Heuleplaats wordt plein met zone 30, ruimere terrassen… en ook een dak?

Leden van het schepencollege van Kortrijk en van de adviesraad in Heule aan het standbeeld van Tineke. © LOO
Redactie KW

Het stadsbestuur van Kortrijk stelde maandag de plannen voor de heraanleg van Heule plaats voor.

Het plan dat nu op tafel ligt, is een voorontwerp. Het is opgesteld door ontwerpbureau Technum in samenspraak met de adviesgroep. Dat is een groep met vertegenwoordigers van het stadsbestuur, het Heuls denkplatform, buurtcomités, jeugd- en andere verenigingen, handel en horeca, enzovoort.

“Met de heraanleg willen we het pleingevoel doen heersen en niet het straatgevoel zoals dat nu het geval is”, zegt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Axel Weydts (SP.A). “We versmallen de rijweg en creëren aan de kant van bakkerij Bossaert Niek een plein – wellicht in beton – met zitbanken en groen. Het standbeeld van Tineke van Heule blijft op dezelfde plaats staan.”

Kortparkeren en permanente terraszone

Aan de andere kant, aan slagerij Frederik en Inge en De Fruithoek, wordt de rijweg in twee richtingen aangelegd en wordt in shop-and-goplaatsen voorzien. “We kiezen daarvoor in samenspraak met de handelaars. Voor hen is dit een heel goed systeem omdat er veel rotatie mogelijk is. Ook aan de Belfiusbank komen er dergelijke parkeerplaatsen. Het aantal is nog niet bepaald. De parking achter de kerk blijft sowieso ook behouden.”

De Heulenaars hoeven niet te vrezen: hun feesten komen door de werken niet in het gedrang

Met de heraanleg krijgen alle cafés een permanente terraszone. “Anders dan op de Grote Markt in Kortrijk, bakenen we hier enkel de zone af”, zegt schepen Bert Herrewyn (SP.A). “De cafébazen beslissen zelf hoe ze hun terras invullen.”

Als alles volgens plan verloopt, zullen de werken in het voorjaar van 2017 starten. “De werken zullen vermoedelijk anderhalf jaar duren“, zegt schepen Herrewyn. “We kunnen dus niet om de Tinekesfeesten heen. Daarom gaan we in overleg met de aannemer kijken om fase per fase aan te pakken, zodat Heuleplaats vrij is in september. Desnoods leggen we een tijdelijke ondergrond. De Heulenaars hoeven dus niet te vrezen: hun feesten komen door de werken niet in het gedrang.”

Dak boven Heule

Of er met de heraanleg ook een dak boven Heule komt, is nog altijd niet beslist. “Het ontwerp – een soort zeil – is klaar, maar nu worden de technische haalbaarheid en de kostprijs besproken”, zegt schepen Wout Maddens (Open VLD). “Vooral dat laatste is belangrijk, want het dak boven Heule komt er via crowdfunding. De Heulenaars zullen dus zelf een bijdrage kunnen leveren om het dak boven Heule te realiseren.”

De heraanleg van Heuleplaats kost 3,2 miljoen euro, de stad betaalt zelf 2,5 miljoen euro. De rest wordt gesubsideerd door de aanleg van nieuwe rioleringen.

(NVH)