Inspecteur JPT (74): Drank, agressie en geflirt leiden tot doodslag op Kortrijkzane

Toen Sylvie, alias Sexy Lady, besloot wegens partnergeweld definitief van haar man Pascal V.E. te scheiden tekende ze meteen haar doodvonnis. De Kortrijkzaan kneep haar in bed de keel dicht.

Pascal V.E. uit Kortrijk. © Foto Belga

Elke week blikt onze gerechtsverslaggever Jean-Pierre Terryn alias Inspecteur JPT terug op een van de spraakmakendste gerechtelijke affaires in onze provincie.

Het West-Vlaamse assisenhof veroordeelde toen 36-jarige Pascal V. E. in oktober 2008 voor de doodslag op zijn tweede vrouw Sylvie Coffyn tot 20 jaar cel. In de nacht van 9 maart 2006, acht dagen na haar 30ste verjaardag wurgde hij haar met de blote hand in de slaapkamer. In de aanpalende slaapkamer lag hun zesjarig zoontje te slapen. De jongen merkte niets van het passionele drama. In november 2005 had Pascal V.E. al eens geprobeerd haar keel toe te knijpen toen Sylvie in het ziekenhuis lag.

Pascal V.E., nu 43 jaar, geniet vandaag van het regime van halve vrijheid (zgn. beperkte detentie) onder voorwaarden in afwachting van zijn volledige vrijlating. Het betekent dat hij overdag gaat werken en zich ‘s avonds en in het weekend in de gevangenis moet aanbieden.

Flauw gevallen op het politiekantoor

Toen zij de dag van de feiten omstreeks middernacht gingen slapen, maakte Sylvie duidelijk dat zij geen betrekkingen meer wilde. Ze voegde eraan toe definitief te willen scheiden. Dat was er te veel aan voor Pascal V.E.. Hij ging boven Sylvie zitten en kneep haar keel dicht. Toen zij bleef ademen, drukte hij een kussen op haar gezicht en sloeg er verschillende keren met de vuist op. Hij ging naar beneden, maar toen hij hoorde dat Sylvie nog rochelde, herhaalde hij de wurgpogingen en de vuiststlagen. Uiteindelijk deed hij dat nog een derde keer. Toen belde hij zelf de politie en liet zich gewillig arresteren.

Slachtoffer Sylvie Coffyn (30).
Slachtoffer Sylvie Coffyn (30).© Foto BWB

Aan de verbalisanten vertelde V.E. dat hij met zijn vrouw in een echtscheidingszaak was verwikkeld en dat zij die dag met een minnaar naar Gent was getrokken, terwijl hij op hun zoontje moest passen. “Toen ze thuiskwam, begon ze te chatten of te mailen onder de naam Sexy Lady”, wist V.E. te vertellen. “Toen we rond middernacht gingen slapen, heb ik haar tijdens een oplopende discussie geslagen en ten slotte gewurgd.”

‘Door het geschreeuw van een toevallige getuige staakte hij de wurgpoging op zijn vrouw Sylvie in het ziekenhuis’

Pascal V.E. had die nacht kalmeermiddelen ingenomen en moest nadat hij op het politiekantoor flauw viel, worden opgenomen op de spoedafdeling van AZ Groeninge in Kortrijk. Pas de volgende dag kon hij worden verhoord. Hij gaf toe dat er al twee jaar echtelijke moeilijkheden waren. Die waren onder meer te wijten aan zijn overmatig drankgebruik en zijn daaruit voortvloeiende agressiviteit.

Voorzitter Jean Libert, geflankeerd door rechters Paul Verstraete en Frederik Gheeraert.
Voorzitter Jean Libert, geflankeerd door rechters Paul Verstraete en Frederik Gheeraert.© Foto Belga

In november 2005 had hij zijn vrouw, toen die in het ziekenhuis was opgenomen, trouwens al eens de keel toegeknepen. Maar door het geschreeuw van een toevallige getuige staakte hij zijn wurgpoging.

Tegendraads en rebels op school

Pascal V.E. was al van kindsbeen af een agressief baasje. Op school was hij geregeld tegendraads en rebels. Toen hij later ook nog aan de drank geraakte, verergerde zijn agressiviteit nog in zoverre dat hij geregeld medisch moest worden behandeld. Hij trouwde in 1995 met A.D.. Zij verliet hem drie jaar later wegens zijn agressief gedrag, zijn drankmisbruik en de daaruit voortvloeiende financiële problemen. Uit dat huwelijk ontsproten twee kinderen. Pascal V.E. nam het in die periode ook niet zo nauw met de huwelijkstrouw.

“De dader was oversekst. Het slachtoffer moest op dat vlak zeker niet onderdoen. Ook zij was aan seks verslaafd”

Nadat hij Sylvie Coffyn had leren kennen, ging het een paar jaar goed tot hij weer aan zijn herbergbezoeken begon. Al begin 2005 wilde Sylvie scheiden. Toen ze die wens kenbaar maakte, chanteerde hij haar met de dreiging dat hij zelfmoord zou plegen en hij haar en hun zoontje daarin zou meenemen. Verschillende keren verliet Sylvie het echtelijke dak. Telkens hij stopte met drinken werd de lopende gerechtelijke procedure weer stilgelegd. Toen hij ten slotte toch de echtelijke woning moest verlaten, haalde Sylvie hem na een tijd weer binnen.

Verslaafd aan seks

Werd van Pascal V. E. gezegd dat hij oversekst was, dan moest Sylvie op dat vlak blijkbaar niet voor hem onderdoen. “Ze was aan seks verslaafd”, kwam een van haar vele exen op assisen getuigen. Sylvie was pas vijftien toen ze haar eerste vriend(je) leerde kennen. Die leerde haar blowen, maar verslaafd werd ze niet. Toen hij het wél werd, zette ze de relatie stop. Er zouden er tot aan de dag van de feiten nog een twaalftal volgen, de meeste toen ze al met Pascal V.E. optrok.

Steven Vancraeyveldt uit Wevelgem, raadsman van de beschuldigde. Sofie Vandenbulcke uit Kortrijk , burgerlijke partij namens de nabestaanden van het slachtoffer.
Steven Vancraeyveldt uit Wevelgem, raadsman van de beschuldigde. Sofie Vandenbulcke uit Kortrijk , burgerlijke partij namens de nabestaanden van het slachtoffer.© Foto Belga

De merkwaardigste relatie was die met een zeker Gregory, die nog bij zijn vrouw was. “We zagen elkaar een drietal keer per week”, getuigde de ex-minnaar. “En op vrijdag was er steevast seks bij. Onbegrijpelijk dat Pascal V.E. er nooit iets van merkte. Tot ik het hem zelf vertelde.” Maar ook met anderen begon Sylvie relaties, die elkaar zelfs vaak overlapten.

Beschuldigde zit er als een geslagen hond

Op zijn assisenproces werd in vaak striemende getuigenissen uitvoerig stilgestaan hoe Pascal V.E. agressief uit de hoek kon komen. En niet enkel wanneer hij gedronken had. Hij bleek zelfs een gevaar op straat te zijn en gaf soms onschuldige mensen zomaar een rammeling. Toen zijn eerste vrouw een tweede keer zwanger was, feliciteerde hij haar met een kopstoot. Ze liep een neusbreuk op. Ook zijn tweede vrouw Sylvie Coffyn kreeg meer slaag dan haar lief was. Dat ze van de ene man naar de andere vlinderde had volgens haar vriendinnen een uitleg. “Sylvie zocht naar liefde en affectie dat ze thuis moest missen”.

Openbaar aanklager Frank Demeester.
Openbaar aanklager Frank Demeester.© Foto Belga

Pascal V.E. zat er in de beklaagdenbank meestal als een geslagen hond bij. Hij gaf van meet af aan toe schuldig aan doodslag te zijn. De Kortrijkse meesters Sofie Vandenbulcke en Fabienne Matthys pleitten voor de burgerlijke partij. “Sylvie kan haar versie van de feiten niet meer geven”, aldus mr. Vandenbulcke. “En hij heeft spijt, maar nooit voor lang.” Mr. Matthys, voogd ad hoc, verdedigde het zoontje. “Zes jaar was de knaap toen zijn leven overhoop werd gehaald en hij een weeskind werd. Weg van huis, geen vriendjes meer. Ook zijn halfbroer en -zus zullen de kinderen blijven van ‘deze die zijn vrouw heeft vermoord'”.

“Sylvie kan jammer genoeg haar versie van de feiten niet meer geven”

“Toen Sylvie na een eerste wurgpoging nog leefde, had Pascal V.E. nog de kans om te stoppen”, stelde openbaar aanklager Frank Demeester. “Hij heeft gekozen en Sylvie heeft verloren.”

Pascal V.E.
Pascal V.E.© Foto Belga

Meester Steven Vancraeyveldt uit Wevelgem, raadsman van de beschuldigde, deed geen moeite om de schuld te verschuiven. Toen de openbare aanklager twintig jaar vorderde, was de pleiter al lang tevreden dat niet het maximum van dertig jaar werden gevraagd. “De vordering van de procureur vind ik billijk en rechtvaardig”, zei mr. Vancraeyveldt. Daarop zei Pascal V.E. dat het hem speet en hij zijn straf, wat die ook was, zou aanvaarden. De jury en het hof volgden procureur Demeester en Pascal V.E. werd veroordeeld tot twintig jaar opsluiting.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.