Jonas Deneir en JC Tielt houden op 22 augustus opendeur: “Olympisch succes zal zich zeker laten voelen”

Jonas Deneir: “Het is een misvatting dat je alleen op jonge leeftijd met judo kunt beginnen.” © TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

Na twee lastige coronajaren maken verenigingen groot en klein zich op om er weer in te vliegen. Bij Judoclub Tielt is dat niet anders, zeker nu de sport de wind in de zeilen heeft na de bronzen medaille van judoka Matthias Casse op de Olympische Spelen in Tokio. “Dat succes zal zich zeker laten voelen in het aantal inschrijvingen”, zegt bestuurslid en trainer Jonas Deneir.

De coronacrisis heeft er op alle vlakken stevig ingehakt. Contactsporten waren onmogelijk te beoefenen en bijgevolg stond de hele judowereld lange tijd op non-actief. Winston Churchill wist het echter al: never let a good crisis go to waste. “Onze judoclub heeft daarom ook enkele stappen gezet om er vanaf nu weer helemaal klaar voor te zijn. Dat kan iedereen zelf komen bekijken op een opendeurdag op zondag 22 augustus, van 9 tot 12 uur”, aldus Jonas Deneir.

First things first. De bronzen judomedaille van Matthias Casse zit nog vers in het geheugen. Dat kan de judosport en Judoclub Tielt in het bijzonder alleen maar een boost geven, lijkt me.

Jonas Deneir: “Bij grote evenementen merk je zeker bij de kleinere sporten een stijgende interesse als ze uitgebreider dan gewoonlijk op de buis komen. Een groter publiek stelt op die manier ook vast dat judo voor belangrijke waarden als fair play, respect en discipline staat. We hopen, mede door die aandacht, onze groep van 120 tot 130 judoka’s op peil te houden en lichtjes te zien uitbreiden, want we moeten voor ogen houden dat een niet te onderschatten aantal leden het na de voorbije coronamaanden voor bekeken houdt. Hoe we er echt voor staan, zullen we pas weten in september, als het seizoen weer op volle kracht draait. Maar dat het Belgische judosucces op de Olympische Spelen zich zal laten voelen in het aantal inschrijvingen, is zeker.”

Jullie hebben alleszins op geen inspanning gekeken om de dojo, jullie zaal achter het zwembad, weer helemaal up-to-date te maken. Wat is er allemaal bijgekomen?

“Nadat we de laatste jaren meer en meer AED-toestellen (een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen, red.) zagen opduiken in openbare ruimtes en sportcentra onderzochten we de mogelijkheid om die apparatuur ook in onze dojo te voorzien. Aanvankelijk zonder succes, waarna we dankzij de financiële steun van bestuurslid Patrick Acx en zijn partner Dominiek Snauwaert een toestel in eigen beheer hebben aangekocht. Maar we hopen dat we het nooit zullen moeten gebruiken… Ook schakelden we in de volledige zaal over op energievriendelijkere ledverlichting.”

“Judo spreekt tot de verbeelding en is bovendien een heel complete sport”

Daar bleef het echter niet bij.

“De dojo werd begin jaren tachtig gebouwd door de toenmalige leden. Ondertussen zijn er al veel elementen aangepast, vernieuwd en/of verbeterd. Het dak liep in de loop der jaren heel wat schade op. Een nieuw dak leggen is nog niet aan de orde, maar tijdens de coronapauze werden enkele duurzame herstellingen uitgevoerd. Ook belangrijk in een tijdperk waarin veel aandacht wordt besteed aan een goede luchtcirculatie is het feit dat we enkele jaren geleden al een volledig ventilatiesysteem installeerden. Dat blijkt nu een noodzakelijke investering te zijn geweest om op een gezonde manier binnen te kunnen sporten. Met dank aan secretaris Thijs Vandevondele.”

In een bericht dat jullie uitstuurden om de opendeurdag aan te kondigen staat te lezen dat kinderen al op betrekkelijk jonge leeftijd vlot kunnen meedraaien in de club. Hoe pakken jullie dat aan?

“Er zijn verschillende groepen, ingedeeld volgens leeftijd. Kleuters kunnen op woensdagnamiddag al in een apart groepje en op een speelse manier kennis maken met judo. Daarna is er een aparte groep voor kinderen tot 9 jaar (U9) en een groep waar U11 samen traint met U13. U15 en ouder ten slotte trainen ook samen. In de trainingen is er aandacht voor algemene conditie, kracht, coördinatie en lenigheid en uiteraard ook voor specifieke judotechnieken en oefengevechtjes.”

Je vertelde me daarnet dat jullie opvallend veel volwassenen zien instromen. Heb je daar een verklaring voor?

“Niet echt, al is judo natuurlijk een sport die tot de verbeelding spreekt. Tijdens de trainingen en gevechten worden zowel de lenigheid, kracht als uithouding van de judoka’s op de proef gesteld. Dat maakt van judo een heel complete sport. Het is trouwens een misvatting dat je er alleen op jonge leeftijd mee kunt starten. En misschien zijn velen na het overvloedige lopen en fietsen van de voorbije maanden eens op zoek naar iets heel anders.”

Hoe zien jullie de opendeurdag?

Op zondag 22 augustus is iedereen van 9 tot 12 uur welkom in onze judozaal. Wie wil, kan meteen ook zelf mee de tatami op. Proeven van de sport kan ook gedurende acht opeenvolgende trainingen, die gratis worden aangeboden. Zo ben ik indertijd zelf in deze sport gerold. Ook wie in het verleden al judo beoefende, kan herstarten, zelfs met behoud van de vroeger behaalde gordel. Nadien kan je volledig vrijblijvend beslissen of je effectief inschrijft of niet. Wie weet schuilt in een van de geïnteresseerden de nieuwe Matthias Casse.” (TVW)

Info: www.judoclub-tielt.be.

Jonas Deneir


Privé: Jonas Deneir (37) is verloofd met Hanne Deras (33) en zij wonen met hun zoontje Arthur (2) in Tielt.

Loopbaan: Hij werkte twaalf jaar op het leerlingensecretariaat van het Erasmusatheneum in Deinze en zette vorig schooljaar de stap naar het lesgeven. Toen onderwees hij ICT en informatica aan Hemelvaart in Waregem. Komend schooljaar worden dat ICT en PAV (project algemene vakken) in Atheneum Groenhove, opnieuw in Waregem.

Vrije tijd: Bestuurslid en trainer van Judoclub Tielt, lopen en sportfan, onder meer van voetbal en Formule 1.