Midwestgemeenten organiseren specifieke opleiding voor zorgmonitoren: “Elk kind moet zich amuseren op het speelplein”

Op de speelpleinwerking in Ingelmunster kunnen kinderen zich helemaal uitleven en bouwen ze eigenhandig kampen. Zittend herken je burgemeester Kurt Windels, met links van van hem Bas Vercruysse en rechts rechtstaand jeugdschepen Trui Lambrecht. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

De zestien gemeenten van Midwest uit de regio Roeselare-Izegem-Tielt willen nog meer aandacht schenken aan kinderen met kleinere zorgnoden en organiseren daarom een cursus voor zorgmonitoren. “Inclusie is goed voor elk kind, niet enkel voor kinderen met zorgnoden”, klinkt het.

In Roeselare, Izegem en Tielt is er al een werking van Babbeloe waar kinderen met specifieke, grotere zorgnoden in de schoolvakanties terecht kunnen. “Maar we merken dat er ook heel wat kinderen zijn met kleinere zorgnoden”, zegt Kurt Windels, naast burgemeester van Ingelmunster ook voorzitter van Jeugd Midwest. “In elke van de zestien gemeenten is er een speelpleinwerking. Hier bij ons in Ingelmunster hebben we gemiddeld zowat 70 kinderen per dag, een 20-tal monitoren staat in voor de goede werking. Maar we moeten die jonge mensen ook ondersteunen. Er kwam vraag van hen uit om een opleiding te krijgen om te leren omgaan met kinderen met specifieke noden. Daarom is er een cursus die in twee delen wordt georganiseerd. Er was al een opleidingsdag in de Cultuurfabriek hier in Ingelmunster, op 27 juli presenteren we de analyse van onze speelpleinwerkingen met de focus op inclusie. We worden daarin begeleid door de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk.”

Racistisch taalgebruik

In de drie steden in de Midwestregio is er dus al de Babbeloe-werking. “Maar er wordt ook bekeken om die uit te breiden. Er is daar helaas ook al een wachtlijst. De Babbeloe-monitoren zijn gekwalificeerd voor dergelijke opvang, die kinderen voelen zich daar ook comfortabel bij, omdat ze de gepaste begeleiding krijgen. Maar er bestaan dus ook lichtere zorgnoden en daar voelden we zelf aan dat we soms op onze grenzen botsten. De opleiding moet daar een antwoord op bieden.”

Een van de moni’s die het traject al volgde, is de Ingelmunsterse hoofdmonitor Bas Vercruysse (23). Hij is gepokt en gemazeld in het speelpleinwerk. Hij werkte eerder al bij Babbeloe en is ook actief binnen de tienerwerking in Ingelmunster. Ook daar kan hij zijn expertise over inclusie aanwenden. “We merken bijvoorbeeld dat kinderen akelig veel geconfronteerd worden met racistisch taalgebruik, dat er issues zijn rond gender… Maar hoe ga je daar mee om? Hoe maak je racisme bespreekbaar? We behandelen die problematieken in spelvorm. Die tieners zelf zijn overigens ook op een leeftijd waarbij ze zelf wat zoekende zijn en wij proberen ze daarbij een handje te helpen.”

“Je moet een activiteit niet aanpassen aan één kind, je moet er gewoon voor zorgen dat iedereen mee kan spelen” – hoofdmonitor Bas Vercruysse

Op de speelpleinwerking voor de lagere schoolkinderen, in Ingelmunster onder de noemer Jadadde, wil Bas met zijn team ook meewerken aan meer inclusie. “Het komt erop neer dat we elk kind een fijne namiddag willen bezorgen. We willen de kinderen met elkaar laten spelen, ook iemand die zorgnoden kent. In onze lokalen is al een prikkelarme ruimte ingericht voor kinderen voor wie het te druk wordt. Maar het gaat vooral om de manier van denken. We moeten er niet van uitgaan dat we een spel gaan aanpassen aan één kind, maar moeten er gewoon voor zorgen dat een activiteit sowieso toegankelijk is voor iedereen. Een kind dat in het gips zit, op krukken loopt of in een rolstoel zit, kan je perfect laten meespelen in een spel door wat kleine aanpassingen door te voeren. Zonder dat je die kinderen moet overladen met aandacht, moeten we er gewoon voor zorgen dat ze zich ook jeunen tussen de andere kinderen. Dan is onze opdracht geslaagd.”

Duidelijkheid scheppen

Er zijn motorische beperkingen, maar ook op andere vlakken zijn er heel wat uitdagingen. “Sommige kinderen hebben meer nood aan structuur. Daarom hebben we bijvoorbeeld aan de ingang van het speelplein een bord geplaatst met daarop de foto’s van de monitoren die die dag aanwezig zijn en de verantwoordelijke hoofdmonitoren. Dat schept duidelijkheid voor die gasten, maar het is tegelijk ook informatief naar alle kinderen en de ouders toe. Een ander voorbeeld: als je iedere dag een pauze plant om 15 uur, zorg er dan voor dat het ook telkens op dat moment is. Als werking groeien we daar ook in. Het zijn vaak kleine ingrepen, maar je moet ze wel in je werking inbedden. We zetten daarin stappen, maar het is ook een proces dat steeds verder gaat.”

Ook voor de monitoren is de extra opleiding dus best nuttig. “Ik heb zelf zeker heel wat opgestoken. We kregen heel wat info en antwoorden op onze vragen. Want het is duidelijk dat niet ieder kind gelijk is, maar we streven er wel naar dat iedereen zich amuseert. Want daarvoor kom je toch naar het speelplein.”

Midwest ondersteunt de monitoren niet enkel met opleidingen rond extra zorg, er zijn ook reguliere cursussen voor animatoren waarvan er straks opnieuw eentje plaatsvindt in Wingene in de herfstvakantie. Vorig jaar behaalden daar 22 deelnemers uit de regio hun attest. Op die manier ondersteunt Midwest ook de gemeenten in hun zoektocht naar gekwalificeerde animatoren.