Update
Heilig Bloedprocessie in Brugge gaat dit jaar niet uit

De vzw Heilig Bloedprocessie schrapt de editie van 2021, in overleg met het Brugs stadsbestuur. “De uitbraak van de Britse variant, de geldende maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus en de vertragingen bij de vaccinaties gaven ons geen andere keuze”, zegt voorzitter William De Groote.

De organisatoren rekenen op de volgende editie op 26 mei 2022.©Davy Coghe Davy Coghe
De organisatoren rekenen op de volgende editie op 26 mei 2022.©Davy Coghe Davy Coghe

Voor het tweede opeenvolgende jaar kan de ommegang van het Heilig Bloed in Brugge niet plaatsvinden. De pandemie noopt de organisatoren van Brugges Mooiste Dag tot een rationele beslissing. “Sinds 1304 gaat de processie jaarlijks uit. Enkel tijdens de godsdienstoorlogen, toen Brugge een calvinistische republiek was, gedurende de Franse overheersing en in de twee wereldoorlogen, was dit niet het geval. En natuurlijk vorig jaar tijdens de lockdown”, zegt cultuurschepen Nico Blontrock.

Dokter William De Groote is ontgoocheld: “Al voor de zomer van 2020, bij de start van de voorbereidingen voor de geplande processie van 13 mei 2021, rekenden we op een voldoende hoge vorm van groepsimmuniteit na de vaccinatiecampagne. Dit bleek geen realistische verwachting. Vanaf april organiseren we repetities voor 1700 figuranten. Het spreekt voor zich dat dit geen optie is, want de vaccinatiemolen zal tegen dan nog maar op volle snelheid draaien.”

Voorbereiding

Matthieu Clarysse, algemeen coördinator van de processie, vult aan: “Heel wat voorbereidend werk gebeurde al thuis, in de praalwagenloods of in het kostuumatelier. Dat werk kon blijven doorlopen tijdens de coronatijd. Zo werden bijvoorbeeld tientallen reeksen kostuums gewassen, nagekeken en waar nodig hersteld.”

“Begin april start het zichtbare werk, waar veel meer mensen bij aan te pas komen. Op dat moment verhuizen we alle kostuums en rekwisieten naar de stadshallen. Vrij kort daarna starten de repetities. Daarvoor komen grote groepen mensen bijeen. Het samenkomen in de stadshallen, het passen van de kledij, het schminken van het gezicht van zovele mensen – ik zie het dit jaar toch niet gebeuren. Het heeft geen zin om, als de toestand snel verbetert, halsoverkop toch de processie te laten doorgaan. Zo’n evenement organiseer je niet op één-twee-drie.”

De organisatoren rekenen op de volgende editie op 26 mei 2022.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.