehalve ideaal. Het is vreemd om kinderen op het openbaar vervoer wél samen te zien. Als het moet, kunnen we gerust de kinderen apart op de bus plaatsen, een groep vooraan en een groep achteraan, met twee lege rijen tussen en mondmaskers aan. Ik begrijp de politieke beslissingen, maar in de praktijk is het allesbehalve gemakkelijk of ideaal. En dan vrees ik nog dat er andere situaties of scholen zijn, waar de puzzel nog moeilijker is. Er moet in elk geval naar een oplossing gezocht worden.”
Terug naar school in coronatijden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier