“In vijf jaar een topteam uitbouwen”: Jan Devloo heeft forse ambities als nieuw hoofd urgentiedienst AZ West Veurne
Sinds kort is Jan Devloo (32) diensthoofd (ad interim) op de spoeddienst van AZ West Veurne. De jonge arts legt de lat hoog: hij wil samen met een jong, ambitieus team een kwalitatieve urgentiedienst uitbouwen.
Met zijn diploma wetenschappen en wiskunde van het Immaculata-Instituut in De Panne op zak, trok Jan Devloo naar de universiteit in Kortrijk (Kulak) waar hij na drie jaar zijn bachelordiploma geneeskunde behaalde. Voor zijn masteropleiding ging hij naar Leuven, en intussen volgde hij een opleiding Hulpverlener bij RED (Rescue & Extraction for Drivers).
In 2016 startte hij de opleiding ASO Urgentiegeneeskunde (URG) in AZ Delta Roeselare en volgde hij een cursus Advanced Life Support. De specialisatie-opleiding in urgentiegeneeskunde neemt nog eens zes jaar in beslag, waaronder een postgraduaat met modules rampengeneeskunde, want als urgentiearts moet je in alle mogelijke situaties snelle en juiste beslissingen kunnen nemen.
De kick
“Al op de middelbare school wist ik dat urgentiegeneeskunde mijn ding was. De acute aanpak, de snelle actie geeft mij een adrenalinekick. Je ziet ook snel resultaat van wat je hebt gedaan. Initieel wilde ik bij Defensie aan de slag, maar ik wilde natuurlijk ook rekening houden met mijn vrouw en mijn gezin. Wel heb ik me nu aangesloten bij B-Fast, omdat dit bijzonder leerrijk en een echte meerwaarde is. De meeste artsen in opleiding kiezen voor een stage in het buitenland, maar omdat ik niet te ver weg wilde van mijn gezin, heb ik stage gelopen in Roeselare, Brugge, Leuven en Rijsel.”
Meteen in het bad
Jans begon op de Spoedgevallen van AZ Delta in Roeselare.
“Na een introductie van de secretaresse werd ik er direct in gesmeten. Ik wist helemaal niks van hoe het systeem en de computers werkten, maar ik moest meteen de eerste nacht de wachtdienst doen. Het is dan echt je plan trekken of verdrinken. Maar het team draait daar supergoed, en het was ook een fijn team om mee samen te werken. We werkten in teamverband met drie urgentieartsen, zodat er altijd back-up was.”
“Maar ik sta open voor nieuwe uitdagingen, en toen hoofdarts Ortwin Debels van AZ West Veurne me contacteerde voor de functie van hoofdarts urgentiedienst, ben ik op zijn aanbod ingegaan, ook omdat de afstand tot thuis me veel tijd bespaart. Uiteraard zal ik een cursus urgentiemanager volgen, want als hoofd van de dienst moet je op de hoogte zijn van de administratie, het financiële, het bestuur, de werking…”
“We willen een debat met mensen die op de spoeddienst zijn behandeld”
“Bij de uitbouw van de spoeddienst hoort ook betere en duidelijke communicatie, zowel intern naar alle diensten als naar patiënten toe, iets wat we de stagiairs al meegeven. In AZ West werken een zestal urgentieartsen en 25 à 30 verpleegkundigen. Dat is een andere manier van werken dan met een veel groter team, gespreid over drie campussen zoals in Roeselare. Het voordeel is dat AZ West een kleinschaliger, familiaal ziekenhuis is, waardoor de spoedprocedures sneller kunnen worden afgehandeld.”
“Er is hier nog veel marge voor verbetering, en daarvoor willen we budget vrijmaken. Naast nog meer inzetten op kwaliteit willen we ook de zorg voor en de communicatie met de patiënt verbeteren. Daarom willen we dit najaar een debat organiseren met patiënten die op de spoeddienst zijn behandeld. Ik geef graag ideeën aan, en heb een dossier ingediend om het onthaal en het triagesysteem te vernieuwen – en de spoeddienst mag ook wel in een fris, nieuw kleurtje.”
100 urgenties per dag
“In elk geval moet de flow verbeteren. Om een idee te geven: per dag zijn er 50 à 60 urgenties, in de zomer loopt dat op tot 80 à 100, met één urgentiearts! We willen een ontdubbeling van het systeem, met een extra urgentiearts, en budget vrijmaken voor extra assistenten. Dat moet helpen de lange wachttijden te verminderen, want hoe langer patiënten van wie we niet weten wat hen mankeert moeten wachten, hoe groter de kans op mortaliteit. Ik hoop in de volgende vijf jaar een topurgentieteam uit te bouwen – er staan nog vacatures open.”
Ook in zijn vrije tijd zet Jan Devloo zich in om mensen te sensibiliseren rond het belang van ‘levens redden’. Met zijn project Kids Save Lives (met steun van Rotary Nieuwpoort) heeft hij al in verscheidene scholen in de Westhoek een opleiding in reanimeren gegeven. Zijn paasvakantie bracht hij door bij het heli-rescueteam in de Morocco Desert Challenge voor 4X4-voertuigen. En om zijn zinnen te verzetten gaat hij snowboarden of kitesurfen.
Het Belang van West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier