Kassierster Debora speelt plots hoofdrol in politieke discussie van de week: “Mijn hart loopt over van liefde voor die jongen”
“Ik krijg aan kassierster Debora in Nieuwpoort in de supermarkt niet uitgelegd dat daar winst wordt gemaakt, dat de aandeelhouders daar dividenden zouden uitgekeerd krijgen en dat er voor haar geen loonopslag in zit.” Die quote van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zette het leven van kassierster Debora op haar kop, maar wie is Debora? Wij zochten haar op.
Debora De Vos (53) heet de kassierster voluit. Ze is 27 jaar getrouwd met Bob Maes (49) en mama van zoon Nabor (20) die podiumtechnieken studeert. Samen met Bob runt Debora kapsalon Bo in Nieuwpoort-Bad. Dat wisselt ze twee dagen per week af met haar job als winkelbediende in kledingzaak Replay Store.
“ Poeptje, je moet direct komen want je bent op het nieuws ”, telefoneerde mijn man me vanmorgen (donderdag, red.) op. “Ik viel helemaal uit de lucht. Conner Rousseau was me na al die maanden niet vergeten.”
Normale jongen
Hoe is dat nu allemaal begonnen? Door de coronamaatregelen moest het kapsalon van Debora en Bob op slot. Het koppel moest noodgedwongen op zoek naar tijdelijk werk. Hij ging aan de slag in de Colruyt, zij in Delhaize. “Elke dag kwam Conner Rousseau langs”, doet deondertussen bekendste kassierster van het land haar verhaal. “Hij vertelde dat hij in Nieuwpoort bij zijn vader verbleef. Wist ik veel dat hij voorzitter was van Vooruit. Hij kwam sympathiek over en onze gesprekjes over koetjes en kalfjes maakten mijn dag goed. We kwamen goed overeen. Vriendschappelijk hé want ik ben gelukkig met mijn Bob. Conner vertelde vaak over de regering, terwijl ik zijn producten scande. Omdat we elkaar al wat beter kenden, peilde ik naar zijn job. Toen hij me die vertelde, viel ik haast van mijn stoel. Ik had dat helemaal niet verwacht. Zo’n normale jongen die niet uit de hoogte deed, verwacht je niet in zo’n functie.”
Het is vooral zijn manier van doen die me zo charmeert
Conner en Debora, het klikte tussen die twee. “Als ik aan de kassa zat, kwam hij steevast naar mij. Ik heb de leeftijd om zijn moeder te zijn, maar het is vooral zijn manier van doen die me zo charmeerde. Hij gaf me regelmatig een schouderklopje want hij wist hoeveel miserie we de voorbije jaren al hebben gehad. Twee jaar geleden is ons huis in Pervijze helemaal afgebrand en stonden we op straat.”
Op 8 mei vorig jaar sloeg het noodlot opnieuw toe. Vijf bloedklonters in haar longen werden haar bijna fataal. Met een zware longembolie belandde Debora op de spoedafdeling. Conner zocht tevergeefs naar zijn favoriete kassiester in Delhaize. “Hij klopte zelfs ongerust aan bij ons kapsalon. Toen mijn man vertelde wat er gebeurd was, reageerde hij geschrokken en bezorgd. Ik heb me erdoor gesparteld en toen onze zaak weer open mocht, was hij daar opnieuw. Dat heeft me zoveel deugd gedaan.” Daarna verwaterde het contact tot woensdagavond dus.
Geen socialist
“En dan, na al die maanden vernoemt hij mij om zijn standpunt te verduidelijken”, klinkt Debora nog steeds ondersteboven. “Mijn hart loopt over van vriendschap en liefde voor die jongen. Ik ben nochtans geen socialist maar dat maakt voor hem niet uit. Uiteraard had ik direct door dat Conner naar mij verwees want in de supermarkt in Nieuwpoort werkt er maar één Debora. Conner zelf heb ik nog niet gehoord maar hij heeft me wel een sms gestuurd. ‘Ik moet vanavond naar de show van James Cooke en Gert Verhulst. Ik bel je daarna’. Wat hij niet wist was dat het productiehuis van dat Play4-programma me zelf ook al gecontacteerd had als verrassingsact. Uiteraard heb ik dat met veel plezier gedaan. Rousseau zit in mijn hart”
Is Debora dan ook akkoord met het standpunt van haar favoriete klant? “Uiteraard”, lacht ze. “Ik heb er helemaal geen probleem mee dat hij mij als voorbeeld heeft gebruikt. Hij heeft gelijk als hij zegt dat het personeel mee mag profiteren. Ik ben kassierster geweest en in het kapsalon werken we met personeel. Ik ken het verhaal dus van twee kanten. De commotie errond verwondert me. Hoe één zin heel mijn dag overhoop haalt. Het doet me wel goed om voor één dag een bekende Vlaming te zijn.”
Bij het kabinet van Rousseau zelf omschrijven ze de rol van Debora als ‘een ingeving van het moment’. “Die ingeving kwam er niet zomaar. Debora is de vrouw die aan de kassa zat in Delhaize in Nieuwpoort waar Conner haar dagelijks zag en sprak. Hij zei haar dat hij ervoor zou strijden dat wie keihard werkt daar ook voor beloond werd.” (GUS)
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier