Kim Dejonghe: “Ik haal inspiratie uit mijn eigen levenservaring”

Kim Dejonghe woont nu in Zonnebeke, maar keert binnenkort terug naar Ieper. © TOGH
Tom Gheeraert

Sinds ze ontdekt werd na haar deelname aan The Voice in 2016 timmert Kim Dejonghe (31) volop aan haar muziekcarrière. Inspiratie voor haar teksten vindt ze in de jeugdtrauma’s die haar nog steeds achtervolgen. Voor de videoclip van haar vijfde single ‘Amper Zeventien’ trok ze naar de Vestingen en de Menenpoort, haar habitat in haar tienerjaren.

Kim Dejonghe zong al bijna tien jaar op huwelijken en andere feesten toen ze in 2016 deelnam aan The Voice. Ze geraakte niet door de Blind Auditions maar werd wel ontdekt door haar manager, waardoor ze in 2017 haar eerste single ‘Melodie Zonder Refrein’ kon uitbrengen. “Al van kinds af zing ik graag”, vertelt Kim. “Op de speelplaats was ik met mijn beste vriendin constant liedjes aan het zingen. Ook op familiefeesten stond ik altijd te zingen en dansen. Toen ik 18 was, heb ik een artikeltje online geplaatst met de boodschap dat ik graag wilde zingen op feestjes. Dat werd opgepikt door een boekingskantoor, waardoor ik regelmatig mocht zingen op bijvoorbeeld huwelijksfeesten.”

Waarom schreef je je in voor The Voice?

“Omdat ik droomde van een échte zangcarrière. Optreden is leuk, maar zoals in elke job had ik ook de ambitie om door te groeien. Er waren meer dan 6.000 inschrijvingen, maar uiteindelijk mogen er maar een 100-tal kandidaten doorgaan naar de Blind Auditions. Daaruit kiezen ze de beste die op tv uitgezonden worden, dus ze vonden mijn auditie wel goed. Alleen had ik een verkeerd nummer gekozen, ‘Dangerous’ van David Guetta. Ik wilde eerst een traag nummer zingen, ‘Quand on n’a que l’amour’, maar ze hadden al te veel trage nummers in de Blind Auditions. In trage nummers kan je meer tonen wat je in je mars hebt. Maar goed, het heeft toch iets positiefs teweeggebracht. Ik heb zeker geen spijt van mijn deelname.”

Hoe zou je jouw muziek omschrijven?

“Het Nederlandstalige serieuze lied, Vlaamse popmuziek… Het varieert een beetje. Het zijn géén schlagers, laat dat duidelijk zijn. We proberen kwalitatieve muziek neer te zetten, een beetje à la Ann Christy. Ik schrijf ook zelf liedjes. Mijn vorige single ‘Een leven zonder jou’ was een eigen nummer.”

“Ik heb zeker geen spijt van mijn deelname aan The Voice”

Waarover gaan jouw teksten?

“Laat ons zeggen dat ik al veel levenservaring heb. Op mijn leeftijd heb ik toch al veel meegemaakt. Dan is het normaal dat je veel inspiratie hebt. Ik ben ook iemand die vlug dingen aanvoelt, een beetje hoogsensitief. Dan is het gemakkelijk om je gevoelens uit te drukken in woorden.”

Wat heb je dan al meegemaakt?

“Ik wil daar niet te diep op ingaan, maar het waren geen prettige dingen. Ik heb ook veel leuke dingen meegemaakt en nu is mijn leven helemaal zoals ik wil, maar ik heb toch wel enkele jeugdtrauma’s. Dat heb ik geprobeerd om in een nummer te verwerken.”

Hoe gaat het nu met je?

“Het is beter. Ik ben momenteel met een alternatieve therapie bezig, met meditatie, yoga, veel water drinken… Het is hard werken aan mezelf, maar het loont wel. In de medische wereld wordt er al snel een stempel op je gedrukt. Je hebt dit of dat… Er is in feite niks mis met mij. Ik sprak in een interview over een bipolaire stoornis, maar dat bleek een verkeerde diagnose. Nu is het de bedoeling dat ik tot rust kom en mezelf een beetje herontdek.”

De clip van je nieuwste nummer werd gefilmd bij de Menenpoort.

“De tekst van het nummer doet mij denken aan mijn eigen tienerjaren. Ik heb heel vaak op de Vestingen vertoefd toen ik jong was. Ik ben hier geboren en getogen, met mijn vrienden en mijn lief heb ik hier veel gezeten. Het is ook een prachtige omgeving. Ik ben trots op mijn geboortestad en wilde dat ook wel eens in de verf zetten. Ik heb een tijdje in Wijtschate en Zonnebeke gewoond, maar nu ben ik aan het bouwen in Ieper. Ik kijk er enorm naar uit om weer hier te wonen. Het voelt een beetje als thuiskomen.”

Wordt het nummer opgepikt?

“Van Radio 2 hebben we niet vernomen dat ik in de playlist zit. Soms wachten ze af. Maar Ment TV heeft me de hoogste rotatie gegeven, net zoals Familie Radio, VBRO, Radio BNL,… In Nederland wordt het ook heel goed opgepikt en krijg ik bijna overal de hoogste rotatie. Normaal krijg je amper reacties van radiostations als je een nummer uitbrengt, maar nu worden we overstelpt.”

Welke impact heeft corona op jou?

“Tot mijn grote verbazing heb ik nog veel optredens kunnen doen, maar met de sluiting van de horeca is dat weer weggevallen. Ik geniet er ook wel van om een beetje rust te hebben. De combinatie van werk, gezin en muziek is soms veeleisend. Maar nu is het welletjes geweest en begin ik het serieus te missen.”

Wat brengt de toekomst?

“We zouden heel graag een mini-album uitbrengen. Ik heb nu toch al vijf singles. Met de volgende single kunnen we misschien een album lanceren. Dat is wel een leuk toekomstperspectief. In mijn persoonlijk leven kijk ik vooral uit naar de dag dat de bouw van ons huis in Ieper af is.”

Privé: Kim werd geboren op 6 december 1988 in Ieper. Ze is de dochter van Rita Lahousse en Laurent Dejonghe. Ze heeft nog een zus (Aisly Broeckx), een broer (Jordy Dejonghe) en twee stiefzussen (Marie en Esther Bouton). Ze is getrouwd met Gert-Jan Decock en mama van Jake (6). Momenteel woont ze in Zonnebeke, maar ze is aan het bouwen in Ieper.

Opleiding: Het lager onderwijs volgde ze vooral in Kemmel en het middelbaar onderwijs in de Heilige Familie in Ieper.

Loopbaan: Kim is PAB-assistente voor twee broers met een spierziekte. In 2017 debuteerde ze met de single ‘Melodie zonder refrein’. De grootste hit scoorde ze met ‘Wie ik ben’, dat het schopte tot de top tien van de Vlaamse Hitparade.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.