Hilde (61) organiseert benefiet om hondenlevens te blijven redden: “Er is nog veel werk aan de winkel”

Hilde met haar hond Maya, die werd gered toen ze al met een poot aan een vleeshaak hing. Daardoor heeft ze nu een prothese. © gf
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

De Wervikse Hilde Decrock organiseert op 4 mei voor de vierde keer een benefiet om geld in te zamelen voor de organisatie Harbin SHS die actief is in het noordoosten van China. Ze redden honden uit de Chinese vleesindustrie en brengen die vaak over naar Europa. Dan vangt Hilde de dieren op tot ze naar hun forever home gaan. “We zien dat de situatie verbetert, maar het werk is nog niet gedaan.”

Het doet het hart van elk hondenliefhebber bloeden: het besef dat de dieren behoren tot de haute cuisine van vooral Aziatische landen. Hilde Decrock (61) uit Wervik strijdt nu al zo’n vijf jaar haast dag in dag uit voor dat ene doel, de hondenvleesindustrie finaal opdoeken.

Het begon allemaal heel toevallig, met de adoptie van Maya, een herdershond, via de organisatie Harbin SHS. “Ik ontdekte Maya per toeval via een video op Facebook”, vertelt Hilde. “Het reddingsteam drong een slachthuis binnen, waar Maya aan een vleeshaak hing. Als ze vijf minuten later waren gekomen, zou ze waarschijnlijk in de kookpot zijn beland. Door haar poot die vastzat aan de haak, heeft ze nu een prothese.”

Op zaterdag 4 mei organiseert Hilde in Oosthove haar vierde benefiet op rij, met een barbecue en twee optredens

Het zou niet alleen bij Maya blijven. Op de gerestaureerde hoeve waar Hilde woont, verblijven er doorgaans meer dan een handvol honden, al dan niet tijdelijk.

Harbin SHS is dan ook geen modale dierenwelzijnsorganisatie. De SHS staat voor Slaughter House Survivors (slachthuisoverlevers). De medewerkers moeten ook heel kritisch en achterdochtig blijven, zo blijkt. “Onlangs hoorde ik dat er mensen van de organisatie langs gingen in een safehouse, voor een controle. Wat bleek? Het was een valse safehouse, er werden in het geniep nog honden doorverkocht. Ze hebben dat dan uiteindelijk opgedoekt.”

Kentering in Zuid-Korea

In de 21ste eeuw wordt hondenvlees nog altijd (in beperkte mate) geconsumeerd in onder andere China, Indonesië, Nigeria, Vietnam en India. In 2014 werd geschat dat wereldwijd 27 miljoen honden per jaar door mensen worden gegeten. Sommige culturen beschouwen de consumptie van hondenvlees als onderdeel van hun traditionele, rituele of dagelijkse keuken.

“De honden worden er soms levend gekookt, of de pootjes worden vooraf gebroken zodat ze in de pot passen”

Hilde Decrock ziet wel een verbetering. “Er zijn tekenen aan de wand dat de mentaliteit aan het veranderen is. In Zuid-Korea is er een wet ingevoerd die het eten van hondenvlees tegen 2027 volledig zou moeten verbannen, ook al is het er een eeuwenoude traditie. Ook in Vietnam zijn er dergelijke plannen.”

“In China – en dus ook de stad Harbin in Mantsjoerije, waar Harbin SHS actief is – zijn de typische ‘festivals’ waarop hondenvlees verkocht werd, ondertussen verboden. Je mag er wel nog altijd je eigen hond verkopen om te slachten. En de zwarte markt bestaat ook nog. In China gaat het er vooral in het oosten erg aan toe. De honden worden er soms levend gekookt, of de pootjes worden vooraf gebroken zodat ze in de pot passen. Dat is illegaal, maar het gebeurt nog altijd.”

Vegetarisch

Het mag duidelijk zijn: er is dus nog altijd werk aan de winkel. Dat heeft Hilde ook begrepen. Op zaterdag 4 mei organiseert ze voor het vierde jaar op rij een benefiet in de stadshal Oosthove. Het evenement begint om 18 uur. De kostprijs bedraagt 35 euro per persoon, 15 euro voor -12 jarigen. Voor die prijs krijg je een all-inclusive barbecue, mét vegetarische optie, een travestieshow van The Fancy Sisters uit Lokeren, en een optreden van zangeres Selina.

Hilde zet zich niet enkel in met haar evenement. Het hele jaar door is ze druk in de weer met het voorzien van een tussenoplossing voor de honden die uit China komen. Wil je zelf op de hoogte blijven van de honden die Hilde ter adoptie beschikbaar stelt? Word dan gerust lid van de Facebookgroep Hilde + SHS Belgium.

Vooraf inschrijven is vereist. Dat kan via 0476 87 71 58. Wie niet kan komen maar toch zijn steentje wil bijdragen, kan steunkaarten kopen voor drie euro door te storten op het rekeningnummer BE44 1431 1536 6245 met vermelding ‘steunkaart’. Het geld wordt overhandigd aan de organisatie Harbin SHS, waarmee Hilde dus nauwe banden heeft.