INSPECTEUR JPT (73): Kortrijkse drugverslaafde door zijn vriend met vlindermes afgemaakt
Stijn C. uit Zwevegem stak met een vlindermes Kortrijkzaan Franky De Jonghe, vader van twee dochtertjes, dood. De ruzie tussen beide druggebruikers om een gestolen gsm liep uit de hand.
Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.
Stijn C. hoorde zich op 14 maart 2008 door het assisenhof veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor de doodslag op zijn Kortrijkse ‘drugsvriend’, de 29-jarige Franky De Jonghe. De dader stak met een vlindermes niet minder dan 22 keer het slachtoffer.
Stijn C., die nu 36 jaar is, kwam na een derde van zijn straf te hebben volbracht vrij onder voorwaarden. Een van de voorwaarden is het betalen van de schadevergoeding. Hij kon daar niet aan voldoen. Om deze redenen zit hij weer opgesloten. Vervolgens betaalde hij weer een beetje. Nu zou hij opnieuw met de betaling zijn gestopt.
Lijkschouwing bewijst tegendeel
“Ik gebruikte het mes enkel om Franky De Jonghe te bedreigen en om mij te verdedigen toen hij razend werd. Ik wilde alleen mijn gsm terug en had allerminst de bedoeling hem te doden.” Dat verklaarde messenstrekker Stijn C. toen hij werd opgepakt. Op zijn proces herhaalde Stijn C. dat hij “De Jonghe niet wilde doden.” Een stelling, die het assisenhof en de jury na de uiteenzetting van wetsdokter Bolt in twijfel trokken.
De dokter verrichtte een uitwendige en inwendige lijkschouwing op het slachtoffer. Daaruit bleek namelijk dat De Jonghe niet alleen messteken in het hart en de kransslagader kreeg, maar eveneens letsels aan het achterhoofd, de nek en de rug vertoonde. Deze verwondingen wezen erop dat Franky De Jonghe met de rug naar zijn belager stond en lafhartig werd aangevallen.
Twee slachtoffers
Het was omstreeks 18.30 uur toen op 19 maart 2005 bij de dispatching van de politiezone Vlas het bericht binnenkwam dat er een moord zou zijn gepleegd in de Kortrijkse Wandelingstraat. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de hulpdiensten bezig het slachtoffer te reanimeren. Een tweede slachtoffer bleek Harelbekenaar Tim De Wolf te zijn. Die werd naar de spoedafdeling van het ziekenhuis Maria’s Voorzienigheid gebracht, waar hij kon worden verhoord. Een twintigtal minuten na de oproep overleed de zwaarst gewonde, Franky De Jonghe uit Kortrijk.
Verschillende bewoners van het pand waar de feiten gebeurden, vertelden dat ze tumult hadden gehoord en dat ze de twee slachtoffers beneden hadden aangetroffen. De dader(s) hadden zij niet gezien in tegenstelling tot Tim De Wolf. Die herkende dan ook tijdens een fotovoorstelling Stijn C. als de dader. Bij zijn vriendin in Zwevegem vonden ze Stijn C. niet, maar de vrouw beweerde wel dat haar vriend samen met ene A. H. met een zware bromfiets was vertrokken. Stijn C. werd uiteindelijk aangetroffen in de woning van zijn kompaan A.H.. Na verhoor werd C. aangehouden, A.H. kon beschikken.
‘Ik ga hem in zijnen balg steken’
Het drama dient te worden gesitueerd binnen het drugmilieu. Naar hij verklaarde, ontmoette Stijn C. op 18 maart ‘s avonds zijn latere slachtoffer samen met zijn vriend Tim De Wolf op de Grote Markt in Kortrijk. Ze besloten de drugs, die Stijn C. pas had aangekocht, samen te gebruiken in de flat van De Jonghe in de Wandelingstraat in Kortrijk. De drie vielen in slaap. Toen Stijn C. wakker werd, constateerde hij dat zijn geld en gsm verdwenen waren. Na een discussie met De Jonghe verliet hij het pand. Maar toen daags nadien zijn vriendin hem vertelde dat De Jonghe de gsm aan een ‘vriend’ te koop zou hebben aangeboden, werd Stijn C. razend.
“Nadat hij zijn drugsvriend neerstak, keek de dader tv en prutste met een andere vriend nog wat aan diens brommer”
Samen met A.H. trok Stijn C. naar de woning van De Jonghe. Ze stopten aan de Sint-Antoniuskerk, Toontjes kerk, niet ver van de Wandelingstraat. A.H. merkte nog hoe zijn gezel een vlindermes bovenhaalde en naar de flat trok. “Ik ga hem in zijnen balg steken”, riep Stijn C.. A.H. liep hem achterna. En het was ook A.H. die Stijn C., nadat die De Jonghe had neergestoken en De Wolf had verwond, kon overhalen weg te gaan. Daarna doolden de twee rond tot ze werden gearresteerd.
Tot daar het verhaal van Stijn C., dat door A.H. werd bevestigd. Wel verklaarde deze laatste nog dat Franky De Jonghe de messteken nog probeerde te ontwijken, maar daartoe de kans niet kreeg.
Drugs maken hem gevaarlijk
Zowel de dader, als het slachtoffer hadden drugproblemen. Stijn C. was thuis de oudste en kwam al op twaalfjarige leeftijd in aanraking met drugs. Tot zijn achttiende gebruikte hij marihuana en xtc, later heroïne, cocaïne en speed. Hij was pas 17 toen hij een eerste keer werd opgenomen om te ontwennen. Er volgden nog opnames en sedert december 2005 werd hij begeleid door vzw het Kompas. Zijn vrienden omschreven hem als een leutemaker, die echter onder invloed prikkelbaar, agressief en onhandelbaar wordt. Zo pleegde hij al 44 geregistreerde delicten gaande van bezit van wapens en munitie over afzetterij en opzettelijke vernielingen tot diefstal.
Slachtoffer Franky De Jonghe was van jongsaf agressief van aard en werd op internaat geplaatst. Hij was een probleemjongere die ook in de greep van de drugs raakte. Net als zijn belager hield hij het nooit lang uit bij eenzelfde werkgever. Hij was getrouwd met M. V.. Met haar had hij twee kinderen waarvoor hij echter niet zorgen kon. In 2002 werd hij wegens slagen aan de deur gezet. Om in zijn drugs te voorzien pleegde hij af en toe diefstallen.
Beschuldigde komt er met milde straf van af
Vrijwel zijn hele proces schreeuwde Stijn C. uit dat hij Franky De Jonghe niet dood wilde. Op de laatste dag zorgde de beschuldigde voor een verrassende wending en verklaarde zich akkoord met de kwalificatie doodslag. Hij zou dus niet voor moord worden berecht. De burgerlijke partijen waren daar niet gelukkig mee. “Stijn C. krijgt een mooi cadeau. Het enige, dat hem bezighoudt is: Hoe blijf ik uit de gevangenis?”, zei meester Stephane Verraes uit Menen. “Hij minimaliseert de feiten en bekent enkel wat niet te ontkennen valt.”
Openbaar aanklager Jean-Luc Cottyn hield een striemend requisitoir. “Dat Franky Dejonghe op een beestachtige manier is gedood? Dat is de beesten onrecht aandoen. Ik ben zelf beschaamd dat Stijn C. 20 veroordelingen opliep en geen dag in de cel zat. Dit keer moeten we hem stoppen.” Procureur Cottyn nam vooral zijn jeugdige leeftijd in acht als verzachtende omstandigheid en vroeg dan ook ‘slechts’ 20 jaar.
“Het is beschamend dat Stijn C. twintig veroordelingen opliep en geen dag in de cel zat. Dit keer moeten we hem zeker stoppen”
Meester Steven Vancraeyveldt uit Wevelgem, verdediger van Stijn C., trachtte er nog vijf af te doen. De raadsman zocht en vond naar zijn zeggen niet één maar vier verzachtende omstandigheden. Naast zijn jeugdige leeftijd was er de schuldbekentenis, zijn motivatie om er nog iets van te maken en zijn oprechte spijt. Vijftien jaar cel leek hem dan ook een straf waar iedereen zich mee zou kunnen verzoenen.
“Wat ik ook als straf krijg, ik zal ze aanvaarden”, waren de laatste woorden van Stijn C. voor hij werd weggeleid. De jury en het hof hielden het bij de 20 jaar van de openbare aanklager. Voor Stijn C. werd het al bij al nog een mild vonnis.
Inspecteur JPT
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier