Harelbekenaar Noël (69) doet mee met Homo Universalis: “Ik hoefde niet per se te winnen”

Noël geniet graag van het leven. © gf
Lara Merlevede
Lara Merlevede Reporter

De 69-jarige Harelbekenaar Noël Declerck is vanaf zaterdag 30 maart 2024 te zien in het nieuwe seizoen van ‘Homo Universalis’. Hij is een van de oudste deelnemers dit jaar.

Vroeger was Noël vrachtwagenchauffeur bij brouwerij InBev. Tegenwoordig is hij een echte levensgenieter en vult hij zijn dagen als koerscommissaris. “Ik ben al jarenlang koerscommissaris in mijn vrije tijd, bij zowel amateurwedstrijden als profwedstrijden. Dat houdt onder andere in dat ik jurylid ben bij wielerwedstrijden en mij bezig houdt met de uitslagen. Ik doe ook vaak de inschrijvingen en ik controleer renners vooraleer ze zich naar de start mogen begeven. Vroeger mocht ik ook helpen met de fotofinish als dat nodig was”, vertelt Noël.

“Het is een hobby waar behoorlijk veel tijd in kruipt. Per week help ik mee aan zo’n 3 of 4 wedstrijden, maar ik doe het met heel veel plezier. Wielrennen is altijd al mijn passie geweest. Ik ben een grote wielerfanaat.”

Op tv

“Om Homo universalis te worden moet je eigenlijk een beetje alles kunnen, maar ook een stevige portie geluk hebben. Ik heb mij niet echt voorbereid op het programma, omdat ik eigenlijk niet per se hoefde te winnen. Ik schreef mij vooral in omdat ik graag eens op tv wou komen. Ik was dan ook heel blij toen ik geselecteerd werd”, lacht Noël.

“De opnames zelf waren echt heel leuk. Ik carpoolde samen met andere West-Vlaamse deelnemers en we kwamen allemaal goed overeen. Iedereen supporterde voor elkaar. Het was een toffe ervaring en ik zou het zo opnieuw willen doen. Ik zou bijvoorbeeld ook graag mee willen doen aan Blokken of andere tv programma’s, maar dat moet ik nog eventjes bekijken”, vertelt Noël.

“Mijn vrienden en familieleden reageerden heel enthousiast op mijn deelname. Ze zijn benieuwd hoe ver ik het geschopt hebt, maar om dat te weten zullen ze naar de afleveringen moeten kijken”, vertelt Noël mysterieus. “Stel dat ik de reischeque zou winnen, heb ik eigenlijk geen idee wat ik met het geld zou doen. De Verenigde Staten spreekt mij wel aan, maar met dat geld kan je eigenlijk net zo goed een wereldreis maken”, knipoogt Noël.